frankrijk.nl

Straalverliefd op La Belle Juliette in Parijs

Midden in Saint-Germain ligt een zalig hotel voor een weekend met vriendinnen of een romantisch stedentripje voor twee. Met een open haard in de salon en een cocktailbar in de geheime hoteltuin, is dit een van de leukste verrassingen van dé winkelwijk van Parijs. Carole viel in elk geval als een baksteen.

Hotel-la-belle-juliette-paris-by-carole

Saint-Germain-des-Prés heeft altijd iets fascinerends en verleidelijks gehad met zijn zo chique en typisch Franse sfeer. Ik kan er nooit genoeg van krijgen en ga er bij elk bezoek aan Parijs even ronddwalen en genieten. Vroeger bleef ik in de wijk vaak slapen bij een studievriend en dan kletsten we de halve nacht over politiek, kunst, geschiedenis… Tiens, bijna net zoals  in de laat 18e-eeuwse literaire salons van de mooie Juliette Récamier, waarnaar dit hotel vernoemd is.

buiten het Hotel La Belle Juliette in Saint Germain des Prés

Wie was Juliette Récamier?

Ik weet zeker dat je haar portret weleens hebt gezien. En in het Frans is haar naam verbonden aan een type chaise longue, die Récamier genoemd wordt. Juliette was een prachtige vrouw, in de 19e eeuw beroemd was in heel Europa. Ze werd geboren in Lyon en trouwde al op 15-jarige leeftijd met een veel oudere bankier uit Parijs. In hun herenhuis in de Rue du Mont-Blanc kwam iedereen over de vloer die er op literair, politiek of cultureel gebied wat toe deed. Juliette was bekend om haar intelligentie, politieke en artistieke invloed en vooral ook omdat ze zo bloedmooi was.

Juliette Récamier

Een reis door een vrouwenleven

De eigenaren van La Belle Juliette willen via hun hotel het leven van deze bijzondere vrouw vertellen. Elke verdieping, elke kamer en beide zijdes van het hotel tonen een deel van haar leven. De eerste verdieping is gewijd aan haar grote vriendschap met Madame de Staël, een andere bekende adellijke dame uit die tijd. De tweede etage herinnert aan haar periode van ballingschap in Italië, vanwege haar slechte relatie met Napoleon. En de 3e verdieping staat in het teken van haar jaren durende liefdesrelatie met de schrijver Chateaubriand.

Elke verdieping en elke kamer tonen een deel van het leven van La Belle Juliette

Slaapkamers in macaron-kleuren

Het hotel uit 2011 is onlangs uitgebreid en heeft naast 34 kamers die ‘Vie Parisienne’ heten met uitzicht op de Rue du Cherche-Midi, ook 11 nieuwe, moderne kamers aan de tuinkant met de naam ‘Abbaye aux Bois’ (een verwijzing naar de naam van een klooster vlak bij het hotel, waar Juliette haar laatste jaren doorbracht).

Kamer in Hotel La Belle Juliette, Saint Germain des Pres

Als je van de romantiek en gezelligheid van de stad houdt dan moet je aan de straatkant logeren. De meeste van die kamers hebben nog oud parket, soms sierstuc op de plafonds en een historische sfeer. Antieke meubels uit de tijd van Napoleon zijn er gemixt met design. En de kamers zijn erg ruim voor Parijse standaard (tot 18 m2 of 21m!). De kleuren zijn warm en girly en poederig (vooral de junior suite), alsof je in een doos met macarons stapt.

Hotel la Belle Juliette

Oh mon dieu, die suite!

Ik vond het allemaal prachtig, maar de hotelmanager die me rondleidde riep ineens: “Ik heb zo’n voorgevoel dat u de tuinkant nóg mooier gaat vinden!” Hij opende de Suite Duplex Jardin en toen was ik inderdaad op slag verliefd! Het leek wel een kunstenaarswoning, met twee verdiepingen in hartje Parijs! De interieurontwerpster (die ook voor Dior en Lacroix werkte) wilde de moderne kant van Juliette benadrukken, met een mix van design en vintage meubels (de kaptafel is waanzinnig!), onverwachte stoffen en kleuren, prachtig gebrand parket, lichtkoepels en een badkamer tussen glas… Super.

Suite Duplex Jardin in Hotel La Belle Juliette Parijs

Ook mijn iets kleinere kamer (maar nog steeds 22m2) was erg comfortabel. Met een groot tweepersoonsbed, een bureau met een iMac, mooie en slimme verlichting, veel kastruimte en een ruime badkamer met bad en regendouche.

Hotel-la-belle-juliette-parijs-carole

Spa en zwembad in de kelder

Ik heb helaas geen tijd gehad om de spa met zwembad en sauna in de kelder van het hotel te proberen (gratis voor gasten). Tijdens een weekend weg met vriendinnen kun je de spa zelfs voor een paar uur privatiseren, hoe chic! La Belle Juliette heeft ook een cocktailbar en een mooi klein terras met uitzicht op het klooster achter het hotel…

Cocktailbar en terras in Hotel La Belle Juliette

Waanzinnig, zo’n groene oase midden in Parijs. ‘s Zomers moet dit echt een paradijsje zijn. ‘s Avonds kun je hier Franse tapas eten er komt ook een lunchkaart. Maar in deze wijk bomvol leuke adresjes wordt het nog moeilijk kiezen waar je wilt eten… Gelukkig hebben we daar ook genoeg insidertips voor.

Badkamer met bad en regendouche

Prijzen: vanaf €180/€200. Meer informatie

PLUS+
– De ontvangst en service: onberispelijk! Met een glimlach, in perfect Engel en alles op een charmante en ongedwongen manier.
– De knusse sfeer, de moderne stijl, de rust…
– Boudoir sfeer in de salon met open haard en piano, waar je ‘s winters ook een high-tea (erg hip in Parijs op het moment) kunt bestellen!

Boudoir sfeer en high tea in hotel La Belle Juliette Paris

– De ruimte, zelfs in kleinere kamers.
– De inrichting met veel kunstzinnige knipogen (zoals vogeltjes in het trappenhuis en foto’s door jonge kunstenaars).
– De kleine extra’s zoals een fles water op de kamer, een boeketje rozen op het nachtkastje, de chocolaatjes op het kussen als je bed is opengeslagen.
– De ligging: warenhuis Le Bon Marché is echt om de hoek, Rue du Cherche-Midi zelf is ook een enige winkelstraat, de directe metroverbinding naar Gare du Nord.

MIN-
… Ik kan geen enkel minpunt bedenken! Ben echt op slag verliefd geworden op dit mooie adres dat ik iedereen kan aanraden als verwenadresje in Parijs.

Hotel La Belle Juliette

Tekst & beeld: Carole Goelitz

LEES OOK:
5 heerlijke hotels op de Rive Gauche van Parijs
Edith Piaf-kamers in het Quartier Latin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *