frankrijk.nl

Domrémy, beroemd dorpje in de Lorraine

Piepklein is het, een dorp met maar 120 inwoners. Toch kent elke Franse scholier Domrémy-la-Pucelle, de geboorteplaats van Jeanne d’Arc. En het lijkt wel een wonder: haar ouderlijk huis staat 6 eeuwen later nog altijd fier overeind. Je mag er zelfs naar binnen.

Alle Franse kinderen leren het op school: Jeanne d’Arc werd geboren in de Lorraine. In Domrémy-la-Pucelle, een klein dorpje in de Maasvallei, waar Jeanne schapen hoedde op de oevers van de rivier. Het maison natale van de Franse volksheldin is te bezoeken: een sprookjesachtig wit huisje met een scheef dak; net zo eenvoudig als het boerenmeisje dat 600 jaar geleden een harnas aantrok om de Engelsen te verjagen. In dit prachtige dronefilmpje is te zien hoe mooi het dorp gelegen is, tussen weideland en bossen.

Idyllische plek in de Franse Maasvallei

Behalve het geboortehuis zelf (met 4 kamers, waaronder de slaapkamer van Jeanne) is er ook een klein Jeanne d’Arc-museum te bezoeken. En na een rondwandeling door het charmante plattelandsdorp kun je doorlopen (2 km) naar de indrukwekkende 19e-eeuwse basiliek van Bois-Chenu, gebouwd op de plek waar de 13-jarige Jeanne voor het eerst stemmen hoorde.

Domremy geboortehuis Jeanne d'Arc Vogezen, Lorraine

Meer moois in de westelijke Vogezen

In de buurt van Domrémy-la-Pucelle is er nog een andere plek met historische lading: het Gallo-Romeinse amfitheater bij het dorp Grand. Daar ligt een van de grootste nog gave Romeinse mozaïekvloeren van Europa. Ook leuk is het middeleeuwse stadje Neufchâteau (foto onder), op een half uur van Domrémy, met heel aardige slenterstraten, winkels en terrassen.

Lorraine Vogezen Neufchateau leuk stadje

Zie ook: 5 must-sees in de westelijke Vogezen 

Meer informatie over de Lorraine: www.tourisme-lorraine.fr

Beeld: CRT Lorraine/OT Ouest des Vosges (geboortehuis Jeanne d’Arc), Gilles Pecqueur/Lorraine Tourisme (Neufchâteau).

LEES OOK:
10 verrassende plekken in de Lorraine
Nancy & Metz, fijne tussenstop-steden
Verdun & de WOI-herdenkingsplekken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *