frankrijk.nl

Doen! Fietsvakantie in Frankrijk

De coronacrisis heeft de ontwikkeling van het fietstoerisme in Frankrijk in de hoogste versnelling gezet. Dat maakt de mogelijkheden voor een fietsvakantie door het Franse landschap deze zomer nog interessanter.

Nu we reikhalzend uitkijken naar een zomer waarin we weer kunnen reizen en vooral ook kunnen buitenspelen, klinkt een ontdekkingstocht per fiets langs Frankrijks mooiste plekjes idyllischer dan ooit. En door de enorme snelheid waarmee de e-bike zich een plaats in het fietslandschap heeft verworven, gaan we tegenwoordig lachend de heuvel op en draaien onze trappers niet meer terug voor een ritje-tegen-wind-langs-de-kust.

Josee fietst de VeloFrancette

Van fietsen langs de kust tot het volgen van de Rhône

Frankrijk liep aanvankelijk nooit echt voorop als fietsland, maar die achterstand zijn ze hard aan het inhalen. Als paddenstoelen verrijzen er fietsroutes, al of niet over speciaal gecreëerde fietspaden. Zo reden wij zelf al een keer de fietsroute langs de Rhône, door de Ardèche, langs de Maas en langs de Atlantische kust. Ook ontdekten wij al fietsend het prachtige landschap van Normandië en de Charente-Maritime tijdens onze fietsavontuur over de Vélofrancette. Heerlijk om te doen en goed om zelf te ervaren want zo werd ik mij bewust van twee hele belangrijke zaken:

1. de meeste fietsroutes doorkruisen een gebied, dus ik eindig NIET daar waar ik begin
2. dus als ik van A naar B fiets moet ik een overnachting hebben én bagage meenemen.

Dolce Via in de Ardèche

En route op de fiets: wat doe ik met mijn bagage?

In mijn geval werd ik tijdens bovengenoemde fietsreizen als journalist volledig ontzorgd voor wat betreft puntje B. Maar dat maakte mij wel alert voor de mogelijkheden ter plaatse en eerlijk gezegd was ik nogal teleurgesteld over het aanbod van met name bagage-transport en de prijzen van transfers terug naar het beginpunt. Met uitzondering van routes als bijvoorbeeld de Loire à Velo zijn deze diensten op heden nog redelijk beperkt en daardoor best prijzig. Daarom is het bij het plannen van zo’n fietsvakantie helemaal niet zo’n gek idee om dat probleem vooraf te tackelen.

En al zoekende kwam ik bij het aanbod van SNP Natuurreizen, die individuele fietsvakanties aanbiedt door heel Frankrijk en juist die rompslomp uit handen neemt. Je krijgt een routemap en de overnachtingen onderweg én bagage-transfers zijn vooraf geregeld. Alleen het fietsen moet je zelf doen! We geven alvast een voorproefje van de mogelijkheden:

Fietsen langs de kastelen van de Loire

fietsen Loire

De Loire à Vélo – waarvan het populairste deel tussen Saumur en Angers – volgt de loop van de Loire en biedt tal van leuke stops onderweg, zoals de indrukwekkende kastelen van Ussé en Langeais, de prehistorische grotwoningen op het plateau rond Doué-la-Fontaine en de Abdij van Fontvraude. Maar op de fiets is het ook genieten van de brede Loire, met haar vele zandbanken en eilandjes, de eikenbossen, wijngaarden en idylllische dorpjes en steden die je onderweg passeert. Je logeert onderweg in chambres d’hôtes of sfeervolle hotelletjes. Meer info

SNP Fietsvakantie

Fietsen langs de landingsstranden van Calvados, Normandië

Wow, dit is in alle opzichten een memorabele fietsroute! Je begint je fietstocht door de Calvados streek in Bayeux, een juweel van een stadje, met fraaie musea en kathedraal. Dan fiets je naar de kust, naar de Amerikaanse, Britse en Canadese landingsstranden van D-Day op 6 juni 1944, nog altijd indrukwekkend!

pmaha Beach D-Day

Vervolgens rij je over jaagpaden en oude spoorlijnen – getransformeerd tot fietspaden- langs de rivier de Orne naar Caen en het Normandische binnenland. Graanvelden en mooie valleitjes met oude houtwallen en landhuizen wisselen elkaar af. Je overnacht op mooie, sfeervolle plekken en de fietsroutes zijn goed gemarkeerd en autovrij of autoluw. Meer info

SNP-Fietsvakanties Familieproof

Fietsen door de Provence

Lubéron, geliefd stukje Provence en thuisbasis van schilderachtige dorpjes als Oppède, Gordes, Menerbes, Rustrel. Je bezoekt ze allemaal, fietsend langs heuvels vol knoestige olijfbomen, oude wijnstokken en verweerde muurtjes. Tijdens deze tocht doorkruis je het hart van het natuurpark de Luberon, misschien wel het meest fascinerende deel van de Provençe. Dit is ook een fietsroute voor culinaire liefhebbers want onderweg zijn er genoeg verleidingen om volop van de mediterrane keuken te genieten. En uitrusten en/of uitbuiken doe je ’s avonds bij charmante Provençaalse logeeradresjes. Meer info

Provence fiets

Andere leuke thema-routes die wij tippen zijn onder meer die door Bretagne, eilandhoppen over de eilanden van de Vendée en langs de prachtige Baie de Somme in de dichtbij-regio Pas-de-Calais. De fietsroutes zijn op individuele basis dus doe je met z’n twee, met vrienden of met het hele gezin: er zijn fietsvakanties die family-proof zijn. Meer informatie over deze en andere fietsreizen in Frankrijk vind je op de website van SNP Natuurreizen.

LEES OOK:
Actieve familievakanties in de Franse natuur

Tekst: Josee Schouten Beeld: SNP Natuurreizen, familiefietsbeelden © Gijs Hardeman, Lavendelvelden CC Stibou, Atl. Kust ©Nicky Bouwmeester, Velofrancette en Ardèche ©Josee Schouten. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met SNP Natuurreizen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *