frankrijk.nl

Lyon en het Fête des Lumières in 7 weetjes

Van 8 tot 11 december 2021 viert Lyon het Fête des Lumières, een uniek evenement met  lichtprojecties in de hele binnenstad. Elk jaar wordt het feest indrukwekkender!

Het begon op 8 december 1852 als een spontane religieuze geste, toen de inwoners van Lyon tijdens een Maria-processie massaal kaarsen voor de ramen zetten. Maar tegenwoordig trekt het Fête des Lumières jaarlijks zo’n 2 miljoenen bezoekers en behoort het tot de grootste artistieke festivals van Frankrijk. Vier avonden lang verandert Lyon in één groot lichtspektakel met bewegende projecties op alle bekende monumenten van Lyon. Zoals de kathedraal van Saint-Jean in Vieux-Lyon, de fontein van Place des Terreaux, of het Romeinse amfitheater op de heuvel van Fourvière. En ook de gevels van de huizen langs de oevers van de Saône en de Rhône zijn verlicht.

7 weetjes over het Fête des Lumières van Lyon

1. Het lichtfeest heeft zoals hierboven genoemd dus een religieuze oorsprong die teruggaat tot de 19e eeuw. Met de kaarsen vroegen de Lyonnais aan Maria om de pest buiten de stad te houden.

2. De Lyonnais noemen die kaarsen overigens niet bougies (kaarsen) of lampions, maar ‘lumignons’.

3. Sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw werden ook de grote monumenten van de stad uitgelicht. De huidige vorm van het lichtfestival van Lyon – met tientallen lichtshows en bijdragen van internationale artiesten – bestaat sinds 2007.

4. Het evenement trok sinds die begindatum elk jaar meer bezoekers met enkele jaren geleden een record van 4 miljoen bezoekers gedurende de 4 festivaldagen in 2012. Tegenwoordig ligt het gemiddelde rond 2 miljoen bezoekers.

5. In 2020 werd het lichtfestival van Lyon op het laatste moment afgelast vanwege de corona-epidemie. Hetzelfde gebeurde in 2015 vanwege de terroristische aanslagen in Parijs.

6. Vier op de 10 bezoekers van het festival zijn toeristen, voornamelijk uit Italië, Spanje, Zwitserland, Duitsland en het Midden-Oosten.

7.  Tijdens de editie van 2021 is een mondkapje verplicht in de hele binnenstad en in binnenruimtes van het lichtfestival wordt aan bezoekers ook een geldige coronapas gevraagd voor toegang.

Fete des Lumieres lichtfeest in Lyon

Fete des Lumieres lichtfeest in Lyon

Fete des Lumieres lichtfeest in Lyon

Fête des Lumières Lyon 2018

Fete des Lumieres lichtfeest in Lyon

Fete des Lumieres lichtfeest in Lyon

Fete des Lumieres lichtfeest in Lyon

Fete des Lumieres lichtfeest in Lyon

Fete des Lumieres lichtfeest in Lyon

fete-des-lumieres-lyon-2018

Fete des Lumieres lichtfeest in Lyon

Het Lichtfestival van Lyon zelf eens bezoeken?

Tip 1 Op de bonnefooi gaan naar het Lichtfestival van Lyon is geen optie, je moet ruim van tevoren een hotel boeken! De meeste hotels in Lyon worden al bijna een jaar van te voren geboekt voor dit weekend in december. Kies bij voorkeur  een slaapplaats in het centrum, zodat je te voet naar de lichtshows kunt gaan want de binnenstad is afgezet: met een taxi kom je nergens en het openbaar vervoer is deze dagen erg druk.

Tip 2 Reserveer ook tijdig een restaurant, zeker als je in een typisch Lyonnaise bouchon wilt eten. Probeer vroeg of iets kleins te eten, zodat je zoveel mogelijk tijd hebt om alle projecties te zien, die van 19.00 uur tot middernacht plaatsvinden.

Tip 3 Ga het liefst op donderdag- en/of zondagavond, net als de locals, want de meeste Lyonnais slaan de drukke zaterdag ook over). Op die dagen is het minder druk en sta je minder lang in de rij. Neem een plattegrond mee of download de Fête des Lumières-app.

Tip 4 Doe goede schoenen en warme kleding aan. Als het regent is het makkelijker om een regenpak of poncho aan te doen dan een paraplu mee te nemen; die zit soms in de weg. Om op te warmen kun je op iedere hoek van de straat vin chaud (glühwein), crêpes en warme kastanjes krijgen. Neem ook een powerbank mee voor je telefoon, want je batterij is snel leeg in de kou en door de vele foto’s die je wilt maken.

Tip 5 De metro zit zoals gezegd snel vol tijdens het Fête des Lumières, dus ga als het even kan lopend van de ene lichtshow naar de andere. Als je een Vélo’V stadsfiets wilt pakken, let dan op: de parkeerplekken in de binnenstad zijn tijdens het evenement afgesloten. Je moet de fietsen dus buiten het centrum stallen.

Het lichtfestival vindt alleen ‘s avonds plaats, dus overdag heb je alle tijd om andere dingen te doen. Wat ideetjes? Wat kun je overdag doen in Lyon?

Fêtes des Lumières: 8 december t/m 11 december 2021. Meer informatie: www.fetesdeslumieres.lyon.fr

Lyon winter CC DavidNotre-Dame de Fourvière boven Vieux-Lyon (CC/David)

Beeld: ONLY LYON, fotograaf Brice Robert (CC tot 2023), Carole Goelitz (poppetjes en autobus, lampionnen en filmpje), CC-BY David (Fourvieres), CC-BY/Jerôme Hildalgo (kaarsjes) Filmpje Carole Goelitz

LEES OOK:
6 leuke wijken in Lyon
10 dingen die je vooral moet doen in Lyon
De gezelligste Franse steden in de winter

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.