frankrijk.nl

Arras, een tussenstop waard!

Arras is een van de leukste steden van Noord-Frankrijk! Deze sfeervolle plaats is praktisch gelegen langs de autoroute tussen Lille en Parijs, waardoor het een ideale tussenstop is. Maar het is ook een aanrader als  dichtbijbestemming: er is zoveel te zien en doen dat Arras een apart stedentripje waard is.

1. Grand-Place en Place des Héros

Grand-Place en Place des Héros in Arras

Je bent de snelweg nog niet af of je staat al midden in Arras, op het prachtige Grand-Place omringd door flamboyante klokgevels. Dit monumentale plein is nog indrukwekkender als je weet dat het verwoest is tijdens de Eerste Wereldoorlog, waarin Arras letterlijk in het hart getroffen werd. Alle 17e-eeuwse herenhuizen zijn na de oorlog weer steen voor steen opgebouwd. Ook het Place des Héros, er direct naast, is op dezelfde liefdevolle manier uit haar as herrezen. Hier staat het stadhuis en het beroemde belfort, die je beide kunt bezoeken. Oergezellig plein, waar je moeite hebt om te kiezen tussen de vele terrassen!

2. Het belfort van Arras

De Belfort van Arras

De beffrois zijn uniek voor Noord-Frankrijk en België en ze maken sinds enkele jaren deel van de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de middeleeuwen waren deze klokkentorens een manier voor de bourgeoisie om de rijkdom van hun stad te tonen. Ook deed het belfort dienst als wachttoren voor aankomende vijanden of brand in de stad. Bijzonder erfgoed dus en door de carillons dragen ze ook qua geluid bij aan de gemoedelijke sfeer van veel steden in Nord en Pas-de-Calais. Het belfort van Arras is 75 meter hoog en je kunt hem beklimmen! (per lift en nog een 40-tal treden op het einde). Ook het stadhuis met zijn gotische façade en art deco-interieur is een bezoek waard.

Meer informatie over een bezoek aan het stadhuis (€4,50), het belfort (€3,50) en de boves, de ondergrondse gangen van Arras (€5,60)

3. Bruisende zaterdagmarkt

arras markt op zaterdag streekproductenGoutez Madame, ce melon est extra, extra!” Een kleurrijk feestje, al die kramen rond het stadhuis! Op zaterdagochtend komt Arras tot leven, tijdens de grote streekmarkt die zich uitstrekt over beide centrale pleinen. Op het Grand-Place vind je veel verkopers van kleding, speelgoed en huishoudelijke producten terwijl Place des Héroes vooral etenswaren heeft. Het niveau is top, met veel kleine producteurs  (met mooi Ch’ti-accent!) die groente, fruit, kazen en gaufres (wafels) verkopen.
Markt van Arras, elke zaterdagochtend (beide pleinen). Woensdagochtend alleen op Place des Héros

4. Lokale kazen en speciaalbieren

Lokale kazen en bier in Arras

Ook buiten marktdagen kun je je in Arras te goed doen aan de vele lekkere kazen uit de streek. Zoals cœur d’Arras, een pittige roodschimmel in hartvorm. Of de maroilles, een notoire stinkerd, die ook uit dit deel van Frankrijk komt. Je kunt ze kopen in de uitstekende kaas- en delicatessewinkel La Prairie, rechts naast het stadhuis. Vader en zoon rijpen de kazen hier in hun eigen kelder. Een ander sympathiek adres is bierproeverij Chez Marcel vlak bij het Grand-Place. De mooi besnorde eigenaar (die eigenlijk niet Marcel, maar Lucas heet :- ) serveert goede kaasplanken én kan je alles vertellen over de lekkerste lokale bieren. Zoals Page 24, Ch’ti bier en La Goudale.

Lees ook: de leukste slaapadresjes in en om Arras

5. Carrière Wellington: indrukwekkende WOI-locatie

Carrière Welligton, gigantische gangenstelsel

Vanuit het stadhuis kun je de boves, de ondergrondse gangen van Arras bezoeken tijdens een rondleiding. Minstens zo indrukwekkend is de Carrière Wellington, op 5 minuten per auto of bus vanuit het centrum. Je gaat er – met een helm op – diep onder de grond om het gangenstelsel te bezoeken waar 24.000 Britse soldaten zich schuilhielden tijdens de Eerste Wereldoorlog. De verrassingsaanval die zij moesten uitvoeren op de Duitsers was gedoemd te mislukken. Al die jonge jongens hebben wekenlang in de donkere zitten wachten op een vrijwel zekere dood. Je hoort hun (voorgelezen) brieven aan het thuisfront, ziet hun tekeningen op de muren en ontdekt hoe gedisciplineerd de militairen hun lot gedwee tegemoet gingen. Kippenvel…

6. Abbaye Saint-Vaast en andere wijken in de stad

Arras bezienswaardigheden Musee des Beaux Arts abdij Saint-Vaast

Wie denkt dat Arras ophoudt bij de twee beroemde centrale pleinen, die loopt een paar mooie plekken mis. Ook als je het Place des Héros aan de noordkant verlaat en gewoon een beetje gaat rondwandelen kom je door diverse leuke winkelstraten, elegante woonwijken, langs hôtels particuliers en diverse kerken. Heb je een doel nodig? Loop dan in een slordig rondje naar de abdij van Saint-Vaast, waar het Musée des Beaux-Arts gevestigd is. Het heeft een mooie vaste collectie en tijdelijke exposities.

7. Net buiten Arras: Vimy, om stil van te worden…

Vimy Canadees oorlogsmonument

Arras is goed te combineren met het Canadese Mémorial de Vimy, 12 km buiten de stad. ‘De zoveelste WOI-gedenkplaats, wat moet ik daar?’ zul je misschien denken. Maar geloof ons, deze plek is bijzonder. Voor elke Canadese soldaat die op deze heuvelrug sneuvelde, werd na de oorlog een boom geplant. Die wetenschap doet wat met je, als je door het dichte dennenbos loopt. De oorspronkelijke bomkraters zijn nog te zien tussen de nagebouwde loopgraven. En de kuddes schapen die hier rondlopen hebben een belangrijke missie: alleen zij zijn lichtgewicht genoeg om het gras veilig kort te houden, zoveel niet-ontplofte munitie zit er nog in de grond. Pas echt stil wordt het bij de bijna 30 meter hoge gedenkzuil, waarin de namen van 11.000 soldaten gegraveerd staan. Prachtig uitzichtpunt bovendien, met in de verte het silhouet van de mijnbergen van dit vroegere mijngebied.

Lees ook: Vimy, ontroerende WOI-herdenkingsplek bij Arras


Musée Louvre-Lens in Lens

TIP 1 Combineer Arras met een bezoek aan het MUSÉE LOUVRE-LENS (lees onze reportage), op een slechts een half uur van de stad. Deze dependance van het Louvre in Parijs heeft een unieke insteek (5000 jaar kunst in één grote zaal) en een bijzondere architectuur op de plek van een vroegere mijnschacht.

TIP 2 Arras is makkelijk bereikbaar vanaf de A1, dus deze stad is ook een leuke tussenstop op weg naar het Zuiden. Je kunt de auto parkeren in de grote parking onder het Grand-Place.

Arras Grand PlaceDe zaterdagmarkt op de Grand Place 

Arras memorial Vimy WOI WOI-memorial Vimy

Franse kaasjes in Arras

TIP! Vraag vandaag nog de brochure aan van Pas-de-Calais of download meteen de gratis pdf met nog veel meer tips en adresjes! Ook de Nederlandstalige website van Pas-de-Calais Toerisme bevat veel leuke en handige info.

 

LEES OOK:
De Opaalkust: de mooiste stranden en badplaatsen
Bezoektips Louvre-Lens en omgeving: tussen kunst en mijnbergen 
17x typisch Noord-Frankrijk

10 leuke B&B’s en hotels in Arras en Lens
Vimy, ontroerende WOI-gedenkplek bij Arras

 

Tekst en beeld: Nicky Bouwmeester (behalve gang abdij St-Vaast – CC/Guillaume Baviere)

 

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Eén reactie op “Arras, een tussenstop waard!”

  1. T.Lammers schreef:

    Arras, is de moeite van een bezoek waard.Er is een camperplaats P. Rosati op +10min lopen van het centrum.Er rijdt een kleine hop-on hop-of bus rond genaamd Citadines en is gratis. Aanrader Les Boves, een ondergronds gangenstelsel, vertrek vanuit Office de Tourisme.