frankrijk.nl

De leukste wijken van Lyon

Als je dit najaar nog een citytrip wilt plannen: Lyon is echt een ontzettend leuke stad om te bezoeken! Met veel keuze op het gebied van musea, winkels en restaurants en een hippe mix van oud en modern. Zoals in deze 6 wijken die je gezien moet hebben.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Vieux-Lyon

Vieux-Lyon

Vieux-Lyon is een door Unesco beschermde wijk met een verzameling prachtige middeleeuwse straatjes vol renaissancehuizen in okerkleuren. De grootste attractie zijn hier de traboules: verborgen passages die hele woonblokken doorkruisen en daarbij soms langs wel drie verschillende binnenplaatsen komen. Met mooie wenteltrappen, oude waterputten, balkons als uit Romeo en Juliette… (en daarboven hangt gewoon de was van de bewoners!) Van de 230 traboules in Lyon zijn er 40 open voor publiek, een must-see. Veel (wijn)bars en restaurants ook in Vieux-Lyon, een van onze favorieten is de bistro van hotel Cour des Loges.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Fourviere

La Fourvière

De heuvel van Fourvière wordt door een kabeltrein (funiculaire) verbonden met het 300 meter lager gelegen Vieux-Lyon. Hier ligt de beroemde basiliek van Lyon en de Gallo-Romeinse amfitheaters (waar ‘s zomers geweldige concerten plaatsvinden!) Tussen luxehotels in historische villa’s en een designhotel in een groot klooster (wij gingen er langs!) bevindt zich hier ook het restaurant van chef-kok Christian Têtedoie, een beroemdheid in Frankrijk. Zijn wijnbar is top voor een glaasje met adembenemend uitzicht over Lyon!

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken La Croix-Rousse

La Croix-Rousse

Heerlijk deze vroegere arbeiderswijk die net als Fourvière, hoog op een heuvel ligt en daardoor mooie doorkijkjes heeft op het lager gelegen centrum en de twee rivieren. In Croix-Rousse herinneren industriële ateliers en 19e-eeuwse arbeiderswoningen aan de zijde-industrie die Lyon in het verleden rijk gemaakt heeft. Maar tegenwoordig vind je hier ook heel veel hippe barretjes en ateliers-winkels van jonge ontwerpers die voortborduren op de creatieve tradities (o.a. in het Village des Créateurs). Ook mooi zijn hier de vele huizenhoge en trompe l’oeil-muurschilderingen.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Presqu'ile  La Presqu’ile

La Presqu’île, het stadscentrum op een schiereiland tussen de Saône en de Rhône, doet in veel opzichten denken aan Parijs. Met zijn klassieke pleinen, fonteinen en 19e-eeuwse gebouwen. Het mooie Musée des Beaux-Arts heeft zelfs de bijnaam ‘Petit Louvre’. In de winkelstraten net ten noorden van het bekende Place de Bellecour zitten alle bekende Franse merken, van highstreet tot luxe. Fijn winkelen is het ook in het mini-wijkje Quartier Ainay, vol antiquairs, designwinkels, (kunst)boekhandels, cadeauwinkels en kleine eetgelegenheden rond het elegante Musée des Tissus et des Arts décoratifs.

TIP: boek een Lyon City Card voor vrij openbaar vervoer en toegang tot deze en nog 21 musea, voor €25. 

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken La Confluence

La Confluence

Op architectonisch gebied gebeuren de spannendste dingen in La Confluence, de wijk die wordt ingeklemd tussen de Rhône en Saône. Ooit een industriëel haventerrein maar sinds 1999 is hier een gigantisch stadsvernieuwingsproject aan de gang waar diverse grote internationale architecten aan meewerken. In de vroegere loodsen langs het water zitten nu trendy restaurants, terrassen, clubs, kunstateliers en winkels, vaak gewoon nog tussen de oude kranen. Op deze plek is ook het gloednieuwe Musée des Confluences verrezen. En leuk detail: je kunt vanaf het Presqu’ile een Vaporetto (busboot) nemen om in deze wijk te komen.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Les Brotteaux

Les Brotteaux

Brotteaux is de wijk net ten zuiden van het mooi grote stadspark van Lyon, Parc de la Tête d’Or. In en rond het vroegere treinstation Les Brotteaux zitten veel mooie restaurants en winkels. Zoals de kleine art-nouveau Brasserie des Brotteaux, waar veel films zijn opgenomen. En een van de vele Lyonese restaurants van Paul Bocuse, van wie dit de thuisstad is. Voor de authentieke bouchons (typische lokale bistro’s) moet je echter meer op La Presqu’ile en in Vieux-Lyon zijn. Fiets erheen over de mooie kades van de Rhône, op een Vélo’v-leenfiets!

Meer informatie over Lyon: www.onlylyon.com

Foto’s: Vieux-Lyon (CC Guillaume de Bavière/lantaarn, ODT LYON), La Fourvière (CC-Marc Loret/tram),  ODT LYON), La Croix-Rousse (Bensimon/Village des Créateurs, ODT LYON), Brenda Westerink/uitzicht), La Presqu’île CC-Gilles Fontana/fontein, Nicky Bouwmeester/fietsen & plein, ODT LYON/uitzicht vanaf Opéra), La Confluence (Nicky Bouwmeester, CD_FR/groene terras, Thomas Delahais/museum), Les Brotteaux CC-Dominziana/park, Valantin d’Ersu/gare, ODT LYON). 

LEES OOK:
Het succes van een Nederlandse pub in Lyon
Fourvière Hotel: slapen in een (hip) klooster
Groeten uit… Lyon

4 reacties op “De leukste wijken van Lyon”

 1. Tja, Confluence moet nog een ziel krijgen. Dat lukt niet in tien, twintig jaar. Heb het museum nog niet bezocht. Vindt het van buiten niet mooi. Wat er nieuw is in de wijk heeft verder de sfeer van een shopping mall, niet mijn ding. En wat er nog aan oud spul staat, tja.
  Maar niet getreurd, zoals hierboven geschetst heeft Lyon nog meer dan genoeg plekjes die wel geweldig zijn. We hebben de stad weer in onze plannen zitten!

 2. van Tienhoven Johanna schreef:

  Ik ben het helemaal eens met de meeste bestemmingen maar dat Confluance een superwijk is, is niet waar Dat zouden ze wel willen en doen er àlles aan om dit te laten geloven… Maar deze plek is op een moeras gebouwd, met een gepolueerde grond; het uiterlijk heel lelijk nieuwe museum heeft al spleten en kloven op de grond en elders (geconstateerd ook door een vriend die architect is!)! Er is geen fijne atmosfeer, geen “ambiance”, misschien ook door de “logements sociaux” (sociale woningen), waarvan de jeugd ’s avonds overal rondhangt. Wat een gevoel van onveiligheid geeft aan eventuele bezoekers. Veel winkels (waar je soms de enige klant bent!) en een schildersgalerij zijn alweer gesloten, na ten onrechte te hebben geloofd dat deze wijk een toekomst heeft… In feite komt het niet van de grond. Volgens mij is dit geen goede raad als toeristenbestemming, als je wilt dat ze helemaal enthousiast weer vertrekken! Ik woon al in Lyon sinds 1974! Groetjes

  • Nicky schreef:

   Beste Johanna van Tienhoven, dank voor uw reactie, smaken kunnen verschillen. La Confluence is inderdaad een heel nieuwe wijk en je moet ervan houden, enerzijds nog dat industriële langs de kades, anderzijds de vele heel moderne gebouwen (een stukje verderop) waar heel beroemde architecten aan meegewerkt hebben, onder wie de Nederlander Winnie Maas. Dus je moet ws iets met moderne architectuur hebben om het te waarderen, niet alle toeristen die naar Amsterdam komen zullen het Oostelijk Havengebied interessant vinden bijvoorbeeld, maar veel ook weer wel. Wij vinden dit toch wel een bijzondere plek in Lyon, zeker als eigentijdse tegenhanger van de oudere en klassiekere wijken als Vieux-Lyon en het Presqu’ile. Josee en Nicky zijn allebei in deze wijk geweest en hebben daar op verschillende momenten op verschillende plekken (Celsius en Les Docks) heel leuk gezeten en gegeten. Het museum was toen nog in aanbouw maar zag er al indrukwekkend uit en die plek daar, waar de Rhône en Saône samenkomen is gewoon bijzonder. Wij denken dus dat als je Lyon graag op verschillende manieren wilt beleven, dat La Confluence daar wel bijhoort. Maar als u nog andere wijken kent die nog in dit rijtje thuishoren dan houden we ons van harte aanbevolen! Wij vonden de wijk waar het Musée Lumière ligt er ook interessant uitzien, kent u dat toevallig? De wijk Part-Dieu hebben we express weggelaten. Want de Hallen van Bocuse zijn erg leuk om te doen en die raden wij van harte aan (ter plekke lunchen!) maar verder zijn hier vooral kantoren en winkelcentra, dus gezellig rondlopen doe je er niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *