frankrijk.nl

Adieu les Cons: succesfilm nu ook in Nederland

Hij kreeg meer dan 7 filmprijzen bij de Césars en ook qua bezoekersaantallen lijkt deze film al dé Franse bioscoophit van 2021. Vanaf 27 juli ook in de Nederlandse bioscoop: ‘Adieu les Cons’ van Albert Dupontel.

De corona-epidemie nam Adieu les Cons aanvankelijk alle wind uit de zeilen: de film was in oktober 2020 nét uit in Frankrijk toen – paf – alle bioscopen ineens weer dicht moesten vanwege de tweede Franse lockdown. Zo kon het dat de filmaffiche maandenlang bleef hangen op potdichte bioscopen, zonder dat iemand de film kon gaan zien.

Adieu les Cons affiche Parijs

Maar toen de filmhuizen in mei 2021 eindelijk weer openden in Frankrijk, begon deze film aan een grote inhaalslag! Sindsdien staat Adieu les Cons op de eerste plaats van het lijstje met best bezochte film in Frankrijk van dit jaar en lijkt die plek niet meer te gaan afstaan.

Adieu les Cons Franse bioscoopfilm

Groot kassa-succes en 7 Césars

Al 1,5 miljoen Fransen hebben de film intussen gezien. Adieu les Cons werd op de Césars in maart dan ook overladen met prijzen.  Beste film. Beste scenario. Beste mannelijke bijrol. Beste decors. Beste camerawerk. Publieksprijs van scholieren. En ook een César voor regisseur Albert Dupontel, die in 2018 al onderscheiden werd voor het mooie Au revoir là-haut, waar we eerder over schreven. Ook in deze nieuwe film speelt regisseur/acteur Dupontel zelf weer een hoofdrol. Aan de zijde van een even indrukwekkende Virginie Efira, die op het moment veel aandacht krijgt door haar prikkelende nonnenrol in de Verhoeven-film Benedetta.

Adieu les Cons Franse bioscoopfilm

Absurd en ontroerend

Toch is het grote succes bijzonder, want Adieu les Cons is geen typische film voor groot publiek. De humor en stijl van Dupontel is altijd een tikje absurdistisch, waardoor zijn films in de verte aan die van de broers Coen (Fargo, Big Lebowski) doen denken. Ook in het tragikomische (en bij vlagen knotsgekke) Adieu les Cons zitten een lach en een traan altijd dicht op elkaar. Een kapster (Virginie Efira) hoort dat ze ongeneeslijk ziek is en gaat op zoek naar haar verloren zoon. Ze krijgt daarbij hulp van een blinde archivaris en een doorgeslagen ICT’er (Dupontel), die ook niet veel meer te verliezen heeft. Aanrader!

Adieu les Cons, vanaf 29 juli in de Nederlandse bioscoop, trailer

Adieu les Cons Franse bioscoopfilm


WINACTIE! 3 Franse top-DVDS’s

Van filmdistributeur Cinéart mogen we vanwege de – eindelijke! – release van Adieu les Cons een DVD-pakket verloten. Het gaat om de topfilms: Antoinette dans les Cévennes, Hors Normes enNous finirons ensemble.

Kans maken? Mail ons op [email protected] het antwoord op deze vraag: hoe heet de vorige bekroonde film van acteur-regisseur Albert Dupontel, waarvoor hij een roman van Pierre Lemaître bewerkte? Inzendingen mogelijk t/m zondag 1 augustus. Winnaars krijgen persoonlijk bericht.

2/8 Naschrift: Jos Elshout is de winnaar van het DVD-pakket!

Adieu les Cons Franse bioscoopfilm

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *