frankrijk.nl

St-Germain: vlierbloesemlikeur voor cocktails

Een bijzonder Franse aperitief schenken? Mix deze hippe Franse vlierbloesemlikeur met gin en witte wijn en je krijgt de Rive Gauche Cocktail.

We zagen ‘m voor het eerst op het zinc van een van de trendy cocktailbars waarvan er steeds maar nieuwe bijkomen in Parijs. Een opvallende oude fles in Art deco-stijl met een verschoten zilveren dop. ‘St-Germain – liqueur artisanale’ stond erop en even dachten we met een originele brocante-vondst van de eigenaar te maken hebben.

St-Germain-Franse-likeur
Vlierbloesem uit de Franse Alpen

Maar bij navraag en na wat speurwerk bleek het niet om een vergeten fles uit de Années Folles te gaan, maar om een merk dat nog geen 9 jaar oud is. Bedacht in New York en sindsdien een rage in de cocktailbars van Brooklyn en inmiddels ook een favoriet van mixologists in Parijs. Maar het gaat wel degelijk om een authentiek Frans likeurrecept, gemaakt van vlierbloesem (sureau) uit de Franse Alpen.

St-Germain-vlierbessenbloesem-likeur

Van deze stervormige witte bloemen, die in het voorjaar ook in Nederland overal lijken te groeien, kun je heerlijke limonade maken en deze likeur heeft dezelfde frisheid. Zoet (maar niet te) en met een fruitige smaak die aan lychees en peren doet denken. En dat is ontzettend lekker in combinatie met droge witte wijn, gin, wodka of champagne. Zie hieronder drie cocktailrecepten. Niet alleen een erg mooie fles om cadeau te geven, maar ook een origineel drankje om te serveren als feestelijk aperitief.

St-Germain, vlierbloesemlikeur 20% alcohol, €32,99 (70 cl), o.a. via de Drankgigant.

Rive Gauche Cocktail
1,5 delen gin
1 deel St-Germain
1 deel droge witte wijn (zoals sauvignon blanc)
Mix alle ingrediënten in een shaker met ijsklontje en giet (door een zeefje) in gekoeld martiniglas met een krulletje limoenschil.

St-Germain

French Gimlet
2 delen gin of wodka
1 deel St-Germain
½ deel versgeperst limoensap
Mix alle ingrediënten in een gekoelde shaker en giet in een coupe of een martiniglas.

The St-Germain Cocktail
2 delen champagne (brut)
1 deel St-Germain
2 delen spuitwater

Vul een longdrink glas met ijs, giet daar eerst de champagne, dan de St-Germain en daarna het spuitwater op. Roeren en serveren met een stukje citroen.

Meer recepten met dit drankje staan hier: www.stgermain.fr/recipes en www.facebook.com/St-Germain-France-1332421923443675

LEES OOK:
6 hippe Franse aperitieven
De leukste wijnbars van Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *