frankrijk.nl

Romans-sur-Isère, leuk stadje in de Drôme

Fietsend langs langs de Drômeroute door de Vallée de l’Isère belandden Josee en Carole in Romans-sur-Isère. Een ideale tussenstop op weg naar het Zuiden. Met zoveel te zien, dat je er zelfs een extra dagje kunt vertoeven!

We zijn al een paar uurtjes onderweg. Vanaf Saint-Nazaire-en-Royans volgen we de bordjes van de Véloroute Voie Verte Vallée de l’Isère, een gemarkeerde fietsroute van 42 kilometer, grotendeels langs de rivier Isère. Einddoel is Tain l’Hermitage maar zoals altijd geldt bij ons: het gaat niet om de bestemming maar de reis ernaar toe. En zo komen we rond koffietijd aan in Romans-sur-Isère. Prachtig stadje van zo’n 33.000 inwoners met een historisch centrum. De stad heeft in het verleden twee grote bloeiperioden doorgemaakt: de eerste tijdens de middeleeuwen toen zich hier tal van lakenhandelaars vestigden, getuige de nog altijd aanwezige monumentale herenhuizen.

Romans-sur-Isère in de Drôme leuk stadje

De tweede bloeitijd was in de 19e eeuw, toen Romans faam en rijkdom verkreeg als dé schoenenstad van Frankrijk. En ook die glorietijd is hier niet vergeten! Wij trekken de stoute schoenen aan om deze stad te verkennen.

Musée de la Chaussure

We beginnen met het Musée de la Chaussure, in het mooi gerestaureerde 17e-eeuwse Visitatie-klooster. Een historisch monument met een prachtige tuin. Ook binnen verrast dit schoenenmuseum door de opzet: ruim, overzichtelijk en heel verleidelijk! Hoe blij maak je twee vrouwen als ze meteen in zaal 1 met hun voetjes in echte museumstukken mogen glijden? Een hele collectie schoenklassiekers van grote designers ligt hier uitdagend uitgestald om uit te proberen. Onweerstaanbaar voor elke schoenfetisjist!

Schoenenmusuem Romans in de Drome

Muiltjes en babouches

Getooid met een Nederlandstalige audiogids (aanrader!) lopen we door de geschiedenis van de schoen door de eeuwen heen. We zien moccasins uit het Ottomaanse Rijk, muiltjes en laarzen uit de tijd van de Zonnekoning, geishaslippers uit Japan, Arabische babouches… En zelfs zevenmijlslaarzen, ja ze bestaan echt! Gemaakt om de ridders extra stabiliteit te geven (ze werden vastgezet onder het zadel) ten tijde van de gevechten te paard. Dus het sprookje van Klein Duimpje en de Zevenmijlslaarzen is niet helemaal uit de duim gezogen.

Schoenenmusuem Romans in de Drome

Charles Jourdan: lokale held

Speciale aandacht is er voor de lokale beroemdheid Charles Jourdan. Deze bekende Franse schoenenontwerper uit Romans maakte in de jaren 60 furore in de wereld van de haute couture, met als hoogtepunt een samenwerking met Dior. De laatste zalen zijn gewijd aan speciale ontwerpen uit de 21e eeuw. Met de meest klassieke, frivole, eigentijdse en extravagante schoenen en laarzen van onze tijd. Hilarisch zijn de sushi-schoen, de visschoen en de just-married-schoen!

Musée de la Chaussure Romans

Overigens is er nu nog één schoendesigner te vinden in Romans: Robert Clergerie. Die doet het overigens niet slecht, met klanten als Michelle Obama en Carla Bruni.

Van schoenen naar shoppen: Marques Avenue

Ook al ging de schoenindustrie van Romans-sur-Isère ten onder in de 20e eeuw, modeliefhebbers weten nog altijd de weg te vinden naar het Fashion Outlet Center aan de rand van de stad. Marques Avenues is een modern en aantrekkelijk opgezet winkelcentrum waar 150 nationale en internationale merken hun collecties met korting aanbieden. We zien boetieks van gerenommeerde mode- en sportmerken maar zwijmelen ook in de winkels met de betere huis-, tuin- en keukenmerken. Het is dat we door moeten fietsen maar we noteren Romans als interessante tussenstop-met-benefits voor de volgende autoreis naar het Zuiden!

romans-drome-outlet-winkelcentrum-marques-avenue-ccjosee

Lokale lekkernijen: pogne en raviole 

Alle uiterlijke verleidingen ten spijt blijkt onze liefde voor Romans toch ook vooral door de maag te gaan! De stad is de bakermat van de pogne de Romans. Een rond brioche-broodje dat zijn karakteristieke smaak verkrijgt door toevoeging van oranjebloesemwater en rum. Vaak zijn ze ook gegarneerd met pralines. Wij maken een fietsstop bij Pascalis, dé pogne-specialist, om onze fietstassen te vullen met diverse varianten. Wat zijn we daar blij mee onderweg!

Pascalis Pogne Romans

Raviole de Royans

Er is nog een lokale specialiteit en daarvoor gaan we naar de Bar à Vin op een intiem pleintje in het centrum. Laat je niet misleiden door de eenvoudig klinkende naam: dit is een uitstekend lunchadres om de traditionele raviole van Romans te proeven! De associatie met ravioli is snel gemaakt en inderdaad, daar lijkt dit deeggerecht dondersveel op. De met kaas gevulde deegenvelopjes zijn echter kleiner en zien er vóór het koken uit als een grote melkchocoladereep, omdat ze nog aanelkaar vastzitten. Je koopt ze in de lokale winkels dan ook per 3 tabletten van 48 stuks (une grosse). Het is een gerecht dat verder weinig nodig heeft: wat olie, garneren met geraspte kaas (comté of beaufort) en klaar! Prima als hoofd- of in kleinere portie als voorgerecht.

Raviole specialiteit van Romans

Insidertip hotel: L’Orée du Parc

Tijdens het fietsen passeren we een prachtig statig herenhuis dat een hotel blijkt te zijn. Dat willen we bekijken! We worden hartelijk ontvangen door Sylvain en Bénédicte, die dit kleinschalige viersterrenhotel al enkele jaren runnen. Het vroegere familiehuis uit het begin van de vorige eeuw biedt 10 comfortabele kamers in een moderne, steeds andere stijl. Met grappige trompe-l’oeils op het bureau en deuren van de garderobekast. Beneden vind je de authentieke salon met piano en een mooie ontbijtruimte aan de tuinzijde. De tuin – met zwembad! – blijkt heel ver door te lopen en biedt tal van relaxplekjes in het groen.

Hôtel Orée du Parc Romans

En goed om te weten: hotel L’Orée du Parc heeft een afgesloten parkeerruimte en fietsberging. Ideaal slaapadres dus als je Romans aandoet als tussenstop!

Wil je meer weten over onze fietstocht lees dan ons verslag over de Vallée de l’Isère fietsroute en/of over de ViaRhôna. Meer informatie over vakantie- en fietsmogelijkheden staat op de website van Drôme Tourisme. En in Romans vind je het Office de tourisme vlak naast Marques Avenues.

Adressen uit het artikel

Musée International de la Chaussure Een aanrader voor echt alle leeftijden, dit museum! De Nederlandse audiogids vertelt je leuke anekdotes over de schoen én de schoendragers. Reken zeker anderhalf uur om door alle zalen te lopen. En half uurtje extra als je net als wij niet konden stoppen met passen!! 🙂 Geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag van 14.30 tot 18.00 uur, entree €6 volwassenen, gratis voor kinderen tot 18 jaar.

Marques Avenue Outletcentrum met 150 verschillende Franse en internationale merken, zoals Maje, Armor Lux, Repetto, Aigle, Fusalp, Yves Delorme, The Kooples, Claudie Pierlot, UJA, Bensiomon,  Le coq sportif, American Vintage, Desigual en Essential. 60 avenue Gambetta. Tip! Ga lunchen bij La Villa Margot, tegenover Marques Avenue.

Boulangerie Pascalis Bakkerij gespecialiseerd in pognes, lokaal bekende zoete broodjes. 1 avenue Victor Hugo (maandag gesloten).

Le Bar à Vin Leuk lunchadres om de bekende ravioles de Romans te proeven! 13 place Jules Nadi

Hôtel l’Orée du Parc**** Mooi hotel in een vroeger familiehuis, met grote tuin en zwembad. Plus garage: ideaal voor een tussenstop! 6 avenue Gambetta  2-pers.kamer vanaf €91, ontbijt €13.

Boetiek van Musée de la Chaussure

LEES OOK:
Fietsen in de Drôme: Vallée de l’Isère
Glamping iets ten zuiden van Romans-sur-Isère: safaritent met eigen badkamer
ViaRhôna: fietsen van de Drôme tot de Middellandse Zee
La DolceVia: geweldige fietstocht door de Ardèche
Le Palais Idéal, magische plek in de Drôme

Tekst: Josee Schouten, Beeld: Josee Schouten, Carole Gölitz en Lionel Pascale/CRT Drome (1e 2 foto’s).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *