frankrijk.nl

QUIZ! Wat weet je van Franse patisserie?

Stop jij in Frankrijk voor elke banketbakker en heeft de Franse dessertkaart nog weinig geheimen voor je? Dan zijn deze 10 vragen vast niet moeilijk te beantwoorden.


1. Hoe heten deze zoetigheid met rumsmaak uit Bordeaux?

a) palmiers
b) canelés
c) fraisiers
d) bétisiers

2. Wat is behalve suiker en eiwit het hoofdingrediënt van een Parijse macaron?

a) bloem
b) kokosschaafsel
c) amandelpoeder
d) boter

macarons parijs meisje

3. Welk taartje en dessert zie je op deze foto?

a) opéra
b) baba au rhum
c) tarte tropézienne
d) tarte tatin

baba au rhum

4. Welk Frans taartje lijkt een beetje op onze tompouce?

a) religieuse
b) millefeuille
c) éclair
d) profiteroles

Franse patisserie millefeuille

5. Welke van deze typisch Franse lekkernijen is géén cake(je)?

a) madeleine
b) financier
c) sablé
d) quatre-quarts

madeleins-bakken-recept

6. Welk taartje is gevormd als een ‘fietswiel’ en gevuld met hazelnootcrème?

a) tarte au citron
b) Paris-Brest
c) fondant au chocolat
d) dacquoise

Matteo Castelli tarte tropezienne

7. Hoe heet het taartje dat hieronder (rechts) te zien is?

a) opéra
b) profiterolles
c) Saint-Honoré
d) moelleux au chocolat

8. Hoe heten de (ongevulde) soesjes met suiker die vaak bij de Franse bakker liggen?

a) piplettes
b) meringues
c) chouquettes
d) mont-blanc

Franse patisserie chouquettes

9. Welk ingrediënt hoort niet thuis in een klassieke charlotte aux fraises ?

a) aardbeien
b) chocolademousse
c) lange vingers

10. Welke taart is een specialiteit uit de Côte d’Azur?

a) kouign amann
b) tarte tropézienne
c) clafoutis
d) kugelhopf

tarte-tropezienne-patisserie-cc-Matteo Castelli

Antwoorden

1b. De kleine cakejes met rumsmaak uit Bordeaux heten canelés (of cannelés). Het verhaal gaat dat ze bedacht zijn als oplossing voor de overschotten aan eigeel in de streek, omdat wijnboeren opgeklopt eiwit gebruikten om wijn te filteren. Un palmier is een soort krakeling, een fraisier een aardbeientaart en een bétisier is een tv-uitzending met bloopers.

2c. Het basisdeeg voor macarons uit Parijs bestaat uit suiker, opgeklopte eiwitten en amandelpoeder. Het woord lijkt verwarrend genoeg op onze kokos(makroon) maar die heet in Frankrijk le rocher coco of le congolais. In een Parijse macaron zit geen kokos, tenzij dat le parfum ofwel de vulling is.

3b.  Dit is een baba au rhum, onder meer te herkennen aan het pipetje met rum, die je er op het laatste moment overheen moet gieten. In een restaurant krijg je soms een hele fles rum op tafel. De opéra is een langwerpig chocolade-koffietaartje met Grand-Marnier. In de banketbakkersroom van de tarte tropézienne zit ook wat rum of eau-de-vie.

4b. De millefeuille lijkt op de Nederlandse tompouce en is ook gevuld met banketbakkersroom maar het bladerdeeg heeft meerdere ‘verdiepingen’.

5c. Sablé is de Franse naam voor een zandkoekje, dus dat is hier de vreemde eend in de bijt. De madeleine behoeft geen introductie, daarnaast ligt bij de bakker ook vaak een financier. Een klein (meestal rechthoekig soms rond) cakeje dat niet met bloem maar met amandelpoeder is gemaakt. En een quatre-quarts is een Bretonse roombotercake.

6b. De Paris-Brest is vernoemd naar een 19e-eeuwse wielerrace tussen Bretagne en de hoofdstad. Sindsdien is het een bekend dessert in Parijse bistro’s, gemaakt van soezendeeg en gevuld met hazelnootcrème.

7c. Een Saint-Honoré is een taartje dat bestaat uit verschillende op elkaar gestapelde soezen, gevuld met slagroom en banketbakkersroom, met een laagje karamel of glazuur bovenop. Ladurée verkoopt deze mooie variant met frambozen-crème.

8c. Chouquettes zijn een soort luchtige soezen bestrooid met suiker (maar leeg van binnen). Een mont-blanc is een winterse taart met kastanjepuree erin verwerkt, meringues zijn schuimpjes en een piplette kun je niet eten, dat is een populaire naam voor iemand die veel kletst.

9b. Chocolademousse hoort niet in een charlotte aux fraises, een bekende Franse aardbeientaart met lange vingers (biscuits à la cuillère) aan de buitenkant.

10b. Tarte tropeziènne is een bekende sponscake uit Saint-Tropez gevuld met banketbakkersroom. Volgens de overlevering werd de taart voor het eerst gebakken voor Brigitte Bardot. Kouign amann is een soort boterkoek uit Bretagne, clafoutis zie je vooral in de Limousin (Midden-Frankrijk) en kugelhopf is een tulband uit de Elzas (foto onder).

LEES OOK:
De beste patisserieën van Parijs
Franse patisseriebijbel, het ultieme bakboek
Recepten voor Franse taarten

Beeld: NickyB (baba, saint-honoré), CC-BY Edward Kimber (macarons), CC-BY Merle-ja-Joonas (chouquettes, Paris-Brest), CC-BY Matteo Castelli (tropézienne), Unsplash (kugelhopf), Karen Booth (madeleine), WCOMM (cannelés).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *