frankrijk.nl

Oud & Nieuw in Parijs: wat je moet weten

Wat gebeurt er eigenlijk in Parijs tijdens Oud en Nieuw? En hoe leuk is een spontaan weekendje naar de Franse hoofdstad voor de laatste dag van het jaar? Een eerlijk antwoord!

Oud & Nieuw in Parijs, dat klinkt behoorlijk feestelijk. Romantisch ook. Maar veel Nederlanders die het proberen, komen wat teleurgesteld terug. Want wat wij gezellig vinden van Oud & Nieuw in Nederland, dat gaat in Frankrijk heel anders. Ook in Parijs..

Bonne année, iemand?

Vooral het warme en hartelijke automatisch naar buiten gaan van Nederlanders. Alle buren en zelfs wildvreemden een gelukkig nieuwjaar wensen, dat vind je niet in Frankrijk. En dan dat lekker chaotische gedoe met vuurwerk bij ons, overal knalt en flikkert het. Tuurlijk, het is waanzin en het zou afgeschaft moeten worden, maar wij Nederlanders zijn het intussen zo gewend dat het best gek voelt als het om klokslag twaalf uur ineens doodstil blijft buiten.

Montmartre Parijs nacht

In Frankrijk is het dus echt een stuk kalmer met Oud & Nieuw. Niet alleen ligt het afsteken van vuurwerk er streng aan banden, ook vieren de Fransen Reveillon of Saint-Sylvestre vooral binnenshuis, met familie of vrienden. De maaltijd staat daarbij, hoe kan het anders, centraal en de champagne gaat al open bij de borrel. Slechts weinig Fransen hebben de reflex om om middernacht ook hun hoofd uit het raam te steken, laat staan de straat op te rennen en de rest van de wereld te begroeten. En dat kan voor een Nederlander wat ongezellig overkomen.

Wat gebeurt er in Parijs op oudejaarsnacht?

Natuurlijk is het in een grote stad als Parijs hoe dan ook een feestelijke avond, er hangt heus wat in de lucht, maar houd er dus rekening mee: het is echt stiller dan wij gewend zijn. De afgelopen jaren was er géén groot vuurwerk op 31 december, maar organiseerde de gemeente van Parijs een lichtshow op de Arc de Triomphe (begint 23.30 uur). In 2018 wordt deze lichtshow voor het eerst sinds jaren afgesloten met een klein vuurwerk.

Arc de Triomphe voor Oud & Nieuw

Arc de Triomphe en Montmartre

De Oud&Nieuw-lichtshow trekt vanaf een uur of negen ’s avonds al een flinke menigte tot ver op de Champs-Elysées. Mooi om te zien, maar het is ook een massaal en hosserig gebeuren. Een ander verzamelpunt zijn de trappen voor de Sacré-Cœur in Montmartre, prachtige locatie maar ook bomvol op nieuwjaarsavond. En verder is er ook leven in de diverse studentenwijken en typische uitgaansstraten voor jongeren. Maar je moet de drukte wel echt opzoeken, want veel boulevards blijven opvallend stil.. Veel Parijzenaren zijn de stad uit en het meeste gebeurt op besloten avonden en feesten.

Kerstverlichting in Parijs

Zoenen langs de Seine

Mocht je in een wilde bui al een hotelletje in Parijs geregeld hebben voor de 31ste, schrik dan niet van bovenstaande. Als je voor een knalfuif komt met een stel vrienden of met je kinderen iets bijzonders wilde doen, dan kan deze specifieke avond zoals gezegd tegenvallen. Maarrrr.. Parijs blijft natuurlijk wel een heel romantische stad, zeker op zo’n symbolische avond. Dus als je samen met je geliefde komt en al tevreden bent met een kaasplankje in een café als diner, je niet speciaal naar een feest hoeft en voor het moment suprême een fles champagne en een stel glazen in je tas hebt zitten, dan kun je natuurlijk op een hele bijzondere manier het nieuwe jaar ingaan!

Voor alle anderen is improviseren geen optie deze avond. Voor je het weet zit je midden tussen alle andere toeristen die ook niet weten waar ze moeten zijn… Dus hier een paar tips ter overweging!

Champagne flessen

DO’s & DON’TS voor de jaarwisseling in Parijs

– Niet denken dat je op de 31ste vast wel ergens kan aanschuiven voor het diner: veel restaurants zijn dicht of hebben juist een speciaal feestmenu en daarvoor moet je tijdig reserveren. Zoek dus goed op internet n kijk of het bistrootje waar je wilt eten wel open is de 31ste. (Deze site noemt bijv. diverse restaurants die open zijn, met menuprijzen).

romantische adresjes parijs

– Als je wilt dansen koop dan tijdig kaartjes voor een feest, er zijn een hoop boatparty’s en feesten op bijzondere locaties, zoals het Palais du Tokyo, het Aquarium de Paris, alle grote nachtclubs. Hier een aantal ‘soirées’ bijelkaar, waarvan de boatparty op het hippe Flow, naast Pont-Alexandre III, ons een van de beste lijkt en op het dak van het Cité de la Mode et du Design is er een rooftopfeestje bij Communion.

flow-boat-party-parijs-oud-en-nieuw

– Oud & Nieuw in Parijs, dan ga je toch naar een van de bekende cabarets? Euhm, nee niet echt. Een show/diner/after bij het Lido kost bijna €700 per persoon, dus dat is voor de meesten wat aan de dure kant.. (maar vooruit, het kindermenu kost €340).

-De metro rijdt de hele Oudejaarsnacht door (tot 2.30 uur de gewone en daarna een aangepaste dienstregeling) én is zelfs gratis van 31 december 17.00 uur tot 1 januari 12.00 uurHandig om te weten want taxi’s zijn deze nacht moeilijk te krijgen!

– Bootcruises met diner zijn een wat beter bereikbare optie voor als je met z’n tweetjes bent. Veel rondvaartboten hebben hun gebruikelijk dinercruises die avond en daar is tot een week of twee voor Oud & Nieuw vaak nog gewoon plek (want grote capaciteit, houd daar wel rekening mee). Ook zijn er boottochten die om 24 uur stilhouden onder de Eiffeltoren, en dan champagne schenken (zoek op “croisière +Nouvel an”).

Dinner crsuise bootocht Seine Parijs

– Vergeet de Eiffeltoren Een toost op de top om middernacht is niet mogelijk, vorig jaar ging de lift maar tot 21.00 uur omhoog. Sowieso is het voor deze datum heel lastig (lift)kaartjes te krijgen, maanden van te voren vergeven. Wat je natuurlijk wel kunt doen is ergens op de grond  (Champs de Mars) een meegebracht flesje optrekken. Om middernacht knippert de IJzeren Dame deze avond extra lang.

– Mocht je bij Fransen zijn uitgenodigd: bubbels horen op Oud & Nieuw wel écht champagne te zijn in Frankrijk. Ok, met een hele goede crémant kun je misschien nog wegkomen, maar een simpele prosecco staat cheap.

– Als je toch wat feestelijks wilt meepikken maar niet naar de Arc de Triomphe wilt, dan zouden wij op de linkeroever blijven. In delen van Saint-Germain (Rue des Canettes, 6e) en vooral het Quartier Latin, maken de studenten er nog wat van op straat. Dito voor de uitgaanswijk rond Bastille aan de andere kant van de Seine (zoals Rue de Lappe (11e) en Rue Oberkampf (11e)).

Parijs pont neuf Seine

– Op 1 januari zijn bijna alle winkels dicht in Parijs, maar er zijn nog best wat musea open: zie hier een lijstje. Wat je onder meer wél kunt doen die dag: schaatsen op de kerstmarkt onder de Eiffeltoren of kijken naar de nieuwjaarsparade die op de Champs-Elysées (14.00 uur) voorbij komt die dag. Je goede voornemens doornemen tijdens een wandeling door Jardin du Luxembourg of de bewegende kerstetalages bekijken. Centre Pompidou of de Notre-Dame bezoeken. En vooral al rondslenterend onder de indruk raken van hoe extra mooi Parijs is als er bijna geen auto’s rijden! Bonne année 2019!

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Yan Caradec (vuurwerk), L. Lagarde (Montmartre), Daniel Kakiuthi (Arc de Triomphe), S. Faric (kerstlichtjes) Lolowaro97 (Pont Neuf), Flow (party), Paul Kohlre (diner cruise) CC/dpotera (champagneflessen).

LEES OOK:
De 10 mooiste uitzichten van Parijs
Wintertips voor Parijs
13 authentieke bistro’s in Parijs
De 10 beste zoenplekken in Parijs

Reacties zijn gesloten.