frankrijk.nl

GROETEN UIT… Boulogne-sur-Mer

Egbert ging met zijn gezin naar Boulougne-sur-Mer, een mooie plaats aan de Opaalkust. Hij ontdekte er leuke bezienswaardigheden en lokale gerechten naar zijn hart! Ook was er een magisch momentje op de krijtklif Cap Gris-Nez, vlak bij Boulogne.

Tijdens de herfstvakantie besluiten we een midweektrip te maken met onze 2 zonen. Ons eerste plan is Texel, maar dat moeten we laten varen vanwege boze boeren en mogelijke lange files. Ik krijg de tip van een collega om naar Boulogne-sur-Mer in Noord-Frankrijk te gaan. Net onder Calais. Op maar 3,5 uur vanaf Maastricht, waar we wonen.

Strandwandeling

Een ritje van niks inderdaad en bij aankomst vinden we snel een parkeerplek bij de basiliek. We lunchen in een gezellig restaurantje en besluiten meteen richting het strand te wandelen. We blijken ons een beetje verkeken te hebben op de kaart, want het strand ligt ongeveer 1 uur lopen vanaf de oude binnenstad. We komen langs de oude vertrekhallen van de ferry naar Engeland. Die zijn al 15 jaar niet meer in gebruik, maar er zijn plannen om daar een overdekte markt van te maken. Een mooi reden om hier nog eens terug te komen!

Verdwaald haaitje

Lucien is het strand opgerend en maakt grote gebaren. We moeten snel komen, hij heeft een aangespoelde haai gevonden. Na de strandwandeling lopen we terug naar de binnenstad, naar onze chambres d’hôtes La Belle Haute. De gevel van het pand ziet er wat donker uit, maar als de deur opengaat krijgen we een warm ontvangst van eigenaresse Sandrine. Binnen ontdekken we een prachtig oud herenhuis. We slapen in de suite, met hoge plafonds en een badkamer die groter is dan onze woonkamer. Super!

Een Welsh proeven

’s Avonds drinken we een apéro bij Cave de Monsieur Guy (4 rue de Lille) en eten daarna bij La Grillardine, een schattig huiskamerrestaurantje met lokale specialiteiten. Wij laten ons verrassen door een Welsh, een bekend gerecht in deze kuststreek. Het is een soort ovenschotel met stukjes brood, ham, donker bier, gesmolten cheddar en een gebakken ei erover. Je krijgt er friet bij én hoort er bier bij te drinken. Echt een gerecht voor ondergetekende. Heerlijk!

Bezienswaardigheden in Bourlogne-sur-Mer

De volgende dag is er tijd voor cultuur. Eerst een bezoek aan de crypte onder de basiliek. Zeer indrukwekkend: spannende relikwieën en ondergrondse gangen! Je kunt een combi-ticket kopen voor de crypte én het Château-musée van Boulogne-sur-Mer. In dat museum loopt je door een middeleeuws kasteel en zie je kunst uit de oudheid (Egypte, Grieks en Romeins).

Daarna is het tijd voor Nausicaa, het beroemde aquarium. Je loopt langs een mega-bassin met allerlei vissen, haaien en een hele grote pijlstaartrog.  Je wandelt van de ene ontdekking naar de andere en leert veel nieuwe dingen over de zee. De rondleiding duurt meer dan 3 uur maar die tijd is het absoluut waard.

Naar de kliffen

’s Middags rijden we naar een van de twee hoogste kliffen van de Opaalkust. Op de indrukwekkende Cap Gris-Nez ben je maar 30 kilometer van Engeland verwijderd. Wij hebben geluk want net op dat moment klaart het op en ja hoor, we zien heel duidelijk de kust van Dover. Onder in de baai zien wij ook een zeehond zwemmen! Een magisch momentje en een mooie kroon op 2 fantastische dagen in Boulogne.

LEES OOK:
De Opaalkust: leuke kustplaatsen in Noord-Frankrijk
17x typisch Noord-Frankrijk
Mooie slaapadressen langs de Opaalkust
Montreuil-sur-Mer, charmant stadje vlak bij de Opaalkust

TIP! Vraag vandaag nog de brochure aan van Pas-de-Calais of download meteen de gratis pdf met nog veel meer tips en adresjes! 

Tekst: Egbert Ausems Beeld: Egbert Ausems, Josee Schouten (strand), AS. Flamant-CDT Pas-de-Calais (vergezichten en kathedraal).

Egbert Ausems Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *