frankrijk.nl

Antoinette dans les Cévennes: warme topkomedie

Gisteren won actrice Laure Calamy een César voor de hoofdrol in Antoinette dans les Cévennes!  In deze heerlijke Franse filmhuisfilm maak je kennis met een prachtvrouw én ontdek je een prachtige wandelroute in de Cevennen. Goede kans dat jij straks ook de Stevenson-route wilt lopen met een ezel!

Ha, eindelijk weer een speelfilm die een plekje verdient in ons lijstje met Franse films waardoor je meteen je koffer wilt pakken! Dankzij Antoinette dans les Cévennes (2020) gaat het namelijk flink kriebelen door de prachtige vergezichten in de Cevennen. Wat een natuur!

Antoinette dans les Cevennes frans film

Wandelen met een ezel

Deze charmante arthouse-film gaat over Antoinette, een optimistische onderwijzeres uit Parijs. Ze heeft een relatie met een getrouwde man en lijkt zich niet druk te maken over hun toekomst samen. Alleen als hij met zijn gezin vertrekt op vakantie, wordt ze toch jaloers. Ook Antoinette boekt snel een wandeltocht met een ezel, in de hoop onderweg haar minnaar tegen te komen.

Antoinette dans les Cevennes frans film

Vrolijke ontmoetingen onderweg

De meerdaagse solo-trektocht pakt alleen anders uit dan verwacht… Haar minnaar is in geen velden of wegen te bekennen en lopen met de koppige ezel blijkt zo z’n uitdagingen te hebben. Bij de slaapadressen onderweg (chambres d’hôtes en herbergen) ontmoet ze een bont pluimage van andere wandelaars en B&B-houders, waarvan velen de vrijheid nemen om haar te adviseren over haar liefdesleven.

Antoinette dans les Cevennes frans film

Zoektocht naar zichzelf

De trailer kan de indruk wekken dat dit een dolkomische relatiefilm is, maar het verhaal is subtieler dan dat. Dit is een roadmovie die de tijd neemt. Je voelt je al snel een metgezel van de ontwapende Antoinette die met haar ziel onder haar arm door het Centraal Massief sjokt. Geestige momenten zijn er echter ook en hoofdrolspeelster Laure Calamy (bekend uit Dix Pour Cent, geniale serie) laat zien dat ze alle acteernuances beheerst voor een ge(s)laagde feelgoodfilm. En daar is ze op 12 maart 2021 in Frankrijk gewaardeerd met een welverdiende César, zeg maar de Franse tegenhanger van de Oscar. Chapeau!

Antoinette dans les Cevennes frans film

Stevenson-route: ezeltocht door de Cevennen

Antoinette volgt in de film het Chemin de Stevenson, ook bekend als de GR70, een wandelpad van 225 km. De jonge Schotse schrijver Robert Louis Stevenson legde dit pad in 1878 af samen met een ezel. Stevenson werd pas later beroemd door de spannende romans Treasure Island en Dr Jekyll en Mister Hyde. Maar ook over deze wandeltocht schreef hij een boek: Travels with a Donkey in the Cévennes (1879). Zijn subtiele natuurbeschrijvingen en vertelling over zijn vriendschap met de ezelin inspireert wandelaars nog altijd om dezelfde route af te leggen. En als je deze film gezien hebt, dan krijg je enorme zin om hetzelfde te doen!

Antoinette dans les Cévennes (2020). Op dvd te koop bij Bol.com en online te huur Pathé Thuis of via platform Picl (€4,99).

 

LEES OOK: 
8 stille onbekende vakantiestreken in Frankrijk
De beste Franse series en films op Netflix

Tekst: Nicky Bouwmeester

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *