frankrijk.nl

Edith Piaf-kamers in Parijs

Er liggen belachelijk weinig vrouwen in het Panthéon, het monument in Parijs dat ‘grote Fransen’ eert. Een elegant boetiekhotel er schuin tegenover, maakt er een puntje van. Alle kamers van Hotel Les Dames du Panthéon zijn opgedragen aan onvergetelijke Françaises. Van George Sand tot Edith Piaf.

In het Panthéon in Parijs, een monument dat Fransen eert die iets betekend hebben voor het vaderland, liggen volgens feministen schandalig weinig vrouwen. Slechts 5 dames, ten opzichte van 72 mannen. Het gaat om de wetenschapsters Marie Curie, Sophie Berthelot, twee Franse verzetsstrijdsters en sinds 2018 Simone Veil, filosofe, advocate en oud-minister. Veil was een bekende voorvechtster van vrouwenrechten en als minister van Gezondheid voerde zij in 1975  de eerste Franse arbortuswet in.

Le Panthéon

Lees ook: 10 stoere vrouwen uit de Franse geschiedenis

De dames tegenover het Panthéon

Een elegant uitziend viersterren hotel, recht tegenover het Panthéon, lijkt op een uitdagende manier te wijzen op het nog veel te lage aantal vrouwen in het monument. ‘Les Dames du Panthéon’, staat er op de rode luifel. En ook binnen blijkt het hotel een eerbetoon aan Françaises die wel een plekje verdienen in het collectief geheugen. Jarenlang kwam ik erlangs en steeds nam ik me voor het hotel eens te proberen. Vanwege die mooie naam. En vooral ook vanwege de opvallend goede ligging midden in het Quartier Latin. Toen mijn zusjes hier eens kwam logeren, kon ik eindelijk eens binnen kijken. Ook de binnenkant van Les Dames du Panthéon bleek zo elegant als de façade. Voor elke etage diende een andere bekende Française als inspiratiebron, zoals Juliette Gréco, Edith Piaf en schrijfsters George Sand en Marguerite Duras.

Hotel les Dames du panthéon in de Quartier Latin

Edith Piaf en George Sand in het Quartier Latin

Deze uitgesproken dames komen terug in fotoportretten op de gangen en in het interieur van de kamers. De verdieping van Juliette Gréco heeft de zwoele jazzy sfeer van de jaren 60 (foto hieronder). Oosters getinte kamers verwijzen naar het Indochine van Marguerite Duras. Er is een stoere uitstraling voor de kamers van de 19e-eeuwse George Sand, de feministe avant la lettre die graag in mannenpakken rondliep. En in ere van Edith Piaf zijn er vrolijke kamers in jaren 50 stijl. Met bont bloemenbehang, een oude radio en een kapstok van boksballen die herinnert aan haar grote liefde Marcel Cerdan, een profbokser.

Kamer

Anonieme grandes dames

Het ziet er op alle etages even prachtig uit, met een mix die soms ingetogen dan weer sprankelend is. Ook de kwaliteit van diverse interieurdetails vallen op. Luxe behang, mooie lichtknopjes en douchekoppen. Alles voelt even stevig en ziet er onberispelijk uit. Het hotel is nog maar een paar jaar geleden gerenoveerd en daarbij is duidelijk voor duurzaam gekozen.

Hotel les Dames du panthéon balkenplafonds

Les Dames du Panthéon voelt door dit alles chique en artistiek tegelijk, ook dankzij de grote fotokunst in de lobby. Leuk zijn ook de ingelijste zwart-witfoto’s die in het souterrain hangen. Het zijn oude trouwfoto’s waar steeds een grote loep naast hangt, zodat je in de familieportretten kunt zoeken naar een onbekende vrouw die stiekem op elke foto staat.

Waarmee de interieurontwerper maar wilde zeggen: er zijn ook veel anonieme grandes dames in ons verleden… en zo is het maar net. Sympathiek hotel!

Hôtel Les Dames du Panthéon, kamers €140-€250, meer informatie: www.hotellesdamesdupantheon.com. Info beschikbaarheid

Hotel les Dames du panthéon Quartier Latin

PLUS+
– Klein hotel (35 kamers) met een intieme en elegante sfeer.
– Jardin du Luxembourg ligt létterlijk aan het einde van de straat (Rue Soufflot)
– Vanaf Gare du Nord is er een rechtstreekse verbinding met de RER B, tot halte Luxembourg: je bent er al in 10 minuten.
– In de ontbijtzaal kun je aan de mooie dikke natuurstenen muren zien dat je hier in een van de oudste delen van Parijs bent. Ontbijt is bovendien top, met veel keuze en verse sappen en fruit.
– Sommige kamers hebben oude balkenplafonds en kamers aan de voorkant een riant uitzicht op het Panthéon.

Hotel les Dames du panthéon balkenplafonds

Hotel les Dames du panthéon Quartier Latin

Met de auto naar Parijs? Lees dan onze tips over o.a. de periphérique, het milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage! 

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Hôtel Les Dames du Panthéon (behalve collage ontbijtzaal/trap: Ramon de Greeuw & Kirsten Bouwmeester).

LEES OOK:
5 tophotels op de rive gauche van Parijs
Straalverliefd op La Belle Julliette in Parijs

Reacties zijn gesloten.