Citronnade, hét Franse limonaderecept
Niks lekkerder met heet weer dan een glas koude citroenlimonade. In Frankrijk zie je weer steeds vaker huisgemaakte citronnade op de kaart van cafés en hippe koffiebarretjes. Zo maak je zelf limonadesiroop, die je snel kunt aanlengen.
Als je eenmaal een zelfgemaakte limonade hebt geproefd, wil je niet anders meer. Citroen is een ideaal ingrediënt voor een lekker zomerse limonade. Iets meer bite? Doe er ook wat verse munt in. Of voeg een paar plakjes verse gember toe. Hoe dat werkt, leg ik in het recept hieronder uit.
Benodigdheden voor 1 liter citronnade:
8-10 citroenen (gewassen en liefst biologisch)
500 ml kraanwater
100 gr poedersuiker
ijsklontjes
eventueel ook verse gember en munt
Bereidingswijze:
-Houd 1 citroen ter garnering en snijd die in plakjes. Pers de overige citroenen uit.
-Doe het citroensap in een steelpan, voeg er 500 ml water aan toe en de suiker.
-Als je extra bite wilt, voeg er dan een paar plakjes verse gember aan toe (geschild).
-Laat het geheel op laag vuur inkoken, dat doe je zo’n 30 minuten.
-Giet het ingekookte sap door een zeef in een kan, zodat je alleen siroop overhoudt en de schil achterblijft.
-Laat de citroensiroop afkoelen (zet ‘m eventueel in de koelkast).
-Als je de citroenlimonade gaat drinken, leng je ‘m aan met water.
-Serveer met veel ijsklontjes, citroenschijfjes en eventueel een takje verse munt.
Tip: als je liever suikervrije limonade drinkt, vervang de 100 gr poedersuiker dan door 50 gr zoetstof.
LEES OOK:
Cointreau Fizz, frisse zomerse cocktail
Tekst & beeld: Irene de Waal
