frankrijk.nl

Jonge Franse muziekartiesten om te kennen

Nieuwsgierig naar wat er zoal gebeurt in de Franse muziekwereld? Welke artiesten hoor je veel op de Franse radio? Ontdek jong muziektalent uit Frankrijk, zoals Clara Luciani, Vianney en Juliette Armanet!

Clara Luciani

De grote ster van de Franse popmuziek op het moment is Clara Luciani. In de muziekstijl van deze ranke 29-jarige uit Marseille (1,82 m lang!) zijn invloeden te horen van stoere zangeressen als Françoise Hardy en Patti Smith. Ook Luciani heeft een vrijgevochten stijl en dito teksten, zoals goed te horen in haar eerste grote hit La Grenade (2017). Met de tekst: ‘Hé toi, qu’est-ce que tu regardes. T’as jamais vu une femme qui se bat? Prends garde, sous mon sein la grenade’ (Joh, waar kijk jij naar? Heb je nog nooit een vrouw zien vechten? Pas op: onder mijn borst, een granaat”). Sindsdien heeft Luciani steeds weer nieuwe succesvolle liedjes die gretig gedraaid worden in bars clubs in Parijs en andere grote steden. Zoals hieronder de single: Le reste, van haar prijswinnende album Cœur (2021).

Juliette Armanet

Een andere geliefde naam onder dertigplussers in de grote Franse steden is Juliette Armanet, die net als Luciani de licht hese stem heeft waar Franse zangeressen patent op lijken te hebben. Deze dame uit Lille schrijft prachtnummers waarin vleugjes France Gall en Feist samenkomen, zoals goed te horen in haar grote hit uit 2018: L’Indien. In 2022 toerde ze door Frankrijk en trad op in onder meer L’Olympia in Parijs met haar nieuwste album, waarvan Le dernier jour du disco (hieronder) een grote hit is.

Christine and the Queens (tegenwoordig Redcar)

Een andere niet-te-missen personage in de hedendaagse Franse popmuziek is Christine and the Queens. Deze zangeres uit Nantes heeft de afgelopen 10 jaar een enorme schare fans opgebouwd met haar catchy Franse-Engelse liedjes, androgyne look en ongewone choreografieën. Ze had onder meer grote hits met nummers als Saint-ClaudeParadis Perdus en Christine. In 2021 had de zangeres een succesvolle samenwerking met de oude Franse rockband Indochine, in de vorm van een cover van diens  jaren-tachtig hit 3SEX (je kent het zéker, luister hieronder). Verder is de androgyne zangeres een LGBT-boegbeeld en ziet ze zichzelf als onzijdig. Haar artiestennaam is tegenwoordig ‘Redcar’.

Angèle

Deze hip geklede jonge zangeres komt eigenlijk uit België, maar net als Stromae zingt Angèle in het Frans en sinds 2019 is ze niet weg te denken uit de hitlijsten in Frankrijk. Ook spreekt deze biseksuele artieste zich vaak uit tegen seksisme, zoals te horen in haar liedje Balance ton quoi. Recente tubes (hits) van Angèle zijn Oui ou Non, Fever (samen met Dua Lipa) en Bruxelles je t’aime (eind 2021).

Benjamin Biolay

Een ‘jong’ artiest is Benjamin Biolay in letterlijke zin niet meer te noemen, toch is deze 50-jarige zanger en liedjesschrijver nog steeds stevig aanwezig in de jonge Franse muziekscène. Tijdens de Victoires de la Musique 2022 won Biolay in wel 2 categorieën: Beste mannelijke artiest en Beste album (voor ‘Grand Prix’). Biolay is overigens de ex-schoonzoon van Catherine Deneuve en zelf ook een talentvol filmacteur. Op muzikaal gebied werkte hij samen met Franse artiesten als Henri Salvador, Juliette Gréco, Keren Ann en Vanessa Paradis.

Barbara Pravi

Pravi is inmiddels geen onbekende meer, sinds ze schitterde op het Songfestival met haar intense Voilà. Dat nummer liet goed zien hoeveel Pravi in haar mars heeft: prachtige stem en een présence met veel passie. Zeker geen Eurovisie-eendagsvlieg deze artieste, die ook liedjes heeft geschreven voor Yannick Noah, Florent Pagny en Louane.

Hervé

Prettig gestoord, zo kun je deze zanger uit Bretagne wel noemen! Hervé maakt energieke Franstalige electro-pop en drum-‘n-bass liedjes. Hij stond eerder in het voorprogramma van Eddy de Pretto (zie verderop) en tijdens de Victoires de la Musique van 2021 werd hij gelauwerd als Beste mannelijke ontdekking van het jaar. Een bekendste hit van hem is het zonnige Si bien du mal, kijk eens wat een energie!

Camélia Jordana

Camélia Jordana brak tien jaar geleden door tijdens Nouvelle Star, een bekende Franse zangwedstrijd op televisie. Sindsdien bracht deze zangeres uit Toulon al drie albums uit. Ook liet ze zien een heel goed actrice te zijn. Met name in de film Le Brio, waarin ze de hoofdrol speelt naast Daniel Auteuil. Jordana’s muzikale carrière wordt steeds interessanter en volwassener.

Eddy de Pretto

Franse muziekrecensenten roemen Eddy de Pretto om zijn veelzijdige muzikale invloeden: hij laat zich zowel inspireren door harde hiphop als door klassieke chansons van Aznavour, Nougaro en Brel. De rapper schrijft bovendien geëngageerde teksten over thema’s als homofobie en machogedrag. Zoals het succesvolle liedje Kid, waarin een vader zijn zoon opjut (“Tu seras viril mon kid. Je veux voir ton teint pâle se noircir de bagarres” (Jij wordt later viriel mijn zoon, ik wil je blanke huid zwart zien worden door de vechtpartijen’).

Pomme

Deze piepjonge zangeres uit Lyon timmert al enkele jaren hard aan de weg en dat is beloond: ze werd uitgeroepen tot Vrouwelijke artiest van het jaar 2021 bij de Victoires de la Musique (zoals gezegd een belangrijke Franse popprijs: ongeveer wat in Amerika de Grammy’s zijn en wat bij ons vroeger de TMF Awards waren). Pomme treedt al op sinds haar negentiende en stond in het voorprogramma bij onder meer Benjamin Biolay, Vianney en Angus & Julia Stone. Ze heeft inmiddels twee studioalbums geschreven en dit hieronder is een van haar nieuwste liedjes: À perte de vue (2021)

Bigflo et Oli

Bigflo et Oli, twee jonge broers uit Toulouse, maken sympathieke Franstalige rap met een positieve boodschap. Hun grootste hit tot nu toe is Dommage (2017), waarin je een vleugje Stromae hoort. Dat laatste is geen toeval, want de Belgische zanger hielp bij het schrijven van het nummer. Ook een ander succesvol nummer van Bigflo et Oli, Plus tard (2018), gaat over opgroeien en kindervragen die daarbij niet per se ingelost worden. In het recentere liedje Bienvenue chez moi (2019), hieronder, reist en rapt het duo heel Frankrijk door. Het was de afgelopen tijd wat stil rond het duo, door een artistieke ‘pauze’ van 2 jaar. Maar in 2022 zou hun vierde album moeten verschijnen.

Vianney

Vianney is een zeer succesvolle zanger uit Frans Baskenland. Deze ideale schoonzoon met een dromerig troubadours-stijltje had de afgelopen jaren grote hits met Pas là (over liefdesverdriet) en met Je m’en vais (waarin hij zelf besluit zijn koffers te pakken). Hij zong bovendien duo’s met Véronique Sanson en Maître Gimms. Luister hieronder naar Pour de vrai uit 2021.

Julien Doré

In 2007 won Julien Doré La Nouvelle Star, een bekend  zangprogramma, en ontwikkelde zich daarna tot een erkende naam in de Franse popmuziek. Behalve een talentvol singer-songwriter is Doré bovenal een performer, die zichzelf steeds vernieuwt en daarbij samenwerkt met bekende sterren (onder wie Catherine Deneuve). Hits van Julien Doré zijn onder meer Paris-Seychelles en recenter, Le Lac.

Eerder door ons genoemd en ook nog steeds actueel: Imany, Christophe Mae, Jain, Thomas Dutronc en natuurlijk Zaz!

LEES OOK:
Top 30 klassieke Franse chansons
7 Franse radiozenders om naar te luisteren
Claude François, de vergeten Franse discokoning

Tekst: frankrijk.nl/Nicky Bouwmeester Beeld linksboven: albumhoezen van Clara Luciani, Vianney, Juliette Armanet

Eén reactie op “Jonge Franse muziekartiesten om te kennen”

  1. André schreef:

    Maar jullie vergeten de meest (?) populairste zangeres Aya Nakamura ….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *