frankrijk.nl

10 leuke dingen om te doen in Lyon

Een stedentrip naar Lyon,? Goed idee! Een van de leukste steden van Frankrijk, vol verrassingen. Gastbloggers Nathalie en David gingen 48 uur op ontdekkingsreis.

1. Geheime doorgangen zoeken in Vieux-Lyon

Traboules zijn doorgangen uit de 17e en 18e eeuw, de hoogtijdagen van de zijde-industrie in Lyon. Wevers konden zo hun kostbare textiel van het ene naar het andere gebouw brengen zonder dat de stoffen nat werden. Je voetstappen weergalmen in de labyrintachtige gangen en er wachten veel verrassingen. Wenteltrappen die in schaduwen verdwijnen, smalle binnenpleintjes ingesloten door hoge gebouwen met vreemde balkons en trappenhuizen. Het is allemaal erg mysterieus en spannend.

Zien & doen in Lyon Traboules Vieux-Lyon

2. Ambachtelijke biertjes proeven

In Frankrijk draait het al lang niet meer alleen om wijn. Overal schieten lokale bierbrouwerijtjes uit de grond. De trotse eigenaar Alfredo begon 5  jaar geleden met zijn bierwinkel La Chope de Lug in de gezellige Rue de Boeuf, ook in Vieux-Lyon. Je kunt hier 300 soorten bier proeven: wit bier, IPA, bruin.. van alles!

Zien & doen in Lyon - biercafé in Vieux-Lyon

3. Eten in een bouchon

Naar Lyon gaan en niet eten in een bouchon is ongeveer hetzelfde als de Eiffeltoren mislopen in Parijs. Je kunt in deze bistroachtige eettentjes terecht voor de lokale delicatessen, zoals bij het knusse Les Lyonnais in de wijk Vieux-Lyon. Elke dag staan er hier rijen voor de deur, zo geliefd. De obers zijn joviaal en helpen je met de keuze uit de kleurrijke gerechten. Let op, er staan ook andouillettes, varkensoren en schapenpoten op de kaart. En tip: begin bij het aperitief met een Communard, een kir met rode wijn in plaats van witte.

Zien & doen in Lyon - eten in een bouchon

4. Griezelen in Musée Miniature et Cinéma

Dit museum is het initiatief van Dan Ohlmann, een maquettebouwer die zijn sporen heeft verdiend in de Franse filmindustrie. Ohlmann struint de studio’s in Hollywood af op zoek naar afgedankte decors die hij zorgvuldig restaureert en tentoonstelt. Een feest van herkenning voor filmliefhebbers! Je ziet de originele sets van bekende films als Het Parfum van Patrick Süskind en levensgrote prototypes van Spiderman, Hellboy, Predator en andere griezels. Het gebouw waarin het museum is gevestigd is ook prachtig. Een must-see!

Zien & doen in Lyon Miniaturenmuseum

De gebroeders Lumière ontwikkelden overigens de filmkunst in Lyon eind 19e eeuw: het aan hen gewijde Musée Lumière, elders in de stad, is ook erg de moeite waard.

5. Trendy slapen, eten of borrelen in het MOB Hotel

Het MOB hotel in de moderne wijk Confluence heeft een nieuwe, hippe formule. De strakke kamers met betonnen muren voelen megafunctioneel en minimalistisch. Het hotel biedt uitzicht op de Saône en de hypermoderne wijk met hotels en bedrijfspanden die hier de laatste jaren uit de grond zijn gestampt. Echt een wijk voor de jonge, ondernemende mensen die je hier overal op terrassen ziet zitten. Het café-restaurant van het hotel (met bio, vegan en lokale accenten op de kaart én cocktails) heeft iets weg van een woonkamer, met boeken langs de wand en knusse zithoekjes.

Zien & doen in Lyon MOB Hotel

6. Op zoek naar jezelf in het Musée des Confluences

Musée des Confluences staat op het uiterste punt van het schiereiland waar de rivieren Rhône en Saône bij elkaar komen. Vandaar de naam. Het hypermoderne museumgebouw ziet er futuristisch uit en lijkt een beetje ruimteschip. Bezoekers krijgen hier existentiële thema’s voorgeschoteld (herkomst, zingeving, dood). Klinkt heavy, maar de presentatie is heel toegankelijk. Met een overzicht van de ontwikkeling van de mensheid vanaf de Egyptenaren tot heden. Hoe verhielden mensen zich tot dieren? En tot de techniek? Het is allemaal erg fascinerend en noopt tot nadenken zonder dat het zwaarmoedig wordt. Ook kinderen vinden dit museum geweldig.

Zien & doen in Lyon Musee Confluences

7. Met een watertaxi de Saône op 

Een stad als Lyon, met twee grote rivieren, bekijk je met andere ogen vanaf het water. Vanaf de wijk Confluence kun je aan boord gaan van de Vaporetto, een busboot. Deze brengt je naar het centrum via stops bij Place Bellecour en het treinstation Saint-Paul in Vieux-Lyon. Vanaf het water heb je een schitterend uitzicht op de oude stad, met huizen in pasteltinten, die in het water weerspiegelen als een impressionistisch tafereel. Je passeert de vele bruggen die de oevers van de Saône met elkaar verbinden. Tip: De Lyon City Card is ook geldig op de Vaporetto. 

Zien & doen in Lyon Saone rivier

8. Klimmen naar de omgekeerde olifant

Wandel vanuit Vieux-Lyon naar Jardin du Rosaire.  Daarbij neem je eerst een steile trap (die loodrecht naar boven gaat!) en na een klim van bijna 200 meter bereik je het park met mooie beelden en hoge kastanjebomen. Je blijft omhoog lopen en na 10 minuten kom je aan in het hoogste deel van het park, bij de basiliek Notre-Dame de Fourvière met een magnifiek uitzicht over toute Lyon. Geweldig! De noordelijke façade is versierd met vreemde, Egyptisch-aandoende reliëfs. Eigenaardig, maar wel cool. Ook de voorkant is imposant, maar vooral het interieur is overweldigend, met gedetailleerde mozaïeken. Maar waar is nou die omgekeerde olifant? Door de vier stompe torens heeft de basiliek de bijnaam de ‘omgekeerde olifant’, omdat ze net lijken op olifantspoten. Als je het eenmaal doorhebt dan laat het beeld je niet meer los!

Zien & doen in Lyon basiliek

9. Uitpuffen naast de kathedraal Saint-Jean

Na deze wandeling kun je je weer beneden in Vieux-Lyon installeren op een terrasje op het Place Saint-Jean, in de schaduw van de imposante kathedraal van Lyon (zeker even bekijken!). Een levendig plein met kleurrijke bloembakken en een prachtige fontein. De fontein is versierd met een prachtig beeld van Johannes die Jezus doopt. Straatkunstenaars vertonen hun kunsten en er hangt een carnavaleske sfeer. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de ‘omgekeerde olifant’. Door het lage perspectief lijkt het warempel op een olifant die op zijn rug ligt met zijn pootjes spartelend in de lucht!

Zien & doen in Lyon kathedraal

10. Eten bij Brasserie Georges

Vlakbij het station Lyon-Perrache zit brasserie Georges, een instituut in Lyon! Als je binnenkomt dan snap je meteen waarom het zo in trek is: door de fin de siècle-inrichting waan je je in de 19e eeuw! De garçons in zwarte pakken lopen zwierig tussen de lange rijen tafels door met dienbladen met daarop dampende gerechten. De brasserie is er al sinds 1836 en in die tijd hebben zo’n beetje alle Franse beroemdheden er gegeten. Vlakbij de ingang kun je op een bordje zien aan welke tafel Edith Piaf, Emile Zola, Jules Verne en vele andere grote namen hebben gezeten!

Zien & doen in Lyon brasserie Georges

Nathalie Van Koot David ScherpenhuizenLEES OOK:
Zeker in Lyon, die fantastische museum!
Budgettip Lyon: citycamping met lodges
De 6 mooiste wijken van Lyon

Tekst & beeld: Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen Behalve: CC/Jean-Pierre Poupon (Confluences), CC/Aldo Parede (MOB Hotel).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *