frankrijk.nl

Top 7 hippe aperitieven in Frankrijk

Een doodgewone pastis, ‘t kan, maar een beetje oubollig is het wel. Al gehoord van rosé-pamplemousse? Of een Surfer? En wist je dat cider ineens hip is in Parijs? Een overzichtje van borreltrends in Frankrijk.

trendy-aperitieven-in-frankrijk-la-piscineLa Piscine

Typisch Côte d’Azur, dit decadente drankje dat je in dure strandtenten kunt bestellen. Het gaat om champagne in een groot wijnglas vol met… ijsklontjes! En soms nog een schijfje citroen ook. Klinkt zonde van de champagne en dat is het ook, maar volgens de vele vrouwelijke fans is de Piscine vooral heel verfrissend. Wordt wel in populariteit bedreigd door de Mojito-fraise en Mojito-framboise.

Franse aperitieven rosee met een smaakje

Le Rosé-pamplemousse

Niet te geloven maar het bestaat echt: rosé waaraan een (kunstmatig) grapefruitsmaakje is toegevoegd. Of kersen. Of perzik. Of aardbeien! Het is sinds enkele jaren een gigantische hit in diverse kuststreken en de trend heeft zich uitgebreid naar andere delen van Frankrijk. Kijk maar eens goed in de supermarkt, niet te missen ’s zomers. Deze wijn smaakt sterk naar limonade, vandaar dat ‘rosé-pamp’ (ook) heel populair is bij een jong publiek.

kir-frans-aperitief.pg

Le Kir of le Blanc-cass’

Al sinds de jaren 60 het niet-stuk-te-krijgen aperitief op het Franse platteland. De mix van witte wijn met crème de cassis komt oorspronkelijk uit de Bourgogne maar wordt al decennialang in alle hoeken van Frankrijk geserveerd. De crème is vrij zoet waardoor de zuurste vin de pays nog heel goed drinkbaar wordt. Bestaat ook in een chiquere variant, de kir royal, met champagne of crémant. En soms wordt er bramenlikeur (crème de mûre) gebruikt in plaats van cassis. De gewone kir bestelt een Fransman ook wel als een ‘blanc-cassis’, of lekker popi, als een blanc-cass’.

Lees ook: Een glaasje te veel op, 25 mooie Franse uitdrukkingen

cider drinken hype Parijs

Hippe ciders

Aperol-Spritz doet het nog altijd opvallend goed als  trendy aperitief in Parijs, maar in de hoofdstad zie je ook steeds vaker cider in cafés. Dat past helemaal in de hipster trend van bio, lokaal en zo  leuk ambachtelijk en daar zijn diverse jonge brouwerijen uit Normandië en Groot-Parijs slim op ingesprongen. De hippe ciders hebben opvallende namen zoals Le Coq Toqué (‘de maffe haan’) of Appie ‘créateur de cidre’. 

tonic Schweppes Franse aperitieven

Le Cognac-Schweppes of Le Surfer

Een opvallende variant op de Engelse gin-tonic, met cognac in plaats van gin. Cognac-boeren lanceerden dit drankje een jaar of 10 geleden als marketingstunt en de longdrink is sindsdien een succes in de Charente en omgeving. De CS is net zo verraderlijk als een GT: hij smaakt lekker fris maar stijgt behoorlijk snel naar je hoofd. Overigens als je een gewone tonic wilt bestellen dan vraag je in Frankrijk ook om een ‘Schweppes‘, anders begrijpt de ober je niet. De merknaam is in het Frans namelijk een soortnaam geworden.

cocktail met floc de gasgogne

Le Cocktail au Floc de Gascogne

In een vergelijkbare poging om een tikje stoffig lokaal drankje te moderniseren bestaan in het Zuidwesten van Frankrijk diverse cocktails op basis van floc de Gascogne. Deze versterkte wijn met een beetje Armagnac (doet denken aan port en lijkt sterk op pineau des Charentes) krijg je in de Gers bijvoorbeeld vaak geserveerd in het kuiltje van een halve meloen, als voorgerecht. Als eigentijds aperitief zie je floc onder meer aangelengd met vruchtensap, verse basilicum, tonic of Perrier en limoen. (deze cocktailtip kregen we van Nancy van La Petite Couronne, merci!).

Le Kir alpin

In Oostenrijk heet het een Hugo, in de Franse Alpen is het een Kir alpin. Beide mixes uit de bergen zijn op basis van vlierbloesemsiroop, witte bubbelwijn en verse munt (de Hugo heeft daar nog limoen bij). Carole kwam onlangs terug met dit recept voor Kir Alpin dat furore maakt in Les Portes du Soleil! En als we het toch over vlierbloesem hebben: in Parijs  zie je in alle trendy cocktailbars St-Germain achter de toog staan. Dat is een likeur van vlierbloesem die onder andere heerlijk is in een mix met gin en witte wijn.

Tekst: Nicky Bouwmeester Foto linksboven: aperitief-wijn ‘French Apéro’ van het merk French Tonton, Schweppes/CC CameliaTWU, Floc de Casgogne, cocktailfoto van Nancy/La Petite Couronne, cider Nicky Bouwmeester, CC/St Germain

LEES OOK:
La Petite Couronne, vakantieadres met zwembad in Les Landes
Top 10 leukste terrassen in Parijs
De hipste strandtenten van de Languedoc-Roussillon
Le Kir alpin, cocktail uit de Franse Alpen

9 reacties op “Top 7 hippe aperitieven in Frankrijk”

 1. Karin Solé-Valk schreef:

  Hier in Lacanau zie ik reclames van een cointreau cocktail: 1 deel cointreau, 3 delen bruisend water + het sap van een halve limoen. Lijkt me heel lekker, nog niet geproefd. Ook heel lekker: Rivesaltes ambré (versterkte wijn uit de buurt van Perpignan) met tonic en een schijfje sinasappel en ijsklontjes. Heerlijk verfrissend!

 2. Jeannette schreef:

  Wat dacht je van salers of suze

 3. Carole schreef:

  Bij Hugo heb je Limoen wat je niet bij het Kir Alpin heeft. En Kir Alpin is iets minder zoet.

 4. Niky schreef:

  In de zomer vindt ik als aperitief een picon bière of pastis 51 lekker ,maar de kir Royal van jullie dat moet ik ook wel een keer uitproberen ????

 5. Sheelagh schreef:

  En ik vind een pastis al zo lekker! Al moet ik zeggen dat deze creaties er uit zien om van te watertanden… De Franse versie van gin-tonic moet ik gewoon eens proeven!

 6. Nicky schreef:

  Jacky van Midden op Facebook, 20-8-2014:
  Tango panaché ook lekker!

 7. Nicky schreef:

  Ingrid Heivers op Facebook, 20-8-2014:
  Pousse-Rapiere is een likeur van Armagnac. Deze zomer ontdekt in het Chateau Monluc. Wordt gebruikt in een typisch aperitief in de Gascogne . Aanlengen met schuimwijn en…. scol!

 8. Perraudin schreef:

  Ook niet zo trendy en te vinden op alle Apero’s maar wel lekker in de winter is een Cardinal. Creme de Cassis met rode wijn. Schonken de dames van het Parijse Restaurant Perraudin in de Rue Saint Jacques als je tafeltje nog niet vrij was op winterse dagen.

  Een kir Royal is dan in de zomer weer fijn ….. met Champagne 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *