frankrijk.nl

Tomates farcies en geen gezeur

In de zomer schuift Egbert, onze Franse kok die in Limburg woont, weer zo vaak mogelijk gevulde tomaten in de oven. Toen hij jong was, maakte zijn moeder bijna niet anders. En daar was een goede reden voor.

Mijn middelste zus en ik hadden vroeger een club tegen ‘aliments dégoûtants’, vieze ingrediënten die wij niet aten omdat wij ze niet lustten. Als mijn moeder een gerecht maakte met een ingrediënt uit onze lijst, dan kwamen wij in opstand en aten niets. Het vervelende aan die club was dat wij dus à la minute konden besluiten dat wij iets niet lekker vonden.

Elke dag gevulde tomaten

Mijn moeder werd er gek van en bedacht een oplossing. Een eenmaal goedgekeurd gerecht kregen wij ook vaak geserveerd, dan was zij van het gezeur af. Zo hebben wij in de lente van 1987 een paar weken achterelkaar tomates farcies gegeten. Totdat de tomaten onze neusgaten uitkwamen… Toen moest onze moeder een nieuw gerecht vinden (en als ik mij niet vergis was de opvolger grumbeeresalat, een Elzasser aardappelsalade).

Tomates farcies  voor 4 personen:

Ingrediënten

12 trostomaten (of in Frankrijk evt. vleestomaten, coeur de boeuf, in Nederland hebben die vaak weinig smaak)
500 gr gehakt (met kalf is extra smeuïg maar anders mag ook)
3 gesnipperde sjalotjes
1 bos fijngehakte peterselie
3 sneetjes oud wit casinobrood, in melk geweekt
zout & peper

Bereiding

– Meng het gehakt met de fijngesneden sjalotjes, het uitgedrukte casinobrood en de gehakte peterselie. Voeg zout en peper toe naar smaak.

– Snij de bovenkant van de tomaat eraf en lepel het vruchtvlees eruit.

– Vul de tomaten met het gehakt, leg de bovenkant van de tomaat erop en zet ze in een ovenschaal.

– Bak de tomaten in circa 25 min in een voorverwarmde oven (190˚C).

– Serveer met rijst en een salade verte. Of gebakken aardappeltjes, ook lekker!

recept gevulde tomaten op z'n Frans

LEES OOK:
Coq au riesling uit de Elzas: Egberts recept
Snelle vakantierecepten: vers van de Franse markt

Tekst: Egbert Ausems Beeld: CC/Varaine (gerecht), CC/NickyB (markt)

Egbert Ausems Gastblogger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *