frankrijk.nl

Reportage

Montreuil-sur-Mer is de gastronomische hoofdstad van Pas-de-Calais. Dit prachtige ommuurde plaatsje zit vol restaurants en ambachtelijke speciaalzaken. Ook is het heerlijk slenteren in de pittoreske straatjes en over de vestingmuren met uitzicht op de mooie landelijke omgeving.

Aan zee en toch ook weer niet

Maar 4 uur rijden vanaf Amsterdam en dan ben je er al: Montreuil-sur-Mer. Anders dan de naam doet vermoeden ligt dit vestingstadje niet (meer) aan zee. De tijd – of beter gezegd – het slib heeft ervoor gezorgd dat wat vroeger water was nu verworden is tot een grasgroen en lommerrijk landschap. Tijdens de aan-zee periode (tot de middeleeuwen) floreerde de stad als halteplaats op de scheepvaartroute Parijs-Boulogne-Londen. Dankzij de dagelijks aanvoer van verse vis en de overvloed aan wild in de omliggende bossen zette Montreuil-sur-Mer zich toen al op de kaart als een culinair Shangri-La.

Citadel Montreuil-sur-Mer

Carcassonne van het noorden

Een benijdenswaardige en tevens strategische positie die beschermd moest worden. Dat gebeurde onder andere met stadsmuren, toegangspoorten en tot slot de citadel, de laatst mogelijke schuilplaats als de stad werd aangevallen. Al die stukken geschiedenis vind je vandaag nog terug in het hoger gelegen deel van de stad. Leuk idee is om over de stadswallen te lopen (3 km, plattegrondje bij het Office du Tourisme).

Montreuil-sur-Mer

Stad met jaloersmakende omgeving

Vandaag heeft Montreuil-sur-Mer nog altijd een positie om jaloers op te worden. De directe omgeving bestaat uit de Vallée de la Canche en Vallée de la Course. Door dit gebied rijden, fietsen of wandelen levert tal van ansichtkaartplaatjes op: glooiende heuvels, meanderende riviertjes, dichte bossen en schattige dorpen. Maar ook de Opaalkust met de brede stranden en kustplaatsen als Le Touquet-Paris-Plage en Berck-sur-Mer (zeehondjes in de Baai van de Authie)!) liggen op nog geen 20 minuten rijden… Lees hier meer over onze roadtrip langs de mooiste badplaatsen langs de Opaalkust

Gezellig, compact en met heel veel excuus-adresjes

Ach, er is zoveel te vertellen over Montreuil-sur-Mer. Over de Amerikaans kunstkolonie die hier neerstreek begin 20e eeuw, over de ‘overname’ door de Britten als hoofdkwartier tijdens de Eerste Wereldoorlog. En iedereen moest eten. Dus de gastronomische status hield stand. En dat zie je vandaag ook terug in het grote aanbod van restaurants en ambachtelijke winkels.

Montreuil-sur-Mer

Genoeg redenen om onze eigen culinaire ontdekkingstocht te maken door de stad. Dat kan gemakkelijk te voet: het centrum is gezellig en compact met centraal het grote plein Général de Gaulle. Rondom allerlei kleine winkelstraten, soms met elkaar verbonden via minuscule steegjes, in de volksmond ook wel venelles genoemd. En onderweg komen we genoeg excuses tegen voor een koffiepauze, een lunch, een aperitief of een avondje heerlijk tafelen. Zie hier onze insidertips!

Leuke drink- en eetadresjes in Montreuil-sur-Mer

Rue de la Clape

Rue de la Clape

In het hogere deel van de stad vind je Rue du Clape-en-Bas en Rue du Clape-en-Haut. Alsof je met een tijdmachine terugkeert naar de 19e eeuw: zonder meer de twee meest pittoreske straatjes van Montreuil! Lopend over de kasseien passeer je de kleine huisjes met gekleurde luiken, die nu onderdak bieden aan onder andere een crêperie, Le Clan des Elfes en café-restaurant Le Pot des Clapes. Dat tweede adres serveert verse soepen en broodjes op het terras of in een eeuwenoude eetzaal.

Montreuil-sur-Mer

Chocolaterie Beussent Lachelle

Een must voor chocoholics, deze bonbonjuwelier (bekend langs heel de Opaalkust!) met een groot assortiment. Het gehele proces: van cacaoboon tot bonbon, wordt in eigen huis uitgevoerd en dat zorgt voor originele smaken en vormen.

10, place de Darnétal

Bessent-Lachelle Montreuil-sur-Mer

Lees hier over leuke slaapadresjes die we ontdekten in en rond Montreuil-sur-Mer

La Rodière

Theesalon waar mensen van verre naartoe komen om de onweerstaanbare gebakjes van eigenaar Mathieu Delenclos te proeven. Juweeltjes om te zien ook!

77, rue Pierre Ledent

Fromagerie Caseus – 14, place du Général de Gaulle

De onbetwiste beste zuivelwinkel van de streek, met verse yoghurt, room en vooral kaas, heel veel kaas: meer dan 300 soorten kazen (ook Hollandse!).

Fromagerie Caseus Montreuil

Anecdote

Wow, zo’n hippe tent verwacht je eerder in een grote stad! Dit restaurant ligt bij het statige Hotel Hermitage en is een adres van de bekende lokale chef Alexandre Gauthier, die twee sterren heeft voor zijn gastronomische restaurant La Grenouillère (zie onder), aan de rand van Montreuil. In Anecdote heeft hij een veel eenvoudigere lunch- en dinerkaart, geïnspireerd door traditionele gerechten van zijn vader, maar dan met een moderne twist. Délicieux!

1, cour des Juifs/Cour de l’Hermitage, tel. +33 (0)3 21 86 65 80

Anecdote Montreuil-sur-Mer

La Cave de Montreuil

Wijnwinkel met een enorme keuze aan wijnen en champagnes uit alle regio’s van Frankrijk en erbuiten. Plus een collectie van meer dan 300 soorten whisky’s, rum en spirits. Houd plek vrij in je achterbak! 

11, place du Général de Gaulle

Froggy’s Tavern

Restaurant bekend om zijn aan het spit geroosterde vleesgerechten. Klein van opzet, gezellige bistrosfeer. En ook hier zien we de hand van de maestro, aka Alexandre Gauthier. Lees hier meer.

51 bis, place du Général de Gaulle, tel. +33 (0)3 21 86 72 32

Froggys Tavern Montreuil-sur-mer

Le Clos des Capucins

Inventieve gerechten in een elegante setting. Een altijd-goed-adres in een hotel.

46/48, place du Général de Gaulle, tel. +33 (0)3 21 06 08 65

La Grenouillère**

Net buiten de stad gelegen en behorend tot Frankrijk’s elite van sterrenrestaurants. Het staat onder leiding van chef-kok Alexandre Gauthier, die het in 2003 overnam van zijn vader. Hier eten is een zinnenprikkelende ervaring. Elk gerecht is een waar kunstwerk en de bijzondere combinaties onderstrepen zijn passie om nieuwe smaken te creëren met lokale producten en kruiden uit de natuur. Het decor is net zo extraordinair: via het 100 jaar oude hoofdgebouw kom je in een soort industriële ruimte met glazen wanden, uitkijkend op het groen van het domein. Aan deze kant liggen ook bijzondere hotelkamers verscholen. Een tafel reserveren is wel een dingetje: een wachttijd van 2 maanden is meer regel dan uitzondering! Onze tip: ga voor de lunch, dat lukt meestal nog wel. Keuze uit 8- of 11-gangenmenu.

Rue de la Grenouillère, La Madeleine-sous-Montreuil, tel. +33 (0)3 21 06 07 22

La Grenouillère Montreuil-sur-Mer

Tot slot: mis ook de zaterdagochtendmarkt op Place du Général de Gaulle niet!

Slaaptips!

Voor andere LEUKE SLAAPADRESSEN IN & ROND MONTREUIL-SUR-MER, lees dit artikel!

Het vroegere huisje van de bewaker van de citadel van Montreuil kun je huren als Airbnb (5 pers.): bijzondere historische locatie!

Meer informatie?

Kijk voor meer bezoektips voor Montreuil-sur-Mer en de omgeving op de website van het Office du Tourisme van Montreuil of die van het departement Pas-de-Calais. 

Montreuil-sur-Mer

Of download hier meteen de brochure met 50 pagina’s reisinspiratie!
Pas de Calais brochure

 

Tekst: Josee Schouten   Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Yannick Cadart/PdC, Karl Bruninx/PdC, Les Globe Troteurs/PdC

LEES OOK:
Familiegîtes, B&B’s en bijzonder hotels in en rond Montreuil-sur-Mer
Uitwaaien aan de Opaalkust: de leukste badplaatsen
Slaapadresjes langs de Noord-Franse Opaalkust

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

2 reacties op “Montreuil-sur-Mer, culinair vestingstadje in Noord-Frankrijk”

 1. Renee van t Veer schreef:

  Erg leuk artikel ! Wij hebben een huis met gite op een kwartiertje afstand. Dagelijks bezoeken wij even terras in Montrieul sur mer.
  Wij voelen ons erg thuis in deze omgeving. Stranden vlakbij en rustige landelijke mooie omgeving. Op slechts 4,5 uur rijden van midden Nederland.
  La Tourelle, Saulchoy
  Groet, Renée van ’t Veer

 2. T.Lammers schreef:

  Montreuil is een enig stadje met 18eeuwse straatjes. Ieder jaar wordt begin augustus de musical Les Miserables in de Citadel gespeeld. We hebben op de stadscamping onder de Citadel gestaan. Van hieruit fietstochten gemaakt naar o.a. La Chartreuse de Neuville. Een groot klooster waar een goede rondleiding wordt gegeven. In de omgeving kleine huisjes met luiken en verzorgde bloementuinen. Ook naar Touquet-Paris-Plage gefietst maar de fietsroute bewegwijzering is slecht. De groene borden hebben alleen een naam maar op de fietsroute kaart staat die niet vermeld. Het zou fijn zijn als ze ook een nummer hadden zodat je ze terug kan vinden op de kaart.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *