frankrijk.nl

Bouchon du Centre hét Franse eetadres van Nederland

Bouchon du Centre in Amsterdam heeft de verkiezing ‘Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland 2018’ gewonnen. Al 10 jaar houdt dit charmante restaurantje de keuken van Lyon in ere. En eigenaresse Hanneke doet alles zelf.

Bouchon du Centre is al 10 jaar lang een vast waarde in Amsterdam. Johannes van Dam gaf het Franse restaurantje een 9,5 als rapportcijfer en noemde het in 2009 nog een van zijn 10 persoonlijke favorieten in de stad. “Met eerlijke en precieze gerechten, zoals je ze in een Franse bistro kunt tegenkomen,” schreef Van Dam in Het Parool:  Eigenaresse Hanneke Schouten kookt en ontvangt al tientallen jaren in haar huiskamerrestaurantje van 40 m2 vlak bij de Utrechtsestraat. Sinds 1999 heet het ‘Bouchon du Centre. Je eet er zelfgemaakte paté, boudin noir aux pommes of quenelles de brochet.

Bouchon du Centre Amsterdam

Typisch Lyon

De gerechten, sfeer en naam verwijzen naar de traditionele bistro’s in Lyon. ‘Bouchons’ waren restaurantjes waar de arbeiders uit de zijdefabrieken ook ’s ochtends vroeg – na hun nachtdienst – een warme hap konden krijgen. Volgens die traditie serveren de huidige bouchons in Lyon nog altijd eenvoudige maar voedzame maaltijden. Precies dat compliment kreeg Bouchon du Centre ook van de jury van het tijdschrift Leven in Frankrijk. “Als je eenvoudig en klassiek Frans wilt eten, bestaat er geen beter adres dan dit. Van de charcuterie maison tot de brandade: alles is hartverwarmend lekker.”

Bouchon du Centre Amsterdam Fijnset Franse restaurant verkiezingPrijsuitreiking met helemaal links Hanneke Schouten van Bouchon du Centre en rechts juryleden Alain Caron en Mara Grimm

Het eten én de sfeer

Juryleden van de verkiezing ‘Het Fijnste Franse Restaurant van Nederland’ zijn culinair journalist Tom Kellerhuis, chef-kok Alain Caron, journalist Mara Grimm en de hoofdredacteur van leven in Frankrijk, Cathelijne van Vliet. Zij kozen het restaurant uit een voorselectie van 10 Franse adressen in Nederland. Niet alleen de kwaliteit van het eten maar ook een typisch Franse sfeer is doorslaggevend voor de nominatie van restaurants. Vorige jaren wonnen onder meer Bistrot Neuf (Amsterdam), Brasserie Bardot (Breda) en Le Petit Latin (Amsterdam). De publieksprijs van de verkiezing ging dit jaar naar Ferdinand’s eetlokaal in Dordrecht.

Beeld boven: CC/Bouchon du Centre, beeld onder: Leven in Frankrijk.

LEES OOK:
21 goede Franse adresjes in Amsterdam
De leukste wijken van Lyon
10x Franse charcuterie: van rillettes tot rosette

Eén reactie op “Bouchon du Centre hét Franse eetadres van Nederland”

  1. Oscar Prang schreef:

    Na 15 jaar in De Bourgogne gewoond te hebben, voelen we ons weer helemaal thuis bij Hanneke.
    Eerlijk gezegd is le Bouchon du Centre
    nog beter dan menig Bouchon in Lyon..
    Wij wensen Hanneke nog vele culinaire jaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *