frankrijk.nl

20 Franse adressen in Amsterdam

La vie douce aan het IJ! Den Haag mag dan de grootste Franse gemeenschap hebben, Amsterdam kan er ook wat van op het gebied van francofiele adresjes. Dit zijn onze favoriete Franse kaas-, wijn-, patisseriewinkels, bakkers en restaurants. 

1. Bistrot Neuf

Deze bistro in de Haarlemmerstraat servert mooie klassiekers zoals coq au vin, boeuf bourguignon, uitstekende charcuterie en originele kaasplankjes. En zoals het hoort in Frankrijk: ook geopend voor de lunch!

Franse adressen in Amsterdam Bistrot Neuf

www.bistrotneuf.nl

2. Chabrol Wines

Een deur verder beheert de eigenaar van Bistro Neuf ook een bekende wijnwinkel: Chabrol Wines. Rex Neve studeerde oenologie in Bordeaux en was eind jaren tachtig een van de eerste wijnmeesters in Nederland. Sinds 1991 is zijn winkel een begrip in Amsterdam en je kunt er ook wijncursussen volgen.

Franse adressen in Amsterdam Chabrol Wines

www.chabrolwines.com

3. Patisserie Petit Gâteau

Meike Schaling woonde lange tijd in Parijs en leerde daar het vak van patissier. Ze heeft inmiddels twee eigen Petit Gâteau-winkels in Amsterdam: in de Haarlemmerstraat en de Foodhallen. Daar bakt ze – voor het oog van haar klanten – onder andere éclairs, madeleines, tartelettes en ‘miniminis’ (petits-fours).. Bijzonder lekker allemaal!

Franse adressen in Amsterdam ma petite gateau

petitgateau.nl

4. L’Atelier du Champagne

Vlak bij de Dam serveert deze prachtig strakke winkel bijna 200 verschillende champagnes voor iedereen die wat eleganters zoekt dan Prosecco! Van Dom Pérignon tot Jacques Picard: hier vind je het echte werk van bekende en onbekende wijnmakers uit de Champagne.

Franse adressen in Amsterdam Atelier du Champagne

atelierduchampagne.nl

5. Le Temps retrouvé

Hoe sjiek: een Franse boekwinkel op de Keizersgracht. Sinds een jaar of drie verkoopt een Proust-liefhebber (vandaar de winkelnaam) hier pockets van Franse klassiekers, het beste van de laatste literaire Rentrée en leuke Franse kinderboeken. De winkeleigenaar is overigens ook de drijvende kracht achter Tapis Rouge, het festival met Franse films, dat sinds 2019 plaatsvindt in onder meer Amsterdam.

Franse adressen in Amsterdam Le Temps Trouvé

www.letempsretrouve.nl

6. Fromagerie Abraham Kef & proeflokaal

Kef blijft een van de allerbeste kaaswinkels van Nederland voor Franse kazen, alleen al omdat eigenaresse Marike van der Werff samenwerkt met een steengoeie affineur uit Noord-Frankrijk. Inmiddels zijn er 3 filialen, waaronder het bekendste en oudste op de Marnixstraat. De andere winkels zijn in Oost in de Czaar Peterstraat en in Noord aan het Van der Pekplein (met proeflokaal!).

Kef Fromagerie Franse adressen in Amsterdam

www.abrahamkef.nl

7. Patisserie Tout

Venkel-appel, chocolade-lavendel, munt-olijfolie: elk jaar creëert patissier Job van Berkel weer verrassende nieuwe smaken voor zijn macarons die intussen bekend zijn tot ver buiten de de Rivierenbuurt!

Franse adressen in Amsterdam Tout Patisserie

toutpatisserie.nl

8. Le Petit Deli

In juli opende deze charmante kleine traiteur en delicatessenwinkel in de Jordaan. Lotte en Kaj verkopen er vooral patisserie (zelfgemaakt en van Petit Gâteau en Tout Patisserie – zie nr. 3 en nr 7 uit deze lijst), maar er zijn ook hartige lekkernijen en in de kelder liggen veel Franse wijnen.

Franse adressen in Amsterdam Le Petit Deli Jordaan

lepetitdeli.nl

9. Marius restaurant table d’hôte

Marius in de Zeeheldenbuurt heeft een uitstekende mediterrane keuken én een onmiskenbare Franse sfeer. Met een dagvers marktmenu van hoog niveau, goede wijnen, geel geblokte tafelkleden, brocanteservies en Lillet als aperitief.. Een deur verder kun je terecht bij Worst (van dezelfde eigenaar), een wijnbar met verrassende charcuterie. Tijdelijk gesloten

Franse adressen in Amsterdam restaurant Marius

restaurantmarius.nl

10. Creperie Cocotte

Doodleuk échte kouign-amann-n, riz au lait of tarte tatin met crème fraîche eten midden in de Jordaan. Dat kan bij de jonge Bretonse crêperie Cocotte by Hexagone. C’est bien ça!

Franse adressen in Amsterdam Cocotte

www.facebook.com/cocotte.hexagone

11. Arles

Dit Franse restaurantje in de Pijp volgt de codes van de bistronomie. Dat wil zeggen: een ongedwongen sfeer maar een hoogwaardige en creatieve keuken. De signatuur is daarbij duidelijk Zuid-Frans, want de 3 chefs komen uit de stad waarnaar het restaurant vernoemd is.

Franse adressen in Amsterdam Arles

www.arles-amsterdam.nl

12. Bistrot des Alpes

Kaasfondue, tartiflette en raclette zoals ze in de Franse Alpen smaken in hartje Amsterdam! Bij Bistrot des Alpes op de Utrechtsestraat zit je er warm bij en kun je zelfs een eitjeslift pakken. (Lees Carole en Josee’s ervaring in dit restaurant)

Franse adressen in Amsterdam Bistro des Alpes

www.bistrot-des-alpes.nl

13. Mes Souvenirs de France

Een marktkraam in een oude Citroën-bus! Astrid (NL) en Bruno (FR) verleiden bezoekers van de zaterdagmarkten op IJburg en het Stadionplein met droge worsten, rauwmelkse kazen en de beroemde Bordier-boter uit Bretagne. Op een klein terras kun je ter plekke genieten van gebakken saucisse à l’ail, spareribs, poitrine fumée en pâtés met vers Frans brood.  

Souvenirs de France marktkraam creperie

www.souvenirs-de-france.com (woensdag: Zeeburg Amsterdam  zaterdag: Stadionplein en IJburg Amsterdam)

14. Chez Lorraine

Charmante nieuwe ontbijt- en lunchroom in de Jordaan, vernoemd naar de Franse eigenaresse, Lorraine. Binnen of buiten op het bankje voor de winkel kun je kleine warme en koude happen eten . Zoals quiche lorraine, verse salades en soepen, kaas/charcuterie-plankjes, stokbrood met comté of koffie met een croissantje.

Franse adressen in Amsterdam Chez Lorraine

www.chezlorraineamsterdam.com

15. Rijsel Rotisserie

Naar het voorbeeld van de Noord-Franse rotisserie serveert dit restaurant in een vroeger schoolgebouw piepkuiken van het spit en andere goddelijke grill-gerechten. Geweldige wijnkaart ook. Al jaren een hit, dus zeker reserveren.

Rijsel restaurant Amsterdam

www.rijsel.com

16. Gebr. Niemeyer

Franse bakkerij en lunchroom vlak bij het Centraal Station. Issa, een van de twee Nederlandse broers achter dit adres, leerde het vak in Parijs én bij Rotterdamse broodkenner Menno ’t Hoen. Zit wel goed dus met de batard, boules, fougasse en notenbroden die je hier kunt halen of ter plekke opeten. Net als de cannelés, financiers, sablés en brioche... Pfff.

Franse adressen in Amsterdam Niemeyer bakkerij

www.gebroedersniemeijer.nl

17. My little patisserie

Aan Franse zoetigheden geen gebrek in Amsterdam: hier nog een fijn adresje voor liefhebbers van patisserie! Parisienne Audrey voorziet de Pijp van perfecte chouquettes, madeleines, gevulde soezen en citroentaartjes.

Franse adressen in Amsterdam My Luttle Patisserie

mylittlepatisserie.nl

18. Alain Bernard: Franse slager

Franse expats in Amsterdam fietsen om voor slager Alain Bernard op de Albert Cuyp. Zijn vlees is op Franse wijze gesneden en gerijpt, en ook de worsten (met venkelzaad!) en rillettes zijn ambachtelijke hoogstandjes. Lees hier een (Franstalig) interview met hem op de blog CanalDutch.

Franse adressen in Amsterdam slager Alain Bernard

Alain Bernard, Albert Cuypstraat 133, Amsterdam

19. The French Connection

In dit restaurant defileren alle regio’s van Frankrijk op je bord, in de vorm van spannende en geraffineerde tapas die bekende streekgerechten opnieuw interpreteren. Vanaf €40 maak je een ‘Tour de France’ langs diverse streken. (Lees ook ons eerdere artikel: Franse tapas op de gracht).

Franse adressen in Amsterdam French Connection

www.tfcrestaurant.nl

20. Le fournil de Sébastien

Dit adres behoeft bijna geen introductie meer want deze Franse boulangerie is al jaren een mega-succes in Amsterdam-Zuid. Eigenaar Sébastien was eerder bakker in de Vendée maar zijn Nederlandse vrouw haalde hem over hun geluk in Amsterdam te beproeven.  Da’s mazzel voor ons!

Franse adressen in Amsterdam Fournil de Sebastien

www.lefournil.nl

21. Bouchon du Centre

Ook al jarenlang een vaste waarde: Bouchon du Centre, het huiskamerrestaurant van Hanneke Schouten. Een van zeldzame Amsterdamse adressen die Johannes van Dam beloonde met een 9,5! Je eet er zelfgemaakte paté, boudin noir aux pommes of quenelles de brochet… alles in de traditie van de bouchons, de traditionele bistro’s in Lyon.

Bouchon du Centre Amsterdam

www.bouchonducentreamsterdam.com

Beeld: CC/Bistrot Neuf & Carole Goelitz, CC/Chabrol Wines, CC/Petit gâteau, Le Petit Deli CC/Carly Wollaert, CC/Atelier du Champagne, FB Le Temps Retrouvé & CC/Nicky Bouwmeester, FB Cocotte by Hexagone, CC/Arles, Gebr. Niemeijer CC/Ro Achterberg, Fournil de Sébastien Flickr CC/Dutchgrub, CC/The French Connectio, FB Abraham Kef, Bistro des Alpes CC/Josee Schouten, CC/Rijsel, Souvenirs de France CC/Corina Bouweriks, Alain Bernard slager CC/Clémence Lafont- CanalDutch, Tout Patisserie CC/Nieuwe Beeldenmakers, CC/My Little Patisserie, Chez Lorraine CC/Lorraine Niss, CC/Marius. Foto linksboven: Le Petit Deli CC/Carly Wollaert, CC/Bouchon du Centre.

LEES OOK:
De 8 leukste Franse adressen in Den Haag
Franse patisserie, test je kennis
Fleur de sel, waarom je dat wilt hebben

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *