frankrijk.nl

5 bekende Franse zomerdrankjes

Deze non-alcoholische drankjes en light-mixes zijn bekende Franse dorstlessers voor hete dagen. Veel Fransen groeiden hiermee op in de jaren ’80, weet Egbert, die ze tegenwoordig maakt met zijn zonen.

Het is zomer en het kwik stijgt hier in Maastricht. Lucien komt helemaal rood van een partijtje voetballen terug. “Hebben wij iets lekkers in huis? Ik heb dorssst!” Ik zie mezelf terug op zijn leeftijd en ineens komen er herinneringen terug uit mijn jeugd in Frankrijk van de drankjes die wij als kids kregen en later als tieners bestelden. Nostalgie! Gelukkig had ik inkoopdienst deze week en heb ik een en ander in huis gehaald. Dit zijn 5 klassieke dorstlessers om zelf te maken of te bestellen op een terras in Frankrijk deze zomer!

Franse zomerdrankjes

1. Le Diabolo (zonder alcohol)

Siroop naar keuze (zoals menthe, fraise, pêche) aangelengd met limonade. Dat laatste schept verwarring voor Nederlanders: in Frankrijk is limonade een soortnaam voor priklimonade met citroensmaak die nog het meeste lijkt op 7-Up. Diabolo-menthe (munt) en diabolo-fraise (aardbei) zijn de bekendste twee varianten

2. L’Indien (zonder alcohol)

L’Indien is grenadine-siroop aangelengd met Orangina. Met veel ijsklontjes erin en bij voorkeur ook een schijfje sinaasappel. Heerlijk!

indian cocktail grenadine limonade

3. Le Panaché (met alcohol)

Le Panaché is een fruitig ‘light-biertje’ van de tap, dat de Fransen al decennialang kennen, lang voordat modedrankjes als Radler er waren! De Franse versie van een ‘sneeuwwitje’. In principe is het half bier, half limonade (=zie boven, soort 7-Up). Maar je kunt zeggen ‘bien blanc’ en dan krijg je meer limonade erin.

Lees ook: 7 klassieke Franse snoepmerken (mmm, les bonbons!)

4. Le Monaco (met alcohol)

Dit is een Panaché plus grenadine erbij. Dus grenadine aangelengd met 1/3 bier en 2/3 limonade (= soort 7-Up). Of andersom, als hij iets sterker moet zijn.

5. Le Mazout (met alcohol)

En dit is een mix van 1/3 bier en 2/3 cola – dat zorgt voor een mooie kleur, lijkt net olie: vandaar de naam die ‘stookolie’ betekent.

Meer bekende Franse drankjes voor het apéro:

Welk aperitief drink je in welke Franse streek?
Top 7 trendy Franse aperitiefjes

diabolo mentheDiabolo menthe

Egbert Ausems GastbloggerLEES OOK:
Citronnade, Franse citroenlimonade
7 Franse klassieke snoepmerken
Frosé, ijskoud zomerdrankje

Tekst & beeld: Egbert Ausems

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *