frankrijk.nl

Dorpjes en steden langs de Franse Maasfietsroute

Niets is leuker dan even halt te houden in zo’n oerFrans dorpje of stadje, als je door de Franse Maastreek fietst. Hier de favoriete stops van Josee en Carole tijdens hun fietstocht over de Maasfietsroute.

Mouzon (Ardennen)

Zo’n 20 kilometer ten zuiden van Sedan ligt Mouzon. We hadden er nog nooit van gehoord en vielen nog net niet van ons zadel: wat een ge-wel-dig leuk dorpje! En ook nog een met een verhaal: Mouzon is min of meer op een eilandje gebouwd en wordt omringd door de Maas. Deze strategisch gunstige ligging bracht het dorpje in de middeleeuwen handel en voorspoed. Centraal is de imposante gotische abdijkerk en eromheen de juweeltjes van kloostergebouwen met fraaie binnentuin.

Mouzon enig stadje in de Meuse

In de 20eeeuw werd Mouzon de bakermat van de viltproductie. Dit bracht het dorp grote welvaart, aangezien de fabriekseigenaren, de familie Neuflize, een sterke gemeenschapsdrang hadden en het dorp verrijkten met huizen voor het personeel, scholen en sportfaciliteiten, zoals het fraaie zwembad. Wij bezochten het Musée du Feutre, het viltmuseum. Aanrader!  En grote plus voor camperrijders. We spotten 8 camperplaatsen direct aan de Maas en tegen het stadscentrum aan. En geen Frans dorpje zonder markt: elke donderdag vindt ie hier plaats in het centrum.

Mouzon-centrum-Meuse-Maasfietsroute

mouzon camping car


Stenay (Meuse)

Bierliefhebbers opgelet: ga niet zomaar Stenay voorbij want dat ligt in het Pays de la Bière! Stenay geldt als epicentrum, dankzij Europa’s grootste biermuseum dat hier is gehuisvest in het voormalige levensmiddelenmagazijn van de citadel van Stenay. Een bezoek is absoluut de moeite waard, zelfs voor niet-bierliefhebbers, hé Carole?

Musee de la Biere in Stenay Het geeft een leerzaam overzicht van het gehele proces van bierbrouwen door de eeuwen heen. Vooral de vele reclameborden en affiches uit de 19een 20eeeuw zijn verbazingwekkend. Wist je bijvoorbeeld dat bier drinken een eeuw geleden ook werd aanbevolen aan kinderen? En dat de affiches meer afbeeldingen van vrouwen dan mannen bevatten?

Genoeg te zien dus, en je eindigt in de taverne. Behalve het bier kunnen we ook van harte de suikertaart, gemaakt met blond bier aanbevelen. Het recept is geheim, maar onze variant smaakt net zo goed!

Moulin-de-cygne-stenay

Direct tegenover het museum bevindt zich overigens een leuk logeeradresje en restaurant van Nederlanders: Moulin Le Cygne.


Saint-Mihiel (Meuse) 

Diverse imposante gebouwen verraden het rijke verleden van Saint-Mihiel, hoewel deze stad tijdens WOI zwaar getroffen werd.  Er is echter nog genoeg te zien en een wandeling door de oude straten brengt je naar historische monumenten zoals de Saint-Etienne kerk, met de graftombe van de lokale held Ligier Richier, een kunstenaar uit de renaissancetijd. Saint-Mihiel is een mooie uitvalsroute voor een rondje natuur (Parc naturel régional de Lorraine) of voor een uitstapje naar de Corallian Rocks, zeven 20 meter hoge kalksteenrotsen ten noorden van de stad langs de Maas.

St.Mihiel


Commercy (Meuse)

Bakermat van de Madeleine-cakejes en om heel eerlijk te zijn is dat ook de grootste attractie van Commercy. Dus een bezoek aan dé Madeleine-bakkerij, A la Cloche Lorraine is een must. Zelf proberen? Dit is het recept!

Madeleines in Commercy


Domrémy-la-Pucelle (Vogezen)

Een dorpje waar je letterlijk zo doorheen fietst, maar maak hier zeker een stop want dit is het geboortedorp van Jeanne d’Arc. In de imposante Basilique du Bois Chenu Domrémy wordt het levensverhaal van deze dappere Franse heldin op fraaie wijze getoond. Lees er hier meer over.

Jeanne d'Arc Domremy


Neufchâteau (Vogezen)

Heerlijk levendig stadje in de Vogezen waar we tijdens onze fietsroute halt houden. Behalve plenty winkels, restaurants, hotels en een camping heeft Neufchâteau ook tal van prachtige historische gebouwen, waarvan vele uit de 16een 17eeeuw, een grote welvaartsperiode. Heel bijzonder vonden wij l’Eglise Saint Nicolas waar de ene kerk bovenop en tegen de andere is gebouwd!!

Neufchateau -Vogezen

Neufchateau

 


Bourmont (Haute-Marne)

Wat een juweeltje! Het ommuurde stadje Bourmont, op de grens van de Champagne en de Lorraine, ligt hoog op een heuveltop boven de Maasvallei.  Je kunt er fijn wandelen langs mooie oude huizen, de romantische Jardin des Roches (terrastuinen) en de twee kerken van het stadje. Door de hoge ligging heeft deze plaats bovendien een ge-wel-dig uitzicht over de bosrijke omgeving. Dat ondervonden we aan den lijve vanaf het terras van Peter, een enthousiaste Nederlander die druk doende is van zijn monumentale pand een B&B te creëren.#keepyouposted!  Aan de andere zijde van het dorp kijk je uit op het imposante hoofdkwartier van het beroemdste kaasje uit deze streek: Caprices des Dieux! 

Bourmont


Langres (Haute-Marne)

Heerlijk bruisend vestingstadje op een plateau in het zuiden van Haute-Marne. Bij velen geliefd als tussenstop op weg naar het Zuiden. Dat snappen we wel want dit voormalige religieuze én militaire bolwerk is redelijk ongeschonden door alle oorlogen heen gekomen en maakt van het centrum een klein historisch openluchtmuseum. Als opwarmer kun je beginnen met een wandeling over de 3 kilometer lange vestingmuren. Breng dan een bezoek aan de karakteristieke Tour de Navarre en hoor via de audioguide (in het Nederlands!) wat er allemaal misging tijdens de bouw. Hilarisch! Blus je ontdekkingstoer af met een (lokaal) biertje of wijntje op een van de gezellige pleinen en overnacht op de camping in de stad of in een van de vele hotels en B&B’s. Langres is ook een ideale locatie voor fietsers-on-the-go, want niet alleen is dit het begin/startpunt voor de Maasfietsroute maar kun je hier ook ‘overstappen’ op fietsroutes naar de Champagne en Bourgogne.

Langres


LEES OOK:
Fietsen over het Franse deel van de Maasfietsroute
Charmante slaapadresjes in deze dorpen en steden langs de Maasfietsroute

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *