frankrijk.nl

Oud & Nieuw in Parijs: wat je moet weten

Wat gebeurt er eigenlijk in Parijs tijdens Oud en Nieuw? En hoe leuk is een spontaan weekendje naar de Franse hoofdstad voor de laatste dag van het jaar? Een eerlijk antwoord!

Oud & Nieuw in Parijs, dat klinkt behoorlijk feestelijk. Romantisch ook. Maar veel Nederlanders die het proberen, komen wat teleurgesteld terug. Want wat wij gezellig vinden van Oud & Nieuw in Nederland, dat gaat in Frankrijk heel anders. Ook in Parijs..

Straatbeeld

Bonne année, iemand?

Vooral het warme en hartelijke automatisch naar buiten gaan van Nederlanders. Alle buren en zelfs wildvreemden een gelukkig nieuwjaar wensen, dat vind je niet in Frankrijk. En dan dat lekker chaotische gedoe met vuurwerk bij ons, overal knalt en flikkert het. Tuurlijk, het is waanzin en het zou afgeschaft moeten worden, maar wij Nederlanders zijn het intussen zo gewend dat het best gek voelt als het om klokslag twaalf uur ineens doodstil blijft buiten.

In Frankrijk is het dus echt een stuk kalmer met Oud & Nieuw. Niet alleen ligt het afsteken van vuurwerk er streng aan banden, ook vieren de Fransen Reveillon of Saint-Sylvestre vooral binnenshuis, met familie of vrienden. De maaltijd staat daarbij, hoe kan het anders, centraal en de champagne gaat al open bij de borrel. Slechts weinig Fransen hebben de reflex om om middernacht ook hun hoofd uit het raam te steken, laat staan de straat op te rennen en de rest van de wereld te begroeten. En dat kan voor een Nederlander wat ongezellig overkomen.

Wat gebeurt er in Parijs op oudejaarsnacht?

Natuurlijk is het in een grote stad als Parijs hoe dan ook een feestelijke avond, er hangt heus wat in de lucht, maar houd er dus rekening mee: het is echt stiller dan wij gewend zijn. Er is in Parijs géén groot vuurwerk op 31 december, maar organiseerde de gemeente van Parijs een lichtshow op de Arc de Triomphe (vanaf 23.20 uur). Sinds enkele jaren wordt deze lichtshow om middernacht wel afgesloten met een klein vuurwerk van een paar minuten. Let op flessen van glas zijn verboden op de Champs-Elysées deze avond, dus een flesjes champagne meenemen is geen goed idee.

Arc de Triomphe voor Oud & Nieuw

Arc de Triomphe en Montmartre

De Oud & Nieuw-lichtshow trekt vanaf een uur of negen ’s avonds al een flinke menigte tot ver op de Champs-Elysées. Mooi om te zien, maar het is ook een massaal en hosserig gebeuren. Een ander verzamelpunt zijn de trappen voor de Sacré-Cœur in Montmartre, prachtige locatie maar ook bomvol op nieuwjaarsavond. Verder is er ook leven in de diverse studentenwijken en typische uitgaansstraten voor jongeren. Maar je moet de drukte wel echt opzoeken, want veel boulevards blijven opvallend stil.. Veel Parijzenaren zijn de stad uit en het meeste gebeurt op besloten avonden en feesten.

Kerstverlichting in Parijs

Zoenen langs de Seine

Mocht je in een wilde bui al een hotelletje in Parijs geregeld hebben voor de 31ste, schrik dan niet van bovenstaande. Als je voor een knalfuif komt met een stel vrienden of met je kinderen iets bijzonders wilde doen, dan kan deze specifieke avond zoals gezegd tegenvallen.

Maarrr.. Parijs blijft natuurlijk wel een heel romantische stad, zeker op zo’n symbolische avond. Dus als je samen met je geliefde komt en al tevreden bent met een kaasplankje in een café als diner, je niet speciaal naar een feest hoeft en voor het moment suprême een fles champagne en een stel glazen in je tas hebt zitten, dan kun je in Parijs natuurlijk op een hele bijzondere manier het nieuwe jaar ingaan.

Voor alle anderen is improviseren geen optie deze avond. Voor je het weet zit je midden tussen alle andere toeristen die ook niet weten waar ze moeten zijn… Dus hier een paar tips ter overweging!

Champagne flessen

DO’s & DON’TS voor de jaarwisseling in Parijs

– Niet denken dat je op de 31ste vast wel ergens kan aanschuiven voor het diner: veel restaurants zijn dicht of hebben juist een speciaal feestmenu en daarvoor moet je tijdig reserveren. Zoek dus goed op internet n kijk of het bistrootje waar je wilt eten wel open is de 31ste. (Deze site noemt bijv. diverse restaurants die open zijn, met menuprijzen).

romantische adresjes parijs

– Als je wilt dansen koop dan tijdig kaartjes voor een feest, er zijn een hoop feesten op bijzondere locaties, zoals het Palais du Tokyo, het Aquarium de Paris, alle grote nachtclubs. Op deze (commerciële) website staan een aantal ‘soirées’ bijelkaar, waarvan de boatparty op het hippe Flow, naast Pont-Alexandre III, ons een van de beste lijkt. Voor liefhebbers van electro: op het dak van het Cité de la Mode et du Design is er een rooftopfeestje bij Communion.

– Mocht je bij Fransen zijn uitgenodigd: bubbels horen op Oud & Nieuw wel écht champagne te zijn in Frankrijk. Ok, met een hele goede crémant kun je misschien nog wegkomen, maar een simpele prosecco staat cheap.

flow-boat-party-parijs-oud-en-nieuw

– Vergeet de Eiffeltoren Een toost op de top om middernacht is niet mogelijk, de Eiffeltoren sluit om 23.45 uur… Sowieso is het voor deze datum heel lastig (lift)kaartjes te krijgen, maanden van te voren vergeven. Wat je natuurlijk wel kunt doen is ergens op de grond  (Champs de Mars) een meegebracht flesje optrekken. Om middernacht knippert de IJzeren Dame deze avond extra lang.

– Oud & Nieuw in Parijs, dan ga je toch naar een van de beroemde cabarets voor een revue? Euhm, nee niet echt. Een show/diner/after bij het Lido kost bijna €700 per persoon, dus dat is voor de meesten hors budget.. (maar vooruit, het kindermenu kost maar €340 🙂 ).

– Bootcruises met diner op de Seine zijn voor Oudejaarsnacht lang van te voren volgeboekt helaas. Bij veel rederijen kosten ze bovendien ongeveer €400 per persoon. Wel zijn er (voor vroeg in de avond) goedkopere boottochten te vinden die stilhouden onder de Eiffeltoren en dan champagne schenken.

Dinner crsuise bootocht Seine Parijs

– Als je toch wat feestelijks wilt meepikken maar niet naar de Arc de Triomphe wilt, dan zouden wij op de linkeroever blijven. In delen van Saint-Germain (Rue des Canettes, 6e) en vooral het Quartier Latin, maken de studenten er nog wat van op straat. Dito voor de uitgaanswijk rond Bastille aan de andere kant van de Seine (zoals Rue de Lappe (11e) en Rue Oberkampf (11e)).

– De metro rijdt de hele Oudejaarsnacht (tot 2.30 uur de gewone en daarna een aangepaste dienstregeling) én is zelfs gratis van 31 december 17.00 uur tot 1 januari 12.00 uur. Handig om te weten want taxi’s zijn deze nacht moeilijk te krijgen!

Parijs pont neuf Seine

– Op 1 januari zijn bijna alle winkels dicht in Parijs, maar er zijn nog best wat musea open: zie hier een lijstje. Wat je onder meer wél kunt doen die dag: schaatsen in het Grand Palais of kijken naar de nieuwjaarsparade die op de Champs-Elysées (14.00 uur) voorbij komt die dag. Je goede voornemens doornemen tijdens een wandeling door Jardin du Luxembourg of de bewegende kerstetalages bekijken. Centre Pompidou of de Notre-Dame bezoeken (met gids). En vooral al rondslenterend onder de indruk raken van hoe extra mooi Parijs is als er bijna geen auto’s rijden! Bonne année 2019!

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: OT Paris (Straatbeeld), CC/Daniel Kakiuthi (Arc de Triomphe), CC/S. Faric (kerstlichtjes), CC/Lolowaro97 (Pont Neuf), Flow (party), CC/Paul Kohler (diner cruise) CC/dpotera (champagneflessen).

LEES OOK:
De 10 mooiste uitzichten van Parijs
Wintertips voor Parijs
13 authentieke bistro’s in Parijs
De 10 beste zoenplekken in Parijs

Reacties zijn gesloten.

Button