frankrijk.nl

Het paleis van een postbode in de Drôme

Een wonderlijk bouwwerk in de Drôme is het levenswerk van een 19e-eeuwse postbode. Facteur Cheval deed er 30 jaar over om zijn droompaleis te bouwen. Er bestaat een prachtige film over zijn leven, met Laetitia Casta in de hoofdrol.

In het plaatsje Hauterives in de Drôme staat een exotisch bouwsel dat iets weg heeft van de tempels van Angkor Wat. Maar dan de LSD-versie ervan..! Geen hoek van Le Palais Idéal is recht en de muren zijn versierd met de vreemdste stenen, schelpen, exotische dieren en wezens. Dit is het aandoenlijke levenswerk van Facteur Cheval, een postbode die in 1879 zijn voet stootte tegen een gek uitziende steen. Hij voelde een roeping en besloot het paleis van zijn dromen te bouwen, speciaal voor zijn jonge dochter.

Een ongelofelijk verhaal

Stel je voor: een 43-jarige postbode die elke dag een postronde maakt van 35 kilometer door de heuvelachtige Drôme. Te voet. In uniform. In de vaak bloedhete zon. En na zo’n volle dag lopen stort de man zich op een waanzinnig bouwwerk. Hele avonden en soms zelfs nachten lang. In 30 jaar (en totaal 90.000 manuren) verrees een heus paleis met verwijzingen naar bouwstijlen uit alle continenten. Want postbode Cheval vond zijn inspiratie op de ansichtkaarten die hij bezorgde. In zwart-foto’s van hindoe-tempels, moskeeën en Egyptische grafkamers.

Speelfilm met Jacques Gamblin en Laetitia Casta

Wat bezielt iemand om zijn leven aan zoiets te wijden? Was de facteur een gek, een genie, een bevlogen kunstenaar? Een Franse speelfilm, L’Incroyable destin du Facteur Cheval (2017), probeert daar antwoord op te geven. Een prachtige en aangrijpende film, want hoe kwetsbaar was het leven op het Zuid-Franse platteland zo’n honderd jaar geleden…

Laetitia Casta film over het leven van facteur Cheval

Dorpsgek wordt lokale held

Facteur Cheval, een man met autistische trekken, krijgt een hoop te verduren in zijn leven. Hij verliest de ene na de andere geliefde… Maar zijn paleis blijkt een soort reddingsboei, een reden om door te gaan, ook al begrijpt alleen zijn dochter waar hij mee bezig is. Een mooi moment in de film is als zijn vrouw (Laetitia Casta) naar hem lacht, als hij een eerste lintje krijgt van de burgemeester. Jarenlang vond zij zijn project net zo vreemd als de andere dorpsbewoners. Maar nu realiseert ze zich trots dat mensen van verre komen om zijn paleis te bewonderen. Facteur Cheval is ineens geen lokale gek meer, maar de held van een eenvoudig dorpje in de Drôme. Bijna een eeuw na zijn dood blijft dat een hele mooie reden om zijn Palais Idéal eens te bezoeken.

Palais Ideal in de Drome - bezoektip

Le Palais Idéal en het museum over Facteur Cheval in Hauterives zijn dagelijks geopend, €8 (volw.), €5 (kinderen). Meer informatie: www.facteurcheval.com

Meer informatie over de Drôme via: www.ladrometourisme.com

Podcast over de postbode Cheval
Spinvis, Bente Hamel en Ingmar Heytze maakten in 2016 een hoorspel ‘Het hoofd van Ferdinand Cheval. Het is te beluisteren als podcast van NPO1.

 

Sinds 1968 is het paleis een historisch monument en hét Franse voorbeeld van ‘naïeve’ architectuur

Palais Ideal in de Drome - bezoektip

LEES OOK:
De mooiste dorpen van de Drôme
Charmehotel tussen de lavendel
7 omrijrestaurantjes in de Drôme
15 Franse topfilms die je online kunt huren

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld : La Drôme Toursieme-Lionel Pascale. Behalve filmbeeld: L’Incroyable destin du Facteur Cheval en onderste beeld: geleverd door Le Palais Idéal zelf.

2 reacties op “Het paleis van een postbode in de Drôme”

  1. Gineke schreef:

    dit paleis heeft ons bijzonder gefascineerd. werkelijk fantastisch om hier, na het lezen van het verhaal doorheen te wandelen. prachtige foto’s heeft het ons opgeleverd . Ik raad ook andere mensen om dit zeker te bezichtigen. Wij zijn er voor de 2de keer geweest met onze zoon en ook hij was erg onder de indruk

  2. Gijs schreef:

    Echt wel de moeite waard. Uniek bouwwerk, mede door het verhaal er achter!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *