frankrijk.nl

Reportage

Josée en Carole vertoefden in dé gastronomische hoofdstad van Opaalkust: Montreuil-sur-Mer. Niet alleen genoten zij van fantastische eten, ook proefden zij de sfeer van dit historische vestingstadje met zijn pittoreske straatjes, ambachtelijke winkels en prachtige groene omgeving.

Aan zee en toch ook weer niet

4 uur rijden vanaf Amsterdam en dan ben je er : Montreuil-sur-Mer. Anders dan de naam doet vermoeden ligt het niet (meer) aan zee. De tijd – of beter gezegd – het slib heeft ervoor gezorgd dat wat vroeger water was nu verworden is tot een grasgroen en lommerrijk landschap. Tijdens de aan-zee periode (tot de middeleeuwen) floreerde de stad als halteplaats op de scheepvaartroute Parijs-Boulogne-Londen. Dankzij de dagelijks aanvoer van verse vis en de overvloed aan wild in de omliggende bossen zette Montreuil-sur-Mer zich toen al op de kaart als een culinair Shangri-La.

Citadel Montreuil-sur-Mer

Carcassonne van het noorden

Een benijdenswaardige en tevens strategische positie die beschermd moest worden. Dat gebeurde onder andere met stadsmuren, toegangspoorten en tot slot de citadel, de laatst mogelijke schuilplaats als de stad werd aangevallen. Al die stukken geschiedenis vind je vandaag nog terug in het hoger gelegen deel van de stad. Leuk idee is om over de stadswallen te lopen (3 km, plattegrondje bij het Office du Tourisme. En in de zomer zeker niet missen: de son et lumière voorstelling van Victor Hugo’s Les Misérables, in de Citadel (27-30 juli en 3-6 augustus 2018, met meer dan 400 vrijwilligers)

Montreuil-sur-Mer

Stad met jaloersmakende omgeving

Vandaag de dag heeft Montreuil-sur-Mer nog altijd een positie om jaloers op te worden. De directe omgeving bestaat uit de Vallée de la Canche en Vallée de la Course. Door dit gebied rijden, fietsen of wandelen levert tal van ansichtkaartplaatjes op: glooiende heuvels, meanderende riviertjes, dichte bossen en schattige dorpen. Maar ook de Opaalkust met de brede stranden en kustplaatsen als Le Touquet en Berck-sur-Mer (zeehondjes!) liggen op nog geen 20 minuten rijden… Lees hier meer over onze roadtrip langs de diverse kustplaatsen

Gezellig, compact en heel veel excuus-adresjes

Ach er is zoveel te vertellen over Montreuil-sur-Mer. Over de Amerikaans kunstkolonie die hier neerstreek begin 20e eeuw, over de ‘overname’ door de Britten als hoofdkwartier tijdens de WOI. En iedereen moest eten. Dus de gastronomische status hield stand. En dat zie je vandaag ook terug in het grote aanbod van restaurants en ambachtelijke winkels.

Montreuil-sur-Mer

Genoeg redenen om onze eigen culinaire ontdekkingstocht te maken door de stad. Dat kan gemakkelijk te voet: het centrum is gezellig en compact met centraal het grote plein Général de Gaulle. Rondom allerlei kleine winkelstraten, soms met elkaar verbonden via minuscule steegjes, in de volksmond ook wel venelles genoemd. En onderweg komen we genoeg excuses tegen voor een koffiepauze, een lunch, een aperitief of een avondje heerlijk tafelen. Zie hier onze insidertips:

Drink, smul- en eetadresjes in de stad

Rue de la Clape

Rue de la Clape: in het hogere deel van de stad vind je Rue du Clape-en-Bas en Rue du Clape-en-Haut. Alsof de tijdmachine je terugbrengt naar de 19e eeuw, zonder meer de 2 meest pittoreske straatjes. Lopend over de kasseien passeer je de kleine huisjes met gekleurde luiken, die nu onderdak bieden aan onder andere een crêperie, Le Clan des Elfes, en café-restaurant Le Pot des Clapes. Dat laatste serveert verse soepen en broodjes op het terras of de eeuwenoude eetzaal.

Chocolaterie Beussent-Lachelle

Een must voor chocoholics, deze bonbonjuwelier met een groot assortiment. Weetje: het gehele proces, van cacaoboon tot bonbon, wordt in eigen huis uitgevoerd en dat zorgt voor originele smaken en uitvoeringen.

10, place de Darnétal

Bessent-Lachelle Montreuil-sur-Mer

Lees ook over de slaapadresjes die we bezochten in en rond Montreuil-sur-Mer

La Rodière

Theesalon waar mensen van verre naartoe komen om de onweerstaanbare gebakjes van eigenaar Mathieu Delenclos te proeven. Juweeltjes om te zien ook!

77, rue Pierre Ledent

Fromagerie Caseus – 14, place du Général de Gaulle

De onbetwiste beste zuivelwinkel van de streek, met verse yoghurt, room en vooral kaas, heel veel kaas: meer dan 300 soorten kazen (ook Hollandse!).

Fromagerie Caseus Montreuil

l’Anecdote

Wow, zo’n hippe tent verwacht je eerder in een grote stad! Dit restaurant ligt aan? het statige Hotel Hermitage en is de nieuwste loot van lokale keukenster Alexandre Gauthier. Op de lunch en dinerkaart traditionele gerechten van zijn vader, voormalig eigenaar van La Grenouillère (zie onder) maar dan met een moderne twist. Délicieux!

1, cour des Juifs/Cour de l’Hermitage, tel. +33 (0)3 21 86 65 80

Anecdote Montreuil-sur-Mer

La Cave de Montreuil

Wijnwinkel met een enorme keuze aan wijnen en champagnes uit alle regio’s van Frankrijk en erbuiten. Plus een collectie van meer dan 300 soorten whisky’s, rum en spirits. Houd plek vrij in je achterbak! 

11, place du Général de Gaulle

Froggy’s Tavern

Restaurant bekend om zijn aan het spit geroosterde vleesgerechten. Klein van opzet, gezellige bistrosfeer. En ook hier zien we de hand van de maestro, aka Alexander Gauthier. Lees hier meer.

51 bis, place du Général de Gaulle, tel. +33 (0)3 21 86 72 32

Froggys Tavern Montreuil-sur-mer

Le Clos des Capucins

Inventieve gerechten in een elegante setting. Een altijd-goed-adres in een hotel.

46/48, place du Général de Gaulle, tel. +33 (0)3 21 06 08 65

La Grenouillère**

Net buiten de stad gelegen en behorend tot Frankrijk’s elite van sterrenrestaurants. Het staat onder leiding van de jonge chef-kok Alexandre Gauthier, die in 2003 overnam van zijn vader. Hier eten is een zinnenprikkelende ervaring. Elk gerecht is een waar kunstwerk en de bijzondere combinaties onderstrepen zijn passie om nieuwe smaken te creëren met lokale producten en kruiden uit de natuur. Het decor is net zo extraordinair: via het 100 jaar oude hoofdgebouw kom je in een soort industriële ruimte met glazen wanden, uitkijkend op het groen van het domein. Aan deze kant liggen ook bijzondere hotelkamers verscholen. Een tafel reserveren is wel een dingetje: een wachttijd van 2 maanden is meer regel dan uitzondering! Onze tip: ga voor de lunch, dat lukt meestal nog wel. Keuze uit 8- of 11-gangenmenu.

Rue de la Grenouillère, La Madeleine-sous-Montreuil, tel. +33 (0)3 21 06 07 22

La Grenouillère Montreuil-sur-Mer

Tot slot: mis ook de zaterdagochtendmarkt op Place du Général de Gaulle niet!

Meer weten over Montreuil-sur-Mer en de omgeving? Kijk dan op de website van het lokale office du tourisme of op die van de regio Pas-de-Calais. 

Of download meteen de brochure Pas-de-Calais met 50 pagina’s reisinspiratie

Pas de Calais brochure

Tekst: Josee Schouten    Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz

LEES OOK:
Familiegîtes, B&B’s en bijzonder hotel in en rond Montreuil-sur-Mer
Uitwaaien aan de Opaalkust
Slaapadresjes aan de Opaalkust

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

2 reacties op “Montreuil-sur-Mer, culinair paradijs in Noord-Frankrijk”

 1. Renee van t Veer schreef:

  Erg leuk artikel ! Wij hebben een huis met gite op een kwartiertje afstand. Dagelijks bezoeken wij even terras in Montrieul sur mer.
  Wij voelen ons erg thuis in deze omgeving. Stranden vlakbij en rustige landelijke mooie omgeving. Op slechts 4,5 uur rijden van midden Nederland.
  La Tourelle, Saulchoy
  Groet, Renée van ’t Veer

 2. T.Lammers schreef:

  Montreuil is een enig stadje met 18eeuwse straatjes. Ieder jaar wordt begin augustus de musical Les Miserables in de Citadel gespeeld. We hebben op de stadscamping onder de Citadel gestaan. Van hieruit fietstochten gemaakt naar o.a. La Chartreuse de Neuville. Een groot klooster waar een goede rondleiding wordt gegeven. In de omgeving kleine huisjes met luiken en verzorgde bloementuinen. Ook naar Touquet-Paris-Plage gefietst maar de fietsroute bewegwijzering is slecht. De groene borden hebben alleen een naam maar op de fietsroute kaart staat die niet vermeld. Het zou fijn zijn als ze ook een nummer hadden zodat je ze terug kan vinden op de kaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *