frankrijk.nl

Canelés uit Bordeaux, het recept

Een heerlijke bite en een vleugje rum… De altijd een tikje aangebrand uitziende canelés uit Bordeaux smaken zoveel beter dan ze eruit zien. Je moet een oven hebben met een goede thermostaat, maar dan zijn goed zelf te maken! 

Wist je dit over canelés, de bekende patisserie uit Bordeaux?

– Canelés zijn een soort kleine taartjes gemaakt van eieren, suiker, melk, boter en bloem, en op smaak gebracht met rum en vanille. De smaak is licht gebrand, licht gekarameliseerd en een goed gebakken canelé is krokant aan de buitenkant en smeuïg en een tikje klef aan de binnenkant.

– Canelés zijn eigenlijk een bijproduct van de wijnproductie in de Bordeaux. Vroeger gebruikten wijnboeren opgeklopt eiwit om hun wijn te filteren. Omdat er in de wijnstreek dus een overschot bestond aan eigeel, bedachten de nonnen van een lokaal klooster in de 18e eeuw deze toen relatief goedkope lekkernij.

– Canelés zijn makkelijk herkenbaar aan hun vorm: ze zien eruit als kleine koksmutsen. De puristen bakken ze in speciale koperen bakvormpjes: daarmee wordt de buitenkant het krokantst, maar in een koperen vorm branden ze ook het snelste aan. Eenvoudiger zijn de metalen canelé-vormen met anti-aanbaklaag. En er bestaan ook siliconenvormen, die zijn het goedkoopst en ook het makkelijkst in gebruik (al worden de canelés daarin het minst knapperig).

– Volgens de Académie Française schrijf je cannelés bij voorkeur met 2 N’en, maar in Bordeaux zelf zie je op alle winkels en verpakkingen zie je het woord met maar 1 N geschreven. Dus die schrijfwijze houden wij ook aan!

Borcannele winkel Bordeauxdeaux-cannele-in-winkel-cc-NickyB

Recept voor circa 50 kleine canelés (ook geschreven als: cannelés

Ingrediënten

1/2 l melk (bij voorkeur volle melk)
2 hele eieren + 2 eidooiers
100 g bloem
50 g poedersuiker
50 g halfzoute of gewone boter (ik gebruikte Bretonse beurre de barratte van Le Gall, gevonden bij AH)
1 eetlepel rum
1 eetlepel vanille-extract of een vanillestokje
siliconenvorm voor canelés (o.a. via Bol.com)

canneles-uit-bordeaux-recept-carole

Bereiding

– Breng de melk aan de kook met het vanille-extract of het vanillestokje en de boter.

– Als je een vanillestokje gebruikt, haal dat eruit als het even meegekookt heeft, snijd het in tweeën en schraap de inhoud eruit en gooi de stukjes terug in het melk-botermengsel. Gooi de lege huls weg.

– Meng intussen bloem, suiker en de eieren met een garde.

– Voeg het kokende melkbotermengsel toe en blijf roeren met de garde, tot je een egaal mengsel zonder klontjes hebt, zoals crêpebeslag.

– Laat het mengsel minstens 12 uur staan! (maak het deeg bijvoorbeeld ’s avonds voor de volgende dag)

– Giet daarna de rum erbij, meng goed opnieuw.

– Verwarm de oven 10 minuten voor op 270 °C (stand 9).

– Vul de siliconenvorm, zonder boter en steeds tot slechts 2/3 van het vormpje.

Het geheim van geslaagde canelés zit hem in de baktijd: bak de canelés precies 5 minuten op 300 °C (thermostaat 10) en verlaag de temperatuur vervolgens tot 180 °C (thermostaat 6). Laat ze daarna 50 minuten tot max. 60 minuten bakken op deze temperatuur. Let op dat ze niet te donker worden, meestal is 50 minuten wel genoeg, maar als je van een knapperige korst houdt kun je ze wat langer laten staan. De echte canelés horen stevig van buiten en zacht en smeuïg van  binnen te zijn.

– Laat een paar minuten staan en druk de canelés daarna uit de vorm. Klaar!

canele koekje patisserie uit Bordeaux het recept

Carole Goelitz Gastblogger

Was canelés maken maar zo makkelijk als dit? ;- )

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Ian Padgham (@origiful)

LEES OOK:
15 dingen die je moet zien & doen in Bordeaux
Het recept voor perfecte Bretonse crêpes
QUIZ: wat weet jij van Franse patisserie?

Tekst: Carole Goelitz Beeld: CC/Carole Goelitz (ingrediënten), Depositphoto (gebakken caneles) CC/Wiliam Baldie-UNP (opening), CC/Nicky Bouwmeester (winkel in Bordeaux).

Reacties zijn gesloten.