frankrijk.nl

Reportage

Josee en Carole bezochten de Opaalkust in Pas-de-Calais. Een nog relatief onbekend deel van de Noord-Franse kustlijn, tussen Calais en Berck-sur-Mer. Totaal verrast en vol met insidertips keerden ze terug. Wat is het daar mooi!

De 3 meest gestelde vragen aan ons deze maand: “Waar gaat de reis dit keer naar toe? Opaalkust? Waar ligt dat?” Ai, blijkbaar doet noch de officiële Franse naam, Côte d’Opale, noch de Nederlandse naam Opaalkust bij veel mensen een belletje rinkelen. En dat terwijl deze kustlijn van de Pas-de-Calais alles biedt voor een fijne strandvakantie: charmante badplaatsen en vissersdorpen, prachtig brede stranden, imposante witte krijtrotsen, duingebieden en glooiende groen achterland. Plus lekker eten en dat allemaal op 4 uur rijden. De zuiderburen hebben dat al helemaal ontdekt. Nu wij nog! Tijd voor een ontdekkingstocht langs de Côte d’Opale.

Opaalkust kustlijn

Roadtrip langs de Opaalkust

We boffen: de natuur is in deze maand een kleine kleurexplosie. Wuivende korenvelden, velden vol klaprozen en ontluikende hortensia’s die mooi afsteken bij de witte huizen die aan Engelse cottages doen denken. En langszij de zee, altijd de zee, die bij eb een imposant breed zandstrand blootgeeft of begrensd wordt door witte krijtrotsen. Dat wisselende kleurenpalet van wit, grijs, zand en zeeblauw inspireerde de Franse schilder Leveque in 1911 tot de naam ‘Opaalkust’.

promenade-wimereux

Ook de high society werd lang geleden al verliefd op de charmes van deze streek. Zij lieten hier vanaf eind 19eeuw villa’s bouwen om er even tussenuit te kunnen. Deze Anglo-Normandische villa’s geven een bijzonder cachet aan de diverse badplaatsen die we tijdens onze rit langs de kust bezoeken: Le Touquet, Wimereux, Boulogne-sur-Mer en Wissant.

Le Touquet: enorm strand, fijn winkelen en goede markt

Le Touquet plage

Le Touquet, ook wel bekend als ‘Paris Plage‘. Dit is dé strandbestemming voor Parijzenaars. Vrij mondain dus en je herkent de Parisien onmiddellijk aan zijn gekleurde broek, poloshirt en nonchalant over de schouders hangende pullover. Het kleurt het straatbeeld van de gezellige winkelstraten, waarvan Rue de Metz, Rue Saint-Jean en Rue Saint-Louis de belangrijkste zijn. Elke donderdag en zondag is het een drukte van jewelste in de overdekte markthallen bij Rue Jean Monnet. Een feestje voor de zintuigen en een walhalla voor bio-foodies en visliefhebbers! Wij ontdekken er de net geopende oesterbar in de vishal, waar je de creuses verser dan vers kunt wegslurpen met een koel glaasje witte chardonnay.

Markt le Touquet

In Rue de Metz huren we een stoere beachbike bij La Baleine Royale (€10/halve dag) en verkennen de boulevard, het superbrede strand en de omgeving. Een aanrader want zo ontdekken we in no-time de  hippe strandpaviljoens (4 in totaal!) en het wake-park met mega-waterbassin op de boulevard (leuk voor de kids!). Op fietstempo heb je veel tijd om de parmantige villa’s tussen de strandflats en de prachtige buitenhuizen in de bosrijke buitenwijken te ontdekken.

Le touquet straatbeeld

Geen tijd voor een apéro bij het populaire Clubhouse Le Spoon van de internationale golfbaan van Le Touquet of een wandeling door de duinen van het aangrenzende natuurgebied Baie de la Canche, want we gaan fruits de mer eten! En wel bij het oudste en beroemdste visrestaurant van Le Touquet: Perard in de winkelstraat Rue de Metz. Denk Parijse bistro-chic en altijd vol! Goed nieuws: er is ook een hippere achterzaal en direct naast het restaurant vind je nu de trendy oesterbar, waar je niet hoeft te reserveren.

Wimereux: charme van de Belle Epoque

villas-cabanes-wimereux

Wow, wat een charmante badplaats: Wimereux is een stap terug in de tijd! Overal mooie Belle Epoque-villa’s. Zelfs de boulevard staat er vol mee, zij het dat de façades ’s zomers deels verborgen liggen achter de cabanes, de wit-blauwe strandhuisjes. Elke villa heeft een eigen verhaal en als je daar meer over wilt weten dan kun je je inschrijven voor de Charme de Wimereux Villatour, die wekelijks plaatsvindt (€5, momenteel alleen in het Frans). Veel van deze oude monumentale gebouwen doen nu dienst als hotel, B&B of appartementen. We bezochten er diverse, allemaal even leuk! We hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

Wimereux opaalkust©JS

Een ander atout van Wimereux zijn de vele leuke eetadresjes. Voor fine dining ga je naar Hotel Atlantic aan de strandboulevard. Hier zwaaien de jonge Benjamin Delpierre en zijn vrouw de scepter. Op de eerste etage zit het sterrenrestaurant La Liègeoise (bijtijds reserveren!) en op de begane grond de trendy brasserie Aloze, met een heel betaalbare kaart en mooie visgerechten. Ander goed eetadres voor lunch of diner: Le Speranza, in een zijstraat van de strandboulevard, hier ook wel digue genoemd. Oja, en must-do in Wimereux: se faire une digue! (flaneren).

Boulogne-sur-Mer: mantaroggen en haaien

Nausicaa Boulogne sur Mer

Boulogne-sur-Mer wordt ook wel Cité de la Mer genoemd, want dit is Frankrijk’s grootste vissershaven. Ook al kent de stad een historie die teruggaat naar het jaar nul, veel van haar oude glorie is verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is vooral de bovenstad die de geschiedenis markeert, getekend door de Romeinen, de Engelsen en Napoleon, met pronkstukken als het kasteel, de belfort en de kathedraal.

Nausicaa-Boulogne sur Mer

Maar de meeste bezoekers gaan naar Boulogne-sur-mer voor dé attractie van de stad: Nausicaa. Een imposant zeeaquarium en oceanografisch centrum, dat in 2018 is uitgebreid met een nieuwe aanbouw in de vorm van een mantarog. Deze vleugel is gewijd aan de impact van klimaatverandering en het menselijk gedrag op het oceaanleven: indrukwekkend. Zo zie je bijvoorbeeld de effecten van vervuiling op koraalriffen. In deze nieuwe vleugel is het gigantische aquarium (10.000 m3!) een hoogtepunt. Je ziet haaien, mantaroggen en vele vissenscholen van boven, van opzij en om je heen, via een 18 meter lange glazen tunnel. Wat wij ook erg fijn vonden: de Nederlandstalige audioguide, zodat je geen toelichting hoeft te missen!

Wissant: nostalgisch vissersplaatsje

Wissant Opaalkust

Wissant lijkt zich weinig te hebben aangetrokken van het strandtoerisme. Het dorpje heeft een bijna nostalgische sfeer, door de vele vrijstaande huizen, het kleine centrum rondom de kerk en de boulevard aan zee. Typisch een vissersdorp, waar tradities hoog in het vaandel staan. Zo vindt hier elk jaar in augustus het Flobart-feest plaats. Een eerbetoon aan de kleine traditionele visserssloep, typisch voor deze streek en zo gebouwd om haar makkelijk het strand op te slepen.

Les Deux Caps: magnifieke kliffen

Blanc Nez Opaalkust

Als je aan de Opaalkust bent dan kán en mág je Les Deux-Caps natuurlijk niet overslaan. Cap Blanc Nez en Cap Gris-Nez zijn 2 kapen die de krijtkust van 23 kilometer lengte markeren en een fascinerend mooi schouwspel bieden vanaf meer dan 100 meter hoog! Bij Maison des Deux-Caps in Audinghen (heel goed opgezet informatiecentrum, aanrader!) huren wij een perfecte en ook nog eens stoere E-bike waarmee we naar Cap Griz-Nez fietsen. Heerlijk ritje langs korenvelden met klaprozen. Het is dat we geen tijd meer hebben, anders hadden we zeker een koffie-, wijn- of spijsstop gemaakt bij Restaurant La Sirène, met fabelachtig uitzicht! Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 250 meter lopen naar het uitkijkpunt, voor het beste uitzicht, de hardste wind en het dichtste punt bij Engeland: bij helder weer zie je de krijtrotsen van Dover!

Les 2 Caps kust Noord-Frankrijk kliffen krijtkust

TIP 1. Neem even de tijd om de geweldige foto’s te bewonderen die het begin van het wandelpad markeren. En let op overstekende schapen!

TIP 2. Reserveer vooraf een fiets bij het hierboven genoemde Maison des Deux Caps om zeker te zijn dat er nog eentje is. Het ligt bovendien op de route en is veel goedkoper dan elders (€10/halve dag, €15/hele dag).

Cap Blanc Nez

Waddeneilandengevoel in Noord-Frankrijk

We kunnen niet anders zeggen: deze roadtrip langs de Opaalkust was een aaneenschakeling van verrassende ervaringen. Bovendien kwam telkens het Waddeneilandengevoel naar boven: de rust en uitgestrektheid van de natuur, gecombineerd met goed eten en leuke slaapadresjes. De Opaalkust is een uitwaaiplek bij uitstek!  We snappen nu dus wel waarom de Belgen dit gebied al hebben omarmd als geliefde dichtbij-bestemming. Want niet alleen de kust heeft ons weten te bekoren, ook het groene achterland en het stadje Montreuil-sur-Mer was een hoogtepuntje; daarover lees je hier meer.

roadtrip Opaalkust

Wenslijstje voor een volgend bezoek

We komen hier zeker terug! Moet ook wel, want we hebben ons to-do lijstje voor volgende keer al klaar:

> Helemaal naar het zuidelijkste puntje bij Berck-sur-Mer en zeehonden spotten in de Baai van Authie, waar een grote kolonie leeft.

> Bezoek aan Audresselles, een klein vissersdorpje waar een simpel maar geweldig goed visrestaurantje schijnt te zijn: La Marie Galante.

> Hardelot, waar je een bezoek kunt brengen aan Château d’Hardelot.

> Stilstaan bij de vele overblijfselen van WOII: Atlantik Wall, musea en bunkers.

> Een deel van de GR 120 (Grande Randonnée) lopen langs de 2 kapen

> Strandzeilen, nooit gedaan, maar je kunt een beginnersles nemen in o.a. Le Touquet, Hardelot en Berck-sur-Mer.

> Côte Longe: wij introduceerden 4 jaar geleden al deze sportieve vorm van jogging-in-zee, door ons vertaald als Côte-Lijnen maar deze regio is de bakermat van deze activiteit die je in diverse badplaatsen kunt beoefenen.

Meer weten over de Côte d’Opale? Ga naar de website van Pas-de-Calais-Tourisme

 

Opaalkust Frankrijk

Met speciale dank aan Peugeot: in een comfortabele Peugeot 308 konden we onbekommerd en reuze relaxt naar en door Noord-Frankrijk zoeven.

Tekst: Josee Schouten  Beeld: ©Josee Schouten & Carole Goelitz, Cap Blanc Nez uitkijkpunt en panorama: ©Eric Desaunois Nausicaa-bassin: ©Jonathan Alexandre

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door CRT Nord Pas de Calais.

Eén reactie op “De Opaalkust, het beste geheim van Noord-Frankrijk”

  1. lucien sermeus schreef:

    echt heel mooi, we vertoeven ieder jaar aan de Cote. als je nog niet geweest zijt doen,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button