frankrijk.nl

Claude François, de vergeten Franse discokoning

In Frankrijk is hij 40 jaar na zijn dood nog altijd onsterfelijk, maar in Nederland hebben we niet veel meegekregen van Claude François. En dat terwijl deze Franse megaster het lied ‘My Way’ componeerde. Ja inderdaad, daarna ‘gestolen’ door Frank Sinatra!

Wie wel eens een bal populaire op Quatorze Juillet heeft meegemaakt, die is zonder enige twijfel blootgesteld aan liedjes van Claude François, de superster die de Fransen liefkozend ‘Cloclo’ noemen. In de jaren ’60 en ‘70 had deze Franse zanger tientallen megahits en (heup)wiegde daarmee een hele generatie Fransen. In létterlijke zin, want François haalde de disco naar Frankrijk. Veel Amerikaanse hits werden voor hem vertaald in het Frans en hij presenteerde ze met even losse heupen als Travolta. De optredens van Claude François waren en zijn nog altijd een begrip in Frankrijk.

Mythische danspasjes

Deze hardwerkende en zeer perfectionistische artiest liet dan ook niets aan het toeval over. Claude François had zijn eigen groepje danseressen, Les Clodettes, die hij met ijzeren hand trainde. Zijn podium-outfits blonken uit in extravagantie en een vleugje mauvais goût. Met veel pailletten, velours, glanzend zijde. De Franse roddelbladen schreven pagina’s vol over zijn rijke liefdesleven. France Gall was een tijdje zijn vriendin, maar toen zij het songfestival won, met Poupée de cire, kon François haar plotse populariteit niet verkroppen.

Bizarre dood

Claude François stierf in 1978 op het hoogtepunt van zijn carrière door een suf huiselijk ongeluk. Hij draaide aan een scheef hangende lamp terwijl hij in bad zat en werd geëlektrocuteerd, 39 jaar oud. Maar toen had hij zijn eeuwige roem al verzekerd onder de Fransen. De artiest verkocht meer dan 60 miljoen albums en zijn liedjes zijn nog altijd vaste kost op Franse bruiloften en partijen. Jongeren draaien zijn muziek met een vette knipoog naar campy discomuziek uit de jaren ’70. Maar voor veel 40-plussers is het serieuze nostalgie naar een tijd dat ze jong waren en alles nog eenvoudig leek in Frankrijk.

Claude François

My Way = Comme d’habitude

Ook herinneren de Fransen je er graag aan dat Claude François een van de grootste Amerikaanse hits allertijden componeerde. Zijn nummer Comme d’habitude (1967) zegt je misschien weinig, maar het lied werd als My way wereldberoemd gemaakt door Frank Sinatra (na Paul Anka). Het is nog altijd een van de meest gedraaide liedjes ter wereld en het schijnt de nazaten van Claude François jaarlijks 750.000 euro aan royalty’s op te brengen!

Nieuwsgierig geworden naar de man? Kijk hieronder naar een paar van zijn hits én mooiste choreografieën met signatuur-danspasjes. Allez-y Claude.. Hier kunnen wij dus uren naar kijken!

CLAUDE FRANÇOIS IN DE FRANSE CINEMA

Er zijn diverse films gemaakt over Claude François. Zoals de sterke biografische speelfilm Cloco (2012), met de angstig gelijkende Belgische acteur Jérémie Renier in de hoofdrol. Of de hilarische komedie Podium (2004) met Benoît Poelvoorde. Daarin neemt een Claude François-imitator zijn rol zo serieus, dat hij zijn grip op de werkelijkheid verliest.

Claude François in de film

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: linksboven/midden filmbeelden uit Cloclo (2012) met Jérémie Renier als Claude François.

LEES OOK:
France Gall in 5 chansons
Aznavour: de 10 mooiste nummers

Eén reactie op “Claude François, de vergeten Franse discokoning”

  1. Machteld schreef:

    Jammer hoor, dat er wordt gezegd dat Sintatra het nummer “gestolen” heeft. De Canadees Paul Anka maakte tijdens een bezoek aan Parijs kennis met Comme d’habitude. Hij schreef eveneens een Engelse tekst op Revauxs melodie: My Way.
    Paul Anka kreeg van François toestemming het nummer uit te brengen. Anka slaagde er vervolgens in de Amerikaanse crooner Frank Sinatra over te halen het lied op te nemen. Paul Anka zelf heeft het ook uitgebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.