frankrijk.nl

10 Franse films om te zien in 2019

Voor in de agenda: deze nieuwe Franse films verschijnen het komende halfjaar in de Nederlandse bioscoop. Prachtige drama’s en komedies met hoofdrollen voor onder andere Juliette Binoche, Laetitia Casta en Romain Duris. Plus het langverwachte vervolg op Les Petits Mouchoirs!

1. Nos Batailles – vanaf 10 januari

In dit drama met Romain Duris (Auberge espagnole, Paris) probeert een alleenstaande vader zich staande te houden nadat zijn vrouw  onverwacht hun gezin verlaten heeft. Op werk is de situatie ook al zwaar, want een collega heeft vlak voor zijn ontslag zelfmoord gepleegd. Subtiele en intense film met Duris in een van zijn allerbeste rollen tot nu toe. Trailer

nieuwe franse speelfilms romain Duris

2. Continuer – vanaf 14 februari

Een gescheiden moeder (Virginie Efira) en haar zoon trekken te paard door de bergen van Kirgizië. De reis is een poging om nader tot elkaar te komen, maar het duurt even voordat de jongen zich ook echt openstelt. Met prachtige natuurbeelden van een ongewone reis. Hoofdrolspeelster Virginie Efira is later dit jaar ook te zien in de nieuwste film van Paul Verhoeven, Benedetta, en in de volgende film van dit lijstje.

3. Un amour impossible – vanaf 7 februari

Frankrijk, jaren 50. In de verfilming van een succesvolle roman van Christine Angot krijgt een typiste (Virginie Efira) een relatie met een jonge intellectueel. Ze raakt zwanger van hem, maar hij wil niet beneden zijn stand trouwen. Als hij 10 jaar later toch contact wil met zijn dochter, heeft dat ingrijpende gevolgen. Saillant detail: de twee hoofdrolspelers zijn sinds deze film ook in het echte leven een stel. Trailer

nieuwe franse speelfilms

Lees ook: Pssst, onze favoriete hotelletjes in Parijs!

4. Het wonder van Le Petit Prince – vanaf 7 februari

De Nederlandse documentairemaakster Marjoleine Boonstra presenteerde tijdens het IDFA een film over de vele gepassioneerde vertalers van Le Petit Prince die warm ontvangen werd. Het beroemde werk van Antoine de Saint-Exupéry is na de Bijbel namelijk het meest vertaalde boek ter wereld. Waarom kiezen veel minderheden juist dit boek om hun bedreigde taal en cultuur in leven te houden? De documentaire volgt diverse vertalers die ieder ook een bijzonder eigen verhaal hebben. Trailer

nieuwe franse speelfilms

5. Doubles vies – vanaf 14 februari

Regisseur Olivier Assayas (Personal Shopper en Sils Maria) werkte opnieuw samen met Juliette Binoche voor de relatiekomedie Doubles Vies. Binoche is daarin een soap-actrice getrouwd met een uitgever (Guillaume Canet). Net als een bevriend echtpaar hebben de twee moeite met de snelle veranderingen in hun werk, terwijl ze zelf vast lijken te zitten in een monotoon ritme.

6. Le Bon Dieu! 2 – vanaf 28 maart

Goed nieuws voor de fans: er is een vervolg op de Le Bon Dieu!, waarin de conservatieve Franse vader het wederom flink voor zijn kiezen krijgt. Aan zijn multiculturele schoonzonen is hij inmiddels gewend, maar ze willen ineens alle vier emigreren (met zijn dochters)… Een beetje een herhaling van zetten, maar er valt opnieuw het een en ander te lachen.

7. L’Homme fidèle – vanaf 25 april

De knappe Louis Garrel acteert niet alleen goed, hij is net zoals zijn vader Philippe Garrel ook een uitstekend regisseur. Een paar jaar geleden ontdekten we al zijn sympathieke debuut Les deux amis. Nu brengt hij Laetitia Casta en Lili-Rose Depp samen in het romantische relatiedrama l’Homme fidèle. Trailer

Laetitia Casta Lily-Rose Depp

Lees ook: 15 Franse kazen die je eens geproefd moet hebben

8. Le Grand Bain – vanaf 11 april

We schreven eerder al over deze hilarische en in Frankrijk zeer succesvolle speelfilm waarin een groepje mannen van middelbare leeftijd samen traint voor een wedstrijd schoonzwemmen. Denk The Full Monty, maar met een vleugje Franse melancholie en soms zelfs zwarte humor. Het verhaal is overigens losjes gebaseerd op een bestaande groep mannelijke amateur-schoonzwemmers uit Zweden, waarover zo’n goede documentaire is gemaakt dat er inmiddels diverse speelfilms door zijn geïnspireerd. Trailer

Le Grand Bain franse film schoonzwemmers

9. Mademoiselle de Jonquières – vanaf 23 mei

Kostuumdrama met Cecile de France en Edouard Baer (wij zijn fan van deze in het echt zeer geestige en erudiete acteur!), over verleiding, jaloezie en zoete wraak, in de stijl van Liaisons dangereuses. Om haar geliefde terug te winnen besluit een markiezin een valstrik voor hem te zetten. Ze nodigt Madame de Jonquières en haar beeldschone dochter uit om hem te verleiden. Lees ook: filmtip voor romantici

10. Nous finirons ensemble – vanaf 6 juni

Eindelijk, regisseur Guillaume Canet heeft een vervolg gemaakt op zijn succesfilm Les Petits Mouchoirs! Met dezelfde acteurs, onder wie Marion Cotillard, Gilles Lelouche en François Cluzet. De vriendengroep die eerder vakantie vierde in het Bassin d’Arcachon, komt opnieuw samen nadat ze elkaar 7 jaar niet gezien hebben. Ze organiseren een verrassingsfeestje voor Max en nemen intussen het leven en hun vriendschap door.

LEES OOK:
Mannelijke schoonzwemmers zijn filmhit in Frankrijk
13 Franse vooroordelen over Nederlanders

2 reacties op “10 Franse films om te zien in 2019”

  1. yvonne sluis schreef:

    zijn er al Franse films bekend voor najaar 2019? Zoals Frankie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *