frankrijk.nl

Reportage

Even helemaal weg en toch dichtbij huis blijven? De Opaalkust in Pas-de-Calais is een hele interessante vakantiebestemming. Hoge krijtkliffen, leuke badplaatsen, brede stranden, prachtige natuur, verse vis… Josee en Carole verkenden dit relatief onbekende deel van de Noord-Franse kust, tussen Calais en Berck-sur-Mer. 

Côte d’Opale of Opaalkust. Beide namen doen bij weinig Nederlanders mensen een belletje rinkelen. En dat terwijl deze kustlijn van de Pas-de-Calais alles biedt voor een fijne strandvakantie: charmante badplaatsen en vissersdorpen, prachtig brede stranden, imposante witte krijtrotsen, duingebieden en glooiende groen achterland. Plus lekker eten en dat allemaal op 4 uur rijden. De zuiderburen hebben dat al helemaal ontdekt. Nu wij nog! Tijd voor een ontdekkingstocht langs de Côte d’Opale.

Opaalkust kustlijn

Roadtrip langs de Opaalkust

We boffen: de natuur is in juni een kleine kleurexplosie. Wuivende korenvelden, velden vol klaprozen en ontluikende hortensia’s die mooi afsteken bij de witte huizen die aan Engelse cottages doen denken. En langszij de zee, altijd de zee, die bij eb een imposant breed zandstrand blootgeeft of begrensd wordt door witte krijtrotsen. Dat wisselende kleurenpalet van wit, grijs, zand en zeeblauw inspireerde de Franse schilder Leveque in 1911 tot de naam ‘Opaalkust’.

promenade-wimereux

Ook de Franse en Engelse high society werd al lang geleden verliefd op de charmes van deze kuststreek. Zij lieten hier vanaf eind 19eeuw villa’s bouwen om er even tussenuit te kunnen. Deze Anglo-Normandische villa’s geven een bijzonder cachet aan de diverse badplaatsen die we tijdens onze rit langs de kust bezoeken: Le Touquet-Paris-Plage, Wimereux, Boulogne-sur-Mer en Wissant.

Le Touquet-Paris-Plage: groot strand, fijn winkelen en goede markt

Le Touquet, ook bekend als Le Touquet-Paris Plage. Dit is dé strandbestemming voor Parijzenaars. Vrij mondain dus en je herkent de Parisien onmiddellijk aan zijn gekleurde broek, poloshirt en nonchalant over de schouders hangende pullover.

Le Touquet plage

Het kleurt het straatbeeld van de gezellige winkelstraten, waarvan Rue de Metz, Rue Saint-Jean en Rue Saint-Louis de belangrijkste zijn. Elke donderdag en zondag is het een drukte van jewelste in de overdekte markthallen bij Rue Jean Monnet. Een feestje voor de zintuigen en een walhalla voor bio-foodies en visliefhebbers! Wij ontdekken er een oesterbar in de vishal, waar je de creuses verser dan vers kunt wegslurpen met een koel glaasje witte chardonnay.

Markt le Touquet

In Rue de Metz huren we een stoere beachbike bij La Baleine Royale (€12/halve dag) en verkennen de boulevard, het superbrede strand en de omgeving. Een aanrader want zo ontdekken we in no-time de hippe strandpaviljoens (4 of 5 in totaal!). Op fietstempo heb je veel tijd om de parmantige villa’s tussen de strandflats en de prachtige buitenhuizen in de bosrijke buitenwijken te ontdekken.

Le touquet straatbeeld

Geen tijd voor een apéro bij het populaire Clubhouse The Spoon van de internationale golfbaan van Le Touquet of een wandeling door de duinen van het aangrenzende natuurgebied Baie de la Canche, want we gaan fruits de mer eten! En wel bij het oudste en beroemdste visrestaurant van Le Touquet: Perard in de winkelstraat Rue de Metz. Denk Parijse bistro-chic en altijd vol! Goed nieuws: er is ook een hippere achterzaal en direct naast het restaurant vind je nu de trendy oesterbar, waar je niet hoeft te reserveren.

Wimereux: charme van de Belle Epoque

Wow, wat een charmante badplaats: Wimereux is een stap terug in de tijd! Overal mooie Belle Epoque-villa’s. Zelfs de boulevard staat er vol mee, zij het dat de façades ’s zomers deels verborgen liggen achter de wit-blauwe strandhuisjes.

villas-cabanes-wimereux

Elke villa heeft een eigen verhaal en veel van deze oude monumentale gebouwen doen nu dienst als hotel, B&B of appartementen. We bezochten er diverse, allemaal even leuk! Zie hier de slaapadresjes in Wimereux op een rijtje

Wimereux opaalkust©JS

Een ander atout van Wimereux zijn de vele leuke eetadresjes. Voor fine dining ga je naar Hôtel Atlantic aan de strandboulevard. Hier zwaaien de jonge chef-kok Benjamin Delpierre en zijn vrouw de scepter. Op de eerste etage zit zijn sterrenrestaurant La Liègeoise (bijtijds reserveren!) en op de begane grond de trendy brasserie Aloze, met een heel betaalbare kaart en mooie visgerechten. Ander goed eetadres voor lunch of diner: Le Speranza, in een zijstraat van de strandboulevard, hier ook wel digue genoemd. Oja, en must-do in Wimereux: se faire une digue! (letterlijk: ‘een dijk pakken’, een lokale uitdrukking voor flaneren).

Boulogne-sur-Mer: mantaroggen en haaien

Boulogne-sur-Mer wordt ook wel Cité de la Mer genoemd, want dit is Frankrijk’s grootste vissershaven. Ook al kent de stad een historie die teruggaat tot de Romeinse tijd, veel van haar oude glorie is verloren gegaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is vooral de bovenstad die de geschiedenis markeert, getekend door de Romeinen, de Engelsen en Napoleon, met pronkstukken als het kasteel, de belfort en de kathedraal.

Nausicaa-Boulogne sur Mer

Maar de meeste bezoekers gaan naar Boulogne-sur-Mer voor dé attractie van de stad: Nausicaa. Een imposant zeeaquarium en oceanografisch centrum met een recente aanbouw in de vorm van een mantarog. Deze vleugel is gewijd aan de impact van klimaatverandering en het menselijk gedrag op het oceaanleven: indrukwekkend.

Nausicaa Boulogne sur Mer

Zo zie je bijvoorbeeld de effecten van vervuiling op koraalriffen. In deze nieuwe vleugel is het gigantische aquarium (10.000 m3!) een hoogtepunt. Je ziet haaien, mantaroggen en vele vissenscholen van boven, van opzij en om je heen, via een 18 meter lange glazen tunnel. Wat we ook erg fijn vonden: de Nederlandstalige audioguide, zodat je geen toelichting hoeft te missen! Handig: bestel online je tickets zodat je niet in de rij hoeft te staan.

Lees ook: Nausicaa, het grootste aquarium van Europa

Wissant: nostalgisch vissersplaatsje

Wissant lijkt zich weinig te hebben aangetrokken van het strandtoerisme. Het dorpje heeft een bijna nostalgische sfeer, door de vele vrijstaande huizen, het kleine centrum rondom de kerk en de boulevard aan zee. Typisch een vissersdorp, waar tradities hoog in het vaandel staan. Zo vindt hier elk jaar in augustus het Flobart-feest plaats. Een eerbetoon aan de kleine traditionele visserssloep, typisch voor deze streek en zo gebouwd om haar makkelijk het strand op te slepen.

Wissant Opaalkust

Les Deux Caps: magnifieke kliffen

Als je aan de Opaalkust bent dan kán en mág je Les Deux-Caps natuurlijk niet overslaan. Cap Blanc Nez en Cap Gris-Nez zijn Twee kapen die de krijtkust van 23 kilometer lengte markeren en een fascinerend mooi schouwspel bieden vanaf meer dan 100 meter hoog! Bij Maison des Deux-Caps in Audinghen (heel goed opgezet informatiecentrum, aanrader!) huren wij een perfecte en ook nog eens stoere blauwe e-bike waarmee we naar Cap Griz-Nez fietsen.

Blanc Nez Opaalkust

Heerlijk ritje langs korenvelden met klaprozen. Het is dat we geen tijd meer hebben, anders hadden we zeker een koffie-, wijn- of spijsstop gemaakt bij Restaurant La Sirène, met fabelachtig uitzicht! Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n 250 meter lopen naar het uitkijkpunt, voor het beste uitzicht, de hardste wind en het dichtste punt bij Engeland: bij helder weer zie je de krijtrotsen van Dover!

Les 2 Caps kust Noord-Frankrijk kliffen krijtkust

TIP 1. Neem even de tijd om de geweldige foto’s te bewonderen die het begin van het wandelpad markeren. En let op overstekende schapen!

TIP 2. Reserveer vooraf een fiets bij het hierboven genoemde Maison des Deux-Caps om zeker te zijn dat er nog eentje is. Het ligt bovendien op de route en is goedkoper dan elders (gewone fietsen €10/halve dag, €15/hele dag, tandems €20/halve dag, e-bikes €20/halve dag, €25/hele dag).

Cap Blanc Nez

Waddeneilandengevoel in Noord-Frankrijk

We kunnen niet anders zeggen: deze roadtrip langs de Opaalkust was een aaneenschakeling van verrassende ervaringen. Bovendien kwam telkens het Waddeneilandengevoel naar boven: de rust en uitgestrektheid van de natuur, gecombineerd met goed eten en leuke slaapadresjes. De Opaalkust is een uitwaaiplek bij uitstek! We snappen dus wel waarom de Belgen dit gebied al hebben omarmd als geliefde dichtbijbestemming. Want niet alleen de kust heeft ons weten te bekoren, ook het groene achterland en vooral het stadje Montreuil-sur-Mer waren een hoogtepuntje; daarover lees je hier meer.

Adresjes vinden? Kijk op:
Slaapadresjes aan de Opaalkust vlak bij het strand en de zee
7x leuk logeren in het groene binnenland van de Pas-de-Calais

roadtrip Opaalkust

La Vélomaritime: nieuwe fietsroute!

In 2021 is er langs de Noord-Franse kust een nieuwe fietsroute geopend: La Vélomaritime, van Duinkerke tot Roscoff! Deze voert langs de gehele Opaalkust en doet in Pas-de-Calais onder meer Calais, Boulogne, diverse badplaatsen en ook verschillende natuurgebieden aan, waaronder de Grand Site des Deux-Caps (Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez).

www.lavelomaritime.nl

La Velomaritime fietspad OpaalkustLa Velomaritime EV4-Emmanuel-Berthier

Wenslijstje voor een volgend bezoek

We komen hier zeker terug! Moet ook wel, want we hebben ons to-do lijstje voor volgende keer al klaar:

> Helemaal naar het zuidelijkste puntje bij Berck-sur-Mer en zeehonden spotten in de Baai van de Authie, waar een grote kolonie leeft.

> Bezoek aan Audresselles, een vroeger vissersdorp waar een simpel maar geweldig goed visrestaurantje zit: La Marie Galante.

> Hardelot, waar je een bezoek kunt brengen aan Victoriaanse Château d’Hardelot.

> Stilstaan bij de vele overblijfselen van WOII: Atlantik Wall, musea, bunkers en de raketbasis La Coupole bij Saint-Omer.

> Een deel van de GR 120 (Grande Randonnée) lopen langs de Twee Kapen.

> Strandzeilen, nooit gedaan, maar je kunt een beginnersles nemen in o.a. Le Touquet, Hardelot en Berck-sur-Mer.

> Naar Calais om de Draak van Calais te zien, een metershoog kunstwerk dat beweegt en waarop je een ‘wandeling’ over de boulevard kunt maken!

LEES OOK:
Montreuil-sur-Mer, heerlijk stadjes voor foodies
7x waarom Arras zo’n leuke Noord-Franse stad is
Bezoektips Noord-Frankrijk: Louvre-Lens en omgeving
B&B’s en hotels in de buurt van Arras en Lens
Vimy, prachtige WOII-gedenkplaats bij Arras

Opaalkust Frankrijk

Meer weten over de Côte d’Opale? Download nu de gratis brochure of ga naar de website van Pas-de-Calais-Tourisme

Pas de Calais brochure

Tekst: Josee Schouten  Beeld: ©Josee Schouten & Carole Goelitz, Cap Blanc Nez uitkijkpunt en panorama: ©Eric Desaunois Nausicaa-bassin: ©Jonathan Alexandre, La Velomaritime EV4-Emmanuel-Berthier

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door CRT Nord Pas de Calais. Foto blauw-witte badhuisjes: A. Flament: Hardelot Plage

8 reacties op “De Opaalkust in Noord-Frankrijk: dichtbij en zó mooi!”

 1. Kiki Gommans schreef:

  Hallo,

  Zou je mij kunnen vertellen waar de foto met de trap aan het strand is gemaakt? Zou je dit kunnen mailen naar mij? Dat zou ons enorm helpen.

  Met vriendelijke groet, Kiki

 2. lernout jan schreef:

  hallo kan er mij iemand helpen of er scooter of fiets verhuur is in de streek van Audreselles alvast bedankt

 3. Henk Hylkema schreef:

  Restaurant La Marie Galante schijnt niet een geweldig goed visrestaurantje te zijn: het is het gewoon!
  Dus zeker langs lang als je van vis houdt. Wel even reserveren!

 4. dag Dames ,
  wij, Hendrik en Lut Follebout-Rommel zijn verwoede vogelspotters en ook natuurgidsen. Is juli een uitstekende periode voor vogelspotting en digiscoping?

  • Josee schreef:

   Beste Hendrik en Lut, wij zijn helaas geen experts als het gaat om vogelspotten, dus we raden u aan om daarvoor contact op te nemen met de desbetreffende streek of ornithologische organisatie.

 5. lucien sermeus schreef:

  echt heel mooi, we vertoeven ieder jaar aan de Cote. als je nog niet geweest zijt doen,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *