frankrijk.nl

10x waarom Noirmoutier zo’n leuk eiland is

Wij zijn een beetje verliefd op dit leuke eiland voor de Franse westkust! Niet zo druk als Ile de Ré en net iets mondainer dan Ile d’Oléron: Noirmoutier biedt een gemoedelijke en veelzijdig mix. Bovendien heeft het die onmiskenbare eilandsfeer: eigenwijs en afgelegen.

Noirmoutier eiland

1. Le Passage du Gois

Zo heet de 18e-eeuwse toegangsweg naar het eiland die bij vloed onderwater komt te staan. Heel spannend en niet ongevaarlijk: auto’s mogen alleen passeren op gezette tijden, maar een hefboom is er niet. Terwijl het tij hier razendsnel kan opkomen! Tegenwoordig is er ook een moderne brug naar Noirmoutier, dus als je de Passage du Gois te eng vindt, dan heb je een alternatief.

2. Eilandgevoel

Ondanks die toegangsbrug (die Ré en Oléron trouwens ook hebben) heeft Noirmoutier toch nog steeds de typische sfeer van een eiland. Met dat wind gestreelde, ver-weg-van-alles-gevoel, dat onze Waddeneilanden ook hebben. Dat ervaar je vooral als je vanaf een verlaten strand aan de noord- of noordwestkant van Noirmoutier uitkijkt op de oceaan… magisch!

3. Vissersdorpje Le Vieil

Een droom van een dorpje op het noordelijkste deel van het eiland… Het heeft slechts één café en een kleine supermarkt, verder bijna geen faciliteiten. Maar jee, wat een charme! Smalle stegen met stokrozen, een stil zeemanskerkje, een strand/haventje dat bij eb compleet droogvalt en lage witte vissershuisjes waar je zo een maandje de sleutel van zou willen hebben…

Noirmoutier eiland

4. Zoutpannen en fleur de sel

Het andere ansichtkaartplaatje dat opdoemt als je over het eiland rijdt zijn de glinsterende zoutpannen, met klein witte bergjes ernaast, aan weerszijden van de weg. Het natuurzout van Noirmoutier staat bekend als een delicatesse en bij veel winkels op het eiland kun je zakjes lokaal met zoutbloem (fleur de sel) kopen.

5. Plage des Dames

Bijzonder fotogeniek strand met witte kleedhokjes uit de jaren ’30! Mooi fijn zand en prachtig helder water ook. Links van het strand loopt een lange houten pier de oceaan in, rechts kunt je over de rotsen klimmen naar een ander mooi strand. 

Noirmoutier eiland Plage des Dames

6. Dennen tot aan zee

Typisch voor de Franse westkust en ook van toepassing op Noirmoutier: dennenbos dat doorloopt tot aan het strand! Ook het hierboven genoemde Plage des Dames is omzoomd door steeneiken en geurende zeedennen. In dit grote bos, Le Bois de la Chaise genoemd, staan bovendien prachtige villa’s uit de Belle Epoque.

Noirmoutier eiland Plage des Dames

7. Oesters en mosselen

Voor liefhebbers van oesters is Noirmoutier een topbestemming. Zodra je het eiland op komt rijden zie je aan langs de weg bordjes staan met de woorden ‘huÎtres’ (oesters) en ‘dégustation’ (proeverij’). En mosselen zijn er ook!

8. Noirmoutier-en-l’Ile

De grootste plaats van het eiland is gebouwd rond een kasteel uit de 11e eeuw met hoge witte torens. Noirmoutier-en-L’Ile is een charmant dorp, met oude koopmanshuizen, een kleine haven, gezellige winkelstraatjes en veel restaurants.

9. Pêche à pied

Een geliefde volkssport op Noirmoutier is la pêche à pied ofwel te voet vissen. Bij laagtijd zie je veel mensen lopen met een emmer en een schep of een visnetje. Die gaan in het slib op zoek naar schelpdieren. En naar vissen die achterbleven in poeltjes tussen de rotsen.

Noirmoutier eiland voetvissen

10. Fietsen, fietsen, fietsen!

Net als de buureilanden is Noirmoutier een heerlijk fietseiland. Helemaal vlak, dus je kunt in korte tijd heel diverse landschappen zien, zoals bossen, zoutmoerassen, oestervelden, haventjes, polders, landbouwgrond en oude molens… Met de fiets kom je bovendien makkelijker bij de diverse ‘verborgen’ strandjes (de zandpaadjes vanaf de weg verraden waar ze zijn!). En kenmerkend voor de gemoedelijke sfeer op Noirmoutier: zelfs fietsers zeggen elkaar onderweg ‘bonjour’!

Noirmoutier eiland

Logeertip! Een leuk hotel op het eiland is La Villa en L’Ile, op 10 minuten lopen van Plage des Dames en net buiten Noirmoutier-stad. Het heeft mooi modern design, een zwrmbad, alleraardigste eigenaren en een geweldig ontbijt (verse cakes, brioches en fruitsalade). Voor leuke campings op het eiland, volg onderstaande links!

hotel noirmoutier

LEES OOK:
Natuurcampings op Noirmoutier, Oléron en Ile de Ré
Kamperen op Noirmoutier en bij Les Sables d’Olonne

Tekst & beeld Nicky Bouwmeester Behalve beeld voetvissen (CC/marthelelièvre), zoutpannen (CC/A. Lamoureux), Noirmoutier-stad (CC/Evrard, openinsbeeld en Plage d’Anse rouge)

Noirmoutier eiland

Noirmoutier eiland

Noirmoutier eiland Plage des Dames

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.