frankrijk.nl

De 10 bestbezochte musea van Frankrijk

Benieuwd in welke Franse musea de meeste mensen komen? We kunnen alvast verklappen: ze staan allemaal in Parijs. Maar er staan ook een paar verrassingen in dit lijstje.

1. Musée du Louvre

Met meer dan 7,3 miljoen bezoekers per jaar is het Louvre veruit het best bezochte museum van Frankrijk. Behalve de Mona Lisa hangen er nog zo’n 35.000 werken in het museum en dat is nog maar 10% van de totale collectie.

1-bestbezochte-musea-Frankrijk-Louvre Foto: Atout France/Maurice Subervie

2. Château de Versailles

Naast een kasteel is het Château de Versailles sinds 1792 ook een nationaal museum. De historische tuinen en gebouwen trokken vorig jaar 3,7 miljoen bezoekers. En zelfs 7 miljoen als je daar de evenementen (zoals de verlichte fonteinen- en vuurwerkavonden) bij optelt. Lees hier handige bezoektips voor Versailles.

chateau de versailles tuinen van Le Notre orangerie CC/Peter Reed

3. Museum National d’Histoire Naturelle (MUCEM)

Beetje vals spelen van het MUCEM, want dit is de verzamelnaam voor meerdere musea en dierentuinen in Parijs. Te weten het Jardin des Plantes (met o.a. La Grande Galérie de l’Evolution en dierentuin La Ménagerie), Parc zoologique de Paris en het Musée de l’Homme tegenover de Eiffeltoren. Op alle locaties samen kwamen 3,6 miljoen bezoekers.

Jardin des Plantes Galerie de l Evolution CC/victortsu

4. Centre Georges Pompidou

Alweer 40 jaar lang is het Centre Pompidou een bruisende en toonaangevende plek op het gebied van moderne en hedendaagse kunst. ‘Beaubourg’, zoals de Parijzenaren het museum noemen, is goed voor 3,3 miljoen bezoekers. (Als je zelf gaat: boek hier vooraf je ticket online dan ben je niet alleen goedkoper uit dan ter plaatse maar kun je ook via de priority-entrance naar binnen.)

CC/NickyB-Paris Info

5. Musée d’Orsay

Musée d’Orsay volgt op de voet met 3 miljoen bezoekers. In het vroegere treinstation hangen enkele van de bekendste impressionistische werken ter wereld, zoals Le Déjeuner sur l’herbe (Manet). Ook hier kun je vooraf online reserveren waardoor je  exclusieve toegang hebt via een speciale ingang en zo dus  de wachtrij omzeilt.

CC/Terretta

6. Musée de l’Armée

Maar liefst 1,2 miljoen bezoekers voor het legermuseum in Invalides, dat bij de Fransen bijna net zo geliefd en gerespecteerd is als het défilé van Le 14 Juillet. Het museum heeft 50.000 wapens, uniformen en medailles en interessante afdelingen over de rol van het Franse leger in WOI en WOII.

CC/Nathan Rupert

7. Musée du quai Branly

De zesde plaats is voor een van de jongste musea van Parijs: Quai Branly, het geesteskindje van Chirac, ontworpen door architect Jean Nouvel. De collectie met met etnische kunst uit alle werelddelen trok 1,15 miljoen bezoekers in 2016.

Musee Branly Foto: Musée Branly, CC Ho Vista Nona Volare

8. Le Grand Palais

Het monumentale Grand Palais, naast de Champs-Elysées,ontving in 2016 1,1 miljoen bezoekers, mede dankzij een grote expositie over Hergé. Dit jaar zijn grote exposities als Irving Penn en Gaugain (allebei tot 2018) belangrijke publiekstrekkers.

CC/Irving Penn

9. Musée de l’Orangerie

Dit museum in de Tuilerieën trekt jaarlijks 780.000 bezoekers voor de grote doeken van waterlelies van Monet die elk de volle lengte van een zaal beslaan. Daarnaast bevat het museum een geweldige privé-collectie die schilderijen van de grootste schilders bevat: Cézanne, Matisse, Picasso, Renoir, Modigliani.

Zelf gaan? Weet dat vooraf online reserveren voor L’Orangerie mogelijk is. Je kunt zelfs met een smartphone-ticket naar binnen. TIP: Je kunt ook een combiticket reserveren voor de l’Orangerie en Musée d’Orsay; ze liggen vlak naast elkaar en je hoeft ze niet op dezelfde dag te bezoeken.

CC/NickyB

10. Musée Picasso

Het Picasso-museum in de Marais heeft zijn bezoekersaantallen zien stijgen, sinds de grote renovatie van een paar jaar geleden. In 2016 kwamen er 670.000 bezoekers kijken naar de ruim 200 werken van de Spaanse meester.

Opvallende afwezigen in dit lijstje?

– Het MuCEM in Marseille, trekt jaarlijks 1,4 miljoen bezoekers voor het mooie gebouw van Rudy Ricciotti. Maar die bezoekers blijven grotendeels buiten de architectuur bewonderen, slechts 545.000 gingen in 2016 ook echt naar binnen.

– Het Louvre-Lens, geopend in 2012 in Nord-Pas-de-Calais, hadden wij ook verwacht in deze lijst, maar het museum trok 440.000 bezoekers in 2016, dus niet genoeg voor een top10-positie.

Centre Pompidou Metz, in 2010 geopend in de Lorraine, haalt de top10 ook  niet, met 300.000 bezoekers.

0-Mucem-Marseille-Lisa Ricciotti

 Beeld: Lisa Ricciotti (MuCem Marseille). Foto linksboven: l’Orangerie – CC/NickyB-ParisInfo. Bronnen: Les Echos, Le Figaro, 20 Minutes, Daily Nord, L’Obs.

LEES OOK:
Nooit meer in de rij voor musea in Parijs
2 nieuwe topmusea in Parijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *