frankrijk.nl

De 10 mooiste eilanden van Frankrijk

Je weet niet wat je ziet, zo prachtig zijn ze! Sommige van deze Franse eilanden lijken zo exotisch dat je ze in overzeese gebieden zou verwachten. Corsica hebben we trouwens buiten de competitie gelaten, want dat is al het mooiste eiland ter wéreld.

Ile de Bréhat

Ile de Brehat mooiste Franse eilanden
Tien minuten per boot vanaf de Bretonse noordkust, net boven Paimpol, ligt Bréhat, een archipel van één groot eiland en meer dan 90 kleinere rotseilandjes. Hun kusten zijn grillig maar de begroeiing is paradijselijk, dankzij de warme golfstroom van de Atlantische Oceaan. Mediterrane bomen en gewassen als palmbomen, vijgenbomen, eucalyptus, mimosa en agapanthus bloeien er nonchalant naast hortensia’s en geraniums. Ook de rood-roze gloed van het granite rose aan de zuidkant van het hoofdeiland doet aan Zuid-Frankrijk denken, terwijl het ruigere, weidsere noorden van Bréhat, vol  heide en varens, een Engels temperament heeft. Hier steken de granieten rotsen her en der omhoog uit het grasland, voor windluwe, verscholen plekjes zorgend (die de eilandbewoners jardins d’amour noemen, jaja). Het autovrije eiland is het beste per fiets te verkennen en je kun ook een kajak huren, om tussen de rotseilandjes door te peddelen: prachtig!
Grootte Ile de Bréhat: 3,5 km x 1,5 km
Ligging: Côte d’Armor, de noordkust van Bretagne
Bewonersaantal: 350 vaste bewoners, ’s zomers 5.000 extra residenten

Ile d’Ouessant

Ile de Ouessant mooiste Franse eilanden
Het einde van het land, dat is de letterlijke betekenis van de naam van het departement Finistère (finis terrae). Maar eigenlijk houdt Frankrijk pas op na Ouessant, dat 20 kilometer verderop in de Atlantische Oceaan ligt. Een ruig eiland omringd door scherpe riffen, woeste stromingen en veel wind. De huizen zijn er daarom laag, hebben dikke muren en kleine raampjes en staan altijd met de achterzijde naar het noorden. Zoals te zien in Laimpaul, het grootste dorp van het eiland. Omdat de mannen van het eiland traditioneel in de zeevaart werkten en dus maanden achtereen van huis waren, maken de vrouwen al eeuwenlang de dienst uit op Ouessant. Zij verbouwden het land en zij vroegen de mannen ten huwelijk. Denk Wuthering Heights voor de natuur van dit eiland dat grotendeels uit heidelandschap bestaat (zomers prachtig paars en geel!) en uit uitgestrekte weilanden, met lage stenen muurtjes waarachter de grappige dwergschapen van het eiland schuilen voor de wind.
Grootte Ouessant: 8 km x 4 km
Ligging: voor de westpunt van Finistère, Bretagne
Bewonersaantal: 950

LEES OOK: De mooiste stranden van Frankrijk

Archipel des Glénan

Glénan mooiste Franse eilanden
Met hun hagelwitte stranden en turquoise water lijken het net Caraïbische eilanden en toch liggen de eilanden van Glénan in de koele wateren van de Golfe de Gascogne. Bij vloed bestaan veel van de eilandjes uit niet veel meer dan wat rotsen, maar bij eb zijn ze in al hun schoonheid  te bewonderen. Daar profiteren vooral zeilers van, want Glénan is sinds 1947 de uitvalsbasis van de beroemdste zeilschool van Frankrijk. Op Saint-Nicolas, het hoofdeiland van deze archipel met 9 grotere en tientallen minuscule rotseilandjes, openen elke zomers een bezoekerscentrum, restaurants en een duikschool.
Ligging Les Glénan: ter hoogte van Concarneau voor de zuidkust van Finistère, Bretagne
Bewonersaantal: 2 of 3 vaste bewoners (Glénan is een natuurreservaat)

Belle-Ile-en-Mer

Belle Ile en mer mooiste Franse eilanden
Fjorden, kliffen, azuurblauwe baaien, bossen en beekjes: Belle-Ile-en-Mer verenigt natuurkenmerken uit heel Bretagne. Het ruigst is de westkust, waar de beroemde puntrotsen uit de zee omhoogkomen. Deze Aiguilles de Port-Coton zijn al vaak vastgelegd, onder meer door Monet die ze wel 36 keer schilderde. Ook op dit Bretonse eiland groeien mediterrane bloemen, zoals mimosa, orchideeën, camelia en oleander. Le Palais, de grootste plaats van het eiland, heeft een mooie 17e-eeuwse citadel en charmante aflopende straatjes vol winkels en restaurants. Leuk om te zien: op de Place de la République verhandelen vissers nog iedere ochtend de vangst van de vorige nacht. Sfeervol is ook het dorp Sauzon, vol lichtroze huizen met groene luiken en een haventje dat bij eb helemaal droogvalt.
Grootte Belle-Ile-en-Mer: 20 km x 5-9 km
Ligging: Morbihan, Bretagne
Bewonersaantal: 5.200, ’s zomers 40.000 vakantiegangers

Lees ook: Ongelofelijk mooi timelapse-filmpje van Bretagne

Houat & Hoëdic

Houat mooiste Franse eilanden
Vlak bij Belle-Ile-en-Mer liggen Houat en Hoëdic, twee kleine eilanden met spectaculaire zandstranden en glashelder water. Je vindt er pittoreske haventjes en ruig duinlandschap, waar wilde jasmijn, anjers en een zeldzame leliesoort groeien. De eilandbewoners leven deels van het toerisme, deels van kreeft- en krabbenvisserij dus dit is een fijne plek voor liefhebbers van schaaldieren. Om 5 uur ’s ochtend kun je in Port-Saint-Gildas op Houat een stuk of 20 kleurige vissersboten zien uitvaren, die rond een uur of 3 weer volbeladen terugkeren. Een ander moment waarop deze kalme eilandjes tot leven komen, is als het eerste veer van de dag arriveert met de post en boodschappen, en de kades vollopen. Hoewel Hoëdic piepklein is – je kunt het in 2 uur rondlopen – zijn er mooie dingen te zien. Zoals de 4 meter hoge menhir en het schattige kerkje van Saint-Goustan met miniatuurschepen van het plafond: giften van zeelieden die een schipbreuk overleefden.
Groottes Houat en Hoëdic: 5 km x 1 km en 2,5 km x 1 km
Ligging: vlak voor het schiereiland van Quiberon in de Morbihan, Bretagne
Bewonersaantal: 350 & 120

Ile de Ré

Ile de Ré mooiste Franse eilanden
Eigenlijk is het geen eiland meer, sinds een lange brug Ré in 1988 met het vasteland verbond, maar toch heeft het de naam ’île’ behouden. Met meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar is dit het favoriete eiland van de Franse westkust. Vooral in de zomer is het druk: veel Parijse politici, zakenmensen en artiesten hebben hier een tweede huis. Maar buiten het hoogseizoen is dit vlakke eiland een goddelijke plek. In het binnenland kun je heerlijk fietsen tussen landbouwvelden en wijngaarden. Ook de stranden zijn mooi puur, zonder strandtenten en met het groen van zeedennen en steeneiken tot ver in de duinen. Hoogbouw is verboden op Ré en zelfs de kleuren voor het houtwerk van de huizen is streng vastgelegd. Dat levert 10 charmante gemeentes op, waar de straten soms te smal zijn voor auto’s en stokrozen tegen de gevels groeien. La Flotte is prachtig en datzelfde geldt voor het vestingstadje Saint-Martin-de-Ré, met zijn vele restaurants (oesters!) en artistieke winkeltjes de meest mondaine plaats van het eiland. Rustieker is het kleine Ars-en-Ré, dat met zijn zwart-witte kerktoren hoort bij de mooiste dorpen van Frankrijk.
Grootte Ile de Ré: 24 km x 4 km
Ligging: tegenover La Rochelle, Charente-Maritime
Bewonersaantal: 17.000

Ile d’Yeu

Ile d'Yeu mooiste Franse eilanden
Witgepleisterde huizen toe met kleurige houten luiken, rode dakpannen en natuurstenen muurtjes rond de tuinen – Yeu is een van de meest authentieke eilanden van Frankrijk. Aan de oceaankant van het eiland is nieuwbouw zelfs helemaal verboden, zodat de côte sauvage daar ook echt sauvage blijft. Naast deze prachtige, ruige kustlijn, heeft Yeu ook zachtere gezichten, zoals groene fjorden, duinen, moerassen en graslandschappen met wilde orchideeën. Yeu is bovendien het enige Franse eiland waar de bevolking niet vergrijst: een kwart van de bewoners is 25 of jonger. Ook de tonijnvisserij is nog springlevend, met haar vloot van meer dan 250 schepen. Oudere eilanders doen bovendien nog aan het romantische pêche à pied: schelpenvissen bij laagwater.
Grootte Ile d’Yeu: 10 km x 4 km
Ligging: voor de kust van de Vendée, Atlantische Loirestreek
Bewoners: 2.300 het jaar rond plus 2.900 zomerresidenten

Lees ook: Franse plaatsnamen die wij verkeerd uitspreken

Porquerolles

Porquerolles mooiste Franse eilanden
Aan de andere kant van Frankrijk, in de warme Middellandse Zee, liggen Porquerolles en Port-Cros. Eilanden met dichtbegroeid binnenland en een bruinrode rotskust, die aan het einde van de dag een gouden gloed krijgt, vandaar hun bijnaam Iles d’Or. Porquerolles is het meest ‘extroverte’ van de twee, met 10 hotels, 20 restaurants en een paar honderd huizen – wit en roze gepleisterd, overgroeid met bougainville of roze oleander. Midden in het enige dorp staat een geel-wit kerkje aan een ongeplaveid plein met grote eucalyptusbomen,waar in de schaduw pétanque gespeeld wordt. De rest van het eiland bestaat uit weelderige natuur: glooiend in het noorden en met metershoge kliffen aan de zuidkust. Het water rond Porquerolles is kristalhelder, zodat je al vanaf de veerboot veel van het onderwaterleven kunt zien. Zomers gaan honderden plezierjachten voor anker in de kleine baaien van het eiland, waar het zeewater een gemiddelde temperatuur van 27 graden heeft!
Grootte Porquerolles: 7 km x 2 km
Ligging: voor het schiereiland van Giens in de Var, Provence
Bewonersaantal: 350

Port-Cros

port-cros-mooiste-franse-eilanden-cc-paskualo
Het bergachtige Port-Cros is sinds 1963 beschermd natuurgebied. Slechts één smalle strip van het eiland is bebouwd: op de kade met grote palmbomen staan drie restaurants, één hotel, een kleine supermarkt en tien woonhuizen. Maar verder is Port-Cros met zijn vele steeneiken, pijnbomen en geurige kruiden zo maagdelijk als ooit de hele Côte d’Azur geweest moet zijn. Zowel aan land als onderwater is het eiland puur en onbedorven, want ook de 1.200 hectare zee rond Port-Cros hoort bij het natuurpark. De stranden zijn alleen te bereiken met een paar goede wandelschoenen. Zo is Plage de la Palud, het dichtstbijzijnde strand vanaf de haven, drie kwartier lopen over een steil maar schaduwrijk pad. Vanaf La Palud is er een speciale route uitgezet voor snorkelaars. Geplastificeerde bordjes vertellen over de vissen, krabben, inktvissen en zeeanemonen die je in het heldere water tot ver onder je ziet.
Grootte Port-Cros: 4,5 km x 2 km
Ligging: tegenover Lavendou, in de Var, Provence
Bewonersaantal: 30

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeldcredits: CRT Bretagne (fotografen Yannick Le Gal (Houat, Belle-Ile-en-Mer openingsbeeld), Xavier Dubois (Ouessant, Bréhat), (Nicolas Job) (Glénan). Overige beelden: Belle-Ile-en-Mer (CC/Sygal 2013),  Ile de Ré (Cc/Green Explorer Tom), Ile d’Yeu (CC/Guillaime Galdrat), Porquerolles (CC/Steffen Ramsier), Port-Cros (CC/Paksualo)

LEES OOK:
Rondreizen op Corsica, het mooiste eiland ter wereld
Beeldschoon: het springtij in Bretagne
13 Franse vooroordelen over Nederlanders
Top 7 grootste kaasplankmissers

9 reacties op “De 10 mooiste eilanden van Frankrijk”

 1. J M schreef:

  Wat een onontdekte rijkdom, we kunnen er even vooruit.

 2. Dick Schouten schreef:

  Helemaal mee eeens Corsica is het mooiste eiland van de wereld woon er al weer 17 jaar.

 3. David Gajewski schreef:

  Ik bedoelde stranden & eilanden natuurlijk.

 4. David Gajewski schreef:

  Hallo,
  mooi , dat wel , maar Aquitanie (Atl. Oceaan), wordt hier echt wel over het hoofd gezien. De mooiste stranden liggen overigens in Zuid-Frankrijk tussen Cassis & Marseille. Zoek maar op het web ‘Les Calangues’, geeft je het gevoel op de Sechellen te zijn. Wat dat betreft kennen we Frankrijk maar al te goed . Groeten. Valeriee & David.

 5. Koen schreef:

  Komt ‘Ouessant’ van West-Zand?

 6. Prachtige lijst! Er zouden zo nog een paar Bretonse eilanden op kunnen, denk bijv aan Ile de Batz of Ile Callot. Hartelijke groeten uit Bretagne. La Clé de Taulé – http://www.visitbreizh.com

 7. karin schreef:

  Ik ben een liefhebber van Bretagne, Ile de Bréhat is iid prachtig! Heel Bretagne is mooi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *