frankrijk.nl

Hors Normes: regelbrekers met een groot hart

De regisseurs van ‘Intouchables’ maakten opnieuw een speelfilm over mensen die hulp vinden bij elkaar. Veel minder luchtig dan hun bekende succesfilm. Maar ook nu speelt een bijzondere vriendschap weer de hoofdrol.

Hors normes (‘buiten de kaders’ of ‘ongewoon’) heet de nieuwste film van regisseursduo Éric Toledano en Olivier Nakache. Eerder maakten zij onder meer de succesfilm Intouchables en het sociaal-drama Samba: twee films met een heel verschillende sfeer. Qua stijl en thematiek lijkt deze nieuwe film het meest op Samba. Maar net als bij Intouchables is de film gebaseerd op ware feiten en een bestaande vriendschap.

Twee bevriende hulpverleners

Al meer dan 20 jaar runt Bruno (Vincent Cassel) een opvang voor autistische kinderen die nergens anders terecht kunnen. Als ouders en zorginstellingen in en om Parijs het echt niet meer weten, dan zorgt Bruno voor een oplossing. Zijn goede vriend Malek (Reda Kateb) leidt jongeren uit moeilijke buurten op tot begeleiders van deze kinderen. Beiden doen dat met humor en tomeloze inzet, van een privé-leven is bijna geen sprake meer. Dat merkt vooral vrijgezel Bruno, die door zijn orthodox-joodse omgeving liever met een vrouw gezien wordt.

Buiten de paden

Innemende film wel vonden wij, over een bizarre grijze zone in het Franse opvangsysteem. Bij gebrek aan plek en budget worden sommige zwaar autistische kinderen in Parijs op deze officieuze manier opgevangen. Maar de twee particuliere organisaties hebben geen gereglementeerde faciliteiten en breken af en toe de regels voor de goede zaak. Moet dat verboden worden, is de vraag van de film? Jammergenoeg laat het tamelijk gekleurde verhaal je als kijker weinig keuze bij het antwoord. Zulke betrokken begeleiders, die gun je elke patiënt…

Hors normes, online te huur bij Cinetree.nl

Lees ook onze recensie over de geniale komedie C’est la vie (2018), ook van de regisseurs van Intouchables, die tegenwoordig op DVD of via VOD te zien is.

2 reacties op “Hors Normes: regelbrekers met een groot hart”

  1. j v keulen schreef:

    Ook in Nl worden er momenteel opvanghuizen gesloten door oa de participatiewet. Gemeentes moeten deze opvang steunen, maar als de gemeente de gelden intrekt dan valt een instelling letterlijk bijna om. Gevolg sluiting! En deze kwetsbare groep moet weer een plekje ergens anders zoeken, ouders bezorgd, jongeren vaak een terugval. Het komt ook hier dichterbij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *