frankrijk.nl

Paradijselijke tuin op Ile de Batz

Een unieke tuin verstopt op een mooi ruig eiland! Wie aan de noordkust van Bretagne verblijft, moet vooral omreizen voor de magnifieke Jardin Georges Delaselle. Aangelegd rond 1900 en nog altijd even weelderig als in de beginjaren.

Botanische-tuin-jardin-georges-delaselle-op-ile-de-batz

6-Botanische-tuin-jardin-georges-delaselle-op-ile-de-batz-bretagne

Eigenlijk zouden we niets over deze plek moeten vertellen. Want wat moet het indrukwekkend zijn als je hier toevallig binnenloopt. En je je onverwacht staat te vergapen aan bananenbomen, cactussen en tropische bloemen, zomaar tussen de rotsen van een Bretons eiland! Maar goed, daar heb je het al. Jardin Georges Delaselle ligt op een eiland. Geen plek waar je toevallig voorbij loopt. Om op Ile de Batz te komen moet je eerst een veerbootje nemen in Roscoff. Een oversteek van slechts 15 minuten, maar genoeg om je aan de andere kant van de wereld te voelen.

2a-Botanische-tuin-jardin-georges-delaselle-op-ile-de-batz-veerboot 1-Botanische-tuin-jardin-georges-delaselle-op-ile-de-batz-ingang

Waar het eiland ophoudt

Vanuit de haven waar je aankomt, is het een wandeling van een klein half uur. Of een ritje van slechts 10 minuten met een huurfiets. Daar waar de weg letterlijk ophoudt, zie je een hagelwit strand liggen. Vlak ernaast, wat hoger naast de baai, de entree naar de botanische tuin. In een van de schattige cottages bij de ingang woonde Georges Delaselle. Deze verzekeraar uit Parijs vestigde zich hier in 1918 om te herstellen van tbc. Maar al tijdens een eerder bezoek was hij verliefd geworden op het eiland. En onder de indruk van alle exotische gewassen die hier dankzij de Golfstroom groeien, kreeg hij het idee voor een ‘koloniale tuin’.

3-Botanische-tuin-jardin-georges-delaselle-op-ile-de-batz-cactussen 2-Botanische-tuin-jardin-georges-delaselle-op-ile-de-batz-bretagne Tussen 1897 en 1918 liet de Parijzenaar op deze plek meer dan 1500 verschillende gewassen planten.  Rond de gazons staan cipressen, pijnbomen, palmen en het metershoge blauwpaarse reuzeslangenkruid. Rondlopend over de zandpaden hoor je vogelconcerten en ruik je overal exotische parfums boven de zoute zeewind uitkomen. Wat een geweldig mooie wildernis! Die overigens heel netjes wordt onderhouden door de 3 tuinmannen. Maar het bijzonderste blijft de locatie. Overal tussen de bomen kijk je uit op zee zodat je geen moment vergeet dat dit groene paradijsje op een eiland ligt.

Let op, gesloten op dinsdag.

5-Botanische-tuin-jardin-georges-delaselle-op-ile-de-batz-bretagne 7-Botanische-tuin-jardin-georges-delaselle-op-ile-de-batz-bretagne Botanische-tuil-ile-de-Batz-strandje

Tekst en foto’s: Nicky Bouwmeester.

Meer informatie over vakanties in Bretagne: www.bretagne-vakantie.com

Copyright op beelden tuin: Conservatoire du Littoral

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *