frankrijk.nl

Luchtballonfestival in de Lorraine

Vrijdag begint in Noord-Frankrijk een beroemd heteluchtballon-festival dat elke 2 jaar plaatsvindt niet ver van Metz. Van 21 tot 30 juli 2023 stijgen hier dagelijks honderden luchtballonnen tegelijk op. Een magisch spektakel en een heel bijzondere tussenstop op weg naar het Zuiden!

Grand Est Mondial Air Ballons

De Grand Est Mondial Air Ballons, het grootste ballonfestival ter wereld, is uniek om mee te maken. Voor bezoekers en omstanders is het al indrukwekkend en het wordt helemaal onvergetelijk als je zelf meevaart in een mandje. Het gebrul van de vlam bij het opblazen. Het magische moment waarop het mandje loskomt van de grond, opstijgt en de ballon langzaam meegevoerd wordt op de wind En dat met honderden tegelijk!

Luchtballonnenfestival in de Lorraine Lotharingen Meuse

Een sprookje dat eind juli werkelijkheid is in het prachtig glooiende landschap van Noord-Frankrijk. Rijd je naar het Zuiden over de E25/A31/Route du Soleil? Pak na Metz afslag 29 richting Lac de Madine en een half uur later ben je bij het festivalterrein. Een onvergetelijk moment in je vakantie.

luchtballonnen-festival-frankrijk-lorraine-GEMAB-

Tien dagen lang, 2x per dag spektakel

Het grote tweejaarlijkse ballonfestival duurt van vrijdag 21 tot en met zondag 30 juli 2023. Met zo’n 700 piloten met ballonnen uit ruim 50 landen. Twee keer per dag stijgen tientallen en soms zelfs enkele honderden ballonnen tegelijk op. Iedere ochtend vanaf 6.30 uur en in de avond vanaf 18.30 uur. Dan rijdt de parade met manden het gras langs de landingsbaan op.

luchtballonnen-festival-frankrijk-lorraine-GEMAB-

Een half uur later stijgen de eerste heteluchtballonnen op. Als het weer het toelaat, uiteraard. In totaal staan in 10 dagen 19 vluchten gepland, waarvan er gemiddeld zo’n 14 doorgaan. Maar er is zoveel te zien en beleven op het enorme terrein, dat een bezoek eigenlijk altijd de moeite waard is. Parkeren en toegang is gratis. Zelf meevliegen? Dat kan voor €270 per persoon.

luchtballonnen-festival-frankrijk-lorraine-GEMAB-

Frans genieten op het festivalterrein

Gedurende 10 dagen vergapen meer dan een half miljoen bezoekers zich op het festivalterrein. Dat klinkt veel. En druk. Maar het terrein is een uitgestrekte ‘Avenue’ langs de startbaan, waardoor de drukte erg meevalt. Je ziet tentjes met drank en eten (typisch Noord-Frans: stokbroodjes frites!).

Luchtballon festival

luchtballonnen-festival-frankrijk-lorraine-GEMAB-

Ook zijn er tentoonstellingen, souvenirkraampjes, diverse sporten, rondvluchten met kleine vliegtuigjes en meer. En net als bij een vliegshow is er uitgebreid commentaar (grotendeels in het Frans) over wat er te zien is. Kijk hoe de wind staat: ook van wat verderop heb je een spectaculair zicht op een hemel vol ballonnen, in alle kleuren, maten en vormen.

Luchtballonnenfestival in de Lorraine Lotharingen Meuse

Praktische informatie

Op de website van Pilatre-de-Rozier, de organisatie van het evenement, vind je uitgebreide informatie over het programma, de prijzen en de mogelijkheid om een ballonvlucht te reserveren. Voor een groot deel ook in het Engels. Voor meer mooie foto’s van het festival, zoek op internet naar ‘Grand Est Mondial Air Ballons’, afgekort als GEMAB. Op Instagram vind je prachtige terugblikken met #GEMAB21, zie hieronder ook een filmpje van de vorige editie. Dit jaar is de hashtag op social media natuurlijk #GEMAB23.

Hoe kom je er? Zet in je navigatie Aérodrome de Chambley Planet’Air, 54470 Hagéville, Frankrijk. Volg de borden en de aanwijzingen van de vrijwilligers. Zoals gezegd een half uur rijden vanaf afslag 29 van de Route du Soleil onder Metz.

De Mooie Meuse

Enthousiast geworden en kom je kijken? Of wil je een vlucht maken over het glooiende Lotharingse landschap met zonnebloemvelden, bossen, mirabellenboomgaarden en pittoreske dorpen? Grote kans dat je zo verrast bent door deze streek dat je wilt terugkomen. Rij dan eens een stukje verder naar Lac de Madine, in het rustige departement Meuse, vernoemd naar de rivier de Maas. Stadjes als Verdun, Bar-le-Duc en Saint-Mihiel hebben ook verrassend veel te bieden. Ruimte, historie, natuur, kunst. Voor wandelaars, kunstliefhebbers, fietsers en rustzoekers. Het goede Franse leven op nog geen 500 km van Utrecht. Prima te doen voor een weekendje weg.

Luchtballonnenfestival in de Lorraine Lotharingen Meuse

Wist je trouwens dat de luchtballon een Franse uitvinding is? Lees in dit artikel over de allereerste ‘montgolfière’!

Warna Krijgsman gaastbloggerLEES OOK:
Kunstroute in de Lorraine: Vent des Fôrets
Fietsen langs de Meuse: het Franse deel van de Maasfietsroute
Mooie dorpen en stadjes rond de Meuse
Tussenstop maken in Metz en Nancy
Ideaal vakantiehuis voor familie en vrienden in de Franse Ardennen

Tekst: Warna Krijgsman Beeld: GEMAB (Greg Buttay, Florian Braure, Pascal Bodez, Alain Even, Jacques Maier, Dzeina Saulite)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *