frankrijk.nl

Tip voor foodies! De warenhuizen van Parijs

Parijs is een feestje voor kookliefhebbers. Met alle goede markten, bistro’s en gespecialiseerde eetwinkels. Ook kun je inspiratie opdoen in de grote warenhuizen. Die hebben namelijk spectaculaire kruideniersafdelingen – à la Harrods in Londen.

1. Galeries Lafayette Le Gourmet

Galeries Lafayette heeft 2 volle etages gewijd aan culinaire producten en etenswaren, in een apart gebouw, recht tegenover het ‘gewone’ warenhuis op Boulevard Haussmann. Op de begane grond van zijn vooral corners van bekende merken en chefs. Zoals de patisserie van Pierre Hermé, éclairs van Eclair de Génie, thee van Mariage Frères en traiteur Mavrommatis, de beste Griek van Parijs. Er zijn diverse barretjes waar je deze heerlijkheden direct kunt proeven en op de eerste etage heb je tal van foodcorners: leuk idee voor de lunch!

Le Gourmet Lafayette

Le Gourmet Lafayette

Maar het echt wow-moment komt in het souterrain! Daar zit een uitgebreide, luxe supermarkt, met versproducten en ontelbaar veel houdbare specialiteiten. Koekjes van Mère Poulard, roze biscuits uit Reims, calissons uit Aix-en-Provence, fleur de sel, tapenades, sardientjes, truffelolie, 100 verschillende soorten jam en nog veel meer… Er leuke producten om mee te nemen als culinair souvenir voor jezelf of voor een ander!

TIP: En wist je dat je ook een echte kookworkshop kunt volgen? In samenwerking met de gerenommeerde kookschool Ferrandi wordt er 3x per week een workshop gegeven met wisselende gerechten. Voor meer info kijk op de website van Galeries Lafayette. Prijs €130, voor lezers van frankrijk.nl geldt een korting van 10%: voer bij reservering de kortingscode FRANKRIJK in. En lees hier over Josee’s ervaring. met een andere leuke workshop (in het hoofdgebouw van het warenhuis): Macarons leren bakken bij Galeries Lafayette

Galeries Lafayette Le Gourmet, 35 boulevard Haussmann, Parijs 9e arron. website

2. La Grande Epicerie van Le Bon Marché

De meest luxe ‘voedseltempel’ van Parijs vind je in Le Bon Marché, het warenhuis in de wijk Saint-Germain-des-Prés. Voor de mode is dit een bekend omloopadres maar juist ook het etenswarengedeelte is indrukwekkend: zo uitgebreid en zo ontzettend decadent! Met exclusieve kruidenierswaren in de mooiste verpakkingen en veel fotogenieke versproducten.

Zoals dure hammen die waar je bijstaat in flinterdunne plakjes gesneden worden. En glanzende vissen en oesters op ijs, die je ter plekke kunt proeven… De specialiteiten komen uit alle hoeken van de wereld en de (gillend dure) wijnkelder is een natte droom voor wijnkenners. La Grande Epicérie bestaat al 100 jaar en dat wordt in 2023 gevierd met diverse evenementen in de winkel.

Goed om te weten: Op de rechteroever van de Seine zit sinds een paar jaar een tweede filiaal van La Grande Epicerie, in de chique winkelwijk Passy (16e arron.).

La Grande Epicerie du Bon Marche, 38 rue de Sèvres, Parijs 7e arron., website

3. Le Printemps du Goût

Warenhuis Printemps, ook op Boulevard Haussmann, kon natuurlijk niet achterblijven. Sinds 2018 heeft het op de bovenste 2 verdiepingen van het gebouw met herenmode (Printemps l’Homme) een riante eetafdeling ingericht. Deze lichte verdiepingen met uitzicht op de Eiffeltoren bieden veel luxe comptoirs en bars (Café Vert, Bar Perché). Een champagnebar, patisserie van Christophe Michelak, brood van Gontran Cherrier…

Verder zijn er veel artikelen in souvenirverpakkingen en rijen, rijen en rijen met potjes vol heerlijkheden. Deze voorverpakte kruideniersproducten leken ons wel iets duurder dan in Galeries Lafayette Le Gourmet, waar het aanbod breder is (ook zakken Haribo bijvoorbeeld).

Le Printemps du Goût, 64 boulevard Haussmann, Paris 9e arron. Instagram


Andere leuke adressen voor foodies in Parijs: 

Marché des Enfants Rouges

Gezellige (deels overdekte) eetmarkt in de Haut-Marais, waar je de gekochte waar bij diverse kramen direct kunt opeten aan houten tafeltjes. Klassieke biologische producten uit Frankrijk en ook veel exotisch, zoals Libanese en Marokkaanse hapjes.

Dehillerin

Potten, pannen, messen en taartvormen van gastronomisch niveau! Deze bekende winkel in de buurt van Les Halles is een mekka voor kookliefhebbers.

G. Detou

Deze exotische kruidenierswinkel bij Rue Montorgueil is een begrip in Parijs. Je kunt er de gekste specerijen, kruiden en kookbenodigdheden vinden. ‘Chez Detou tu trouves de tout’, zeggen de Parijzenaren.

Beaupassage

Luxe winkelpassage in Saint-Germain, vlak bij Le Bon Marché, waar diverse beroemde Franse chef eetwinkels hebben. Anne Sophie-Pic, Pierre Hermé, Thierry Marx.

Le Comptoir de la Gastronomie

Een net zo fotogenieke sfeer tref je in deze kruidenierswinkel uit 1894, vlak bij Dehillerin (hierboven). Terrines, patés, sardientjes, droge worsten, potjes truffel en veel meer. En het leuke is: je kunt er ook ter plekke lunchen.

Le comptoir de la gastronomie: restaurant and kookwinkel

Eataly

Sinds 2018 heeft de Marais een vestiging van Eataly, een Italiaanse keten die in veel wereldsteden foodcourts heeft, met veel verschillende bars en restaurants onder één dak. En ook voorverpakte kruidenierswaren, schalen, pannen en andere kookspullen.

Félicita – foodhallen

In de buurt van de bibliotheek Mitterand, aan de westkant van Parijs zit sinds een paar jaar deze grote foodhal met diverse barretjes en eetgelegenheden.

Felicita Paris

LEES OOK:
15 authentieke bistro’s in Parijs
Workshop Macarons bakken in Galeries Lafayette
Hippe nieuwe hotels in Parijs
Culinaire souvenirs om mee te nemen uit de supermarché

Tekst:  Nicky Bouwmeester & Julia Fortuin Beeld: CC/Julia Fortuin (grote beelden Bon Marché en Lafayette), CC-Bon Marché (in collage), CC-BY Nathalie Resende (broodje collage) Felicita -Ulrike Grafberger.. Overige foto’s: Nicky Bouwmeester en Josee Schouten

2 reacties op “Tip voor foodies! De warenhuizen van Parijs”

  1. pomtidom schreef:

    Hi Nicky & Josée,

    Het lijkt erop dat La Vaissellerie definitief gesloten is helaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *