frankrijk.nl

Snelle recepten: vers van de Franse markt

Skip de supermarkt, ga zo vaak mogelijk naar de Franse markt tijdens de vakantie! Deze verse producten liggen´s zomers volop in de marktkramen en dit kun je er mee doen voor lekkere makkelijk vakantiegerechten.

Meloensalade met geitenkaas

Watermeloen is heerlijk als (lunch)salade met blokjes pittige geitenkaas en muntblaadjes. Ook een zoetere meloen, zoals die uit Cavaillon, kun je combineren met een mildere, jonge geitenkaas.

verse producten zomer markt recept watermeloensalade

Verse sardientjes op de BBQ

Verse sardientjes van de markt, zo eenvoudig én goedkoop kan vakantiegeluk zijn! Vraag wel om schoongemaakte: sardines vidées (zonder ingewanden). Leg er 4-5 per persoon op de barbecue. Goed invetten met olijfolie (zowel de visjes als het rooster) anders blijven ze plakken. Je kunt ze eventueel ook per 5 op een metalen spies rijgen. Zout en peper, wat citroen erbij en niets meer aan doen.

verse producten zomer markt recept sardientjes op de BBQ

Artisjok met vinaigrette

Koop een paar van die mooie grote artisjokken: 1 per persoon. Kook ze 30 minuten in gezouten water (liefst met gros sel) totdat de blaadjes makkelijk loslaten. Serveer als voorgerecht met een vinaigrette van citroen en olijfolie. Die vinaigrette giet je in individuele schaaltjes, zodat iedereen de losgetrokken blaadjes erin kan dopen.

verse producten zomer markt recept artisjok met vinaigrette

Salade niçoise of Pan Bagnat

De ultieme Zuid-Franse salade! Je hebt nodig: gekookte en afgekoelde sperziebonen. Uienringen. Zwarte olijven, Tomaten. Tonijn en ansjovis (beide uit blik). Hardgekookte eieren. Vinaigrette. En eventueel wat koude stukjes aardappel. C’est tout. En de volgende dag gebruik je de restjes van de salade voor een Pan Bagnat, een ‘broodje salade niçoise’.

verse producten zomer markt recept salade nicoise

Gebakken perziken met rozemarijn

Hup, perziken (pêches) of nectarines (brugnons) in halven snijden en de pitten eruit. Daarna in een koekenpan leggen. Beetje boter en wat rietsuiker gemengd met water of honing erbij. Paar takjes verse rozemarijn. Half uurtje op zacht vuur bakken en serveren met ijs: topdessert voor de zomer.

perziken zomer dessert

Eendenfilet met balsamicoazijn uit de oven

Heerlijk en eenvoudig ovengerecht: koop schoongemaakte eendenborsten (magrets de canard). Kerf de vetlaag een paar keer in met een scherp mes. Leg ze met de vetkant naar boven in een ovenschaal waarin je een mix van balsamicoazijn en sojasaus (half-half) hebt gegoten tot 2 cm hoog. Zout, peper en een paar takken verse rozemarijn erbij en een half uur laten marineren. Daarna 20 minuten in een hete oven (220 graden) gaar bakken en in plakjes snijden. Op de barbecue of plancha grill leggen kan natuurlijk ook.

verse producten zomer markt recept eend magret rozemarijn

Gevulde groenten met ‘chair à saucisses’

Koop flink grote tomaten en een paar courgettes. Vraag bij de slager om worstvulling (chair à saucisses = gekruid varkensvlees). Vul daar de leeg geschepte tomaten en courgettes mee. Bestrooien met wat herbes de Provence. Half uurtje tot drie kwartier in de oven op ongeveer 200 graden. Smullen..! Met zelf aangemaakt rundvlees (viande hachée) kan het natuurlijk ook.

verse producten zomer markt provencaalse gevulde groenten

LEES OOK:
Top 8 leukste markten in Zuid-Frankrijk
Quiz! Boodschappen doen in het Frans
Provençaalse groenteschotel: fijn vakantierecept
Tomates farcies en verder geen gedoe

Beeld: copyright Stijn Nieuwendijk/Wat Aten Zij? (salade niçoise en sardientjes), CC/M. Pieracci (artisjok), CC/Julien Menichini (eend), kelly-neil-unsplash (perziken), S. Borgo del Chianti Suivre (meloensalade), CC/L. Poulagne (gevulde groente), 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *