frankrijk.nl

Dit zijn Franse uitvindingen – wist je dat?

Nee, even niet over Pasteur, Curie, Braille, de broers Lumière en al die andere briljante Fransen aan wie we grootse ontdekkingen te danken hebben. Maar deze alledaagse spullen, wist jij dat die bedacht zijn in Frankrijk?

1. De beha

Bustiers bestaan al sinds de oudheid, maar de moderne bh is terug te voeren op het ontwerp van een Franse lingeriemaakster: Herminie Cadolle. In 1889 maakte zij als eerste een dameskorset in twee delen. Haar uitvinding is in modern Frans soutien-gorge gaan heten, wat letterlijk ‘keelondersteuning’ betekent. Dan is onze bustehouder toch een eerlijkere benaming!

ingerie beha Franse uitvinding

2. Duikpak & wetsuit

In 1953 bedacht George Beuchat, een Franse zakenman en duikspecialist, het eerste isothermische duikpak of wetsuit. Tien jaar later hielp hij de duiksport aan een nieuwe doorbraak: de Jetfin, heel succesvolle zwemvinnen, die hij ontwierp voor de Franse marine. Beuchat is nog altijd een geliefd sportmerk voor duikers.

Beuchat duikpak Franse uitvinding

3. De balpen

De techniek van het rollende balletje en sneldrogende inkt zijn weliswaar bedacht door een Hongaar, maar het eerste model balpen werd door de Franse fabrikant Marcel Bich op de markt gebracht. Sinds 1950 zijn er al meer dan 100 miljard BIC-balpennen verkocht in de wereld.

Bic balpen Franse uitvinding

Lees ook: 10 Franse merknamen die soortnamen zijn geworden

4. De haarföhn

Je had vast nooit gedacht dat de eerste automatische haardroger al uit 1888 stamt. Jazeker, de Franse kapper Alexandre Godefroy bedacht een nogal angstaanjagend model, dat werkte op door gas verwarmde lucht en leek op deze illustratie uit 1900. Het eerste handmodel stamt uit 1926 en werd gemaakt door Calor, wat nog altijd een bekend Frans merk voor föhns (un sèche-cheveux) is.
Franse-uitvinding-haardroger

5. Jeans: de Nîmes (denim)!

Levi Strauss bedacht de eerste broek met ‘spijkers’ erin, maar de slijtvaste stof die hij ervoor gebruikte kwam uit de Zuid-Franse stad Nîmes. Die stof heette dus de Nîmes(uit Nîmes), wat in het Amerikaans is verbasterd tot denim.

jeans uit Nîmes

6. De bikini

De naam is afgeleid van het tropische eiland Bikini, maar de moderne bikini is toch echt bedacht in Parijs.In juli 1946 presenteerde modeontwerper Louis Réard zijn revolutionaire ontwerp tijdens een schoonheidswedstrijd in het Art déco-zwembad Molitor, dat tegenwoordig een hip luxehotel is in Parijs.

bikini Franse uitvinding

7. De puntenslijper

De 19e-eeuwse wiskundige Bernard Lassimone krabbelde zoveel formules dat hij zijn potloden elk uur met een mes moest bijslijpen. In 1822 vroeg hij patent aan voor een apparaatje waarmee dat een stuk sneller ging, de taille-crayon ofwel puntenslijper.

puntenslijper

8. De heteluchtballon

Dankzij twee broers uit de Ardèche, Joseph en Etienne Montgolfier, steeg in 1783 de eerste bemande luchtballon op. De Fransen zullen hun naam niet snel vergeten, want in het Frans heet een luchtballon nog altijd een montgolfière. De passagiers van die eerste luchtballon waren overigens een schaap, een haan en een eend, zo leerden wij in het leuke kinderboek De Eiffeltoren is 540 stokbroden hoog.

heteluchtballon franse uitvindingen

9. Conserven en blikvoedsel

Behalve onze achternamen en het metriek stelsel hebben we ook conserven aan Napoleon te danken. Hij loofde in 1795 een beloning uit aan degene die een manier kon bedenken om het voedsel voor zijn troepen langer houdbaar te maken. Het inspireerde bierbrouwer Nicolas Appert uit de Champagne tot het eerste procédé voor het luchtdicht inmaken van voedsel met een bouteille à conserve.

blikvoeding

10. Het poloshirt

Nee hoor, geen Engelse uitvinding! De polo staat op naam van de Franse tenniskampioen Renée Lacoste, die in 1927 een comfortabeler en sportiever alternatief presenteerde voor de toen nog erg formele tennisuitrusting (truien met een overhemd eronder). Het opstaande kraagje was bedoeld om de nek van een tennisspeler te beschermen tegen de zon!

Rene Lacoste polo

LEES OOK:
10 dingen die Fransen nét even anders doen
Hilarisch: correct u-zeggen in het Frans

Beeld: duikpak/archief Beuchat, BIC (archief), Beha/Max PPP, bikini (affiche van zomerexpositie in Galerie Joseph in Parijs, CC-NickyB), blikvoeding (Unsplash), jeans (Unsplash), heteluchtballon kleur (Walter Lee Olivares de la Cruz-UNP), heteluchtballon zwart-wit, Lacoste pressroom (archive) & Gilles Toledano (polo).

Reacties zijn gesloten.