frankrijk.nl

Reportage

Vorig jaar nog gekozen tot Fietsroute van het jaar en nog steeds de beste route als je fietsend een prachtig deel van de Ardèche wilt ontdekken: La Dolce Via. Josee en Carole reden deze mooie fietstocht door de Ardèche al drie jaar geleden. Lees hun verslag van deze panoramische route over oude spoorlijnen en door de vallei van de Eyrieux.

Fietsroute La Dolce Via

We zijn in Tain l’Hermitage. Niet de eerste keer want tijdens onze eerdere ViaRhôna-fietstrips wat dit een van onze stops onderweg naar het Zuiden. En het is zeker geen verkeerde plek om te vertoeven. In dit stadje in de Drôme proef je al de eerste Provençaalse sferen als je richting Zuid-Frankrijk reist. Hier beleefden wij de vorige keer ons chocoladefeestje in het ValRhona-museum. Hier maakten we die onvergetelijke fietstocht door de wijngaarden van l’Hermitage op een e-mountainbikeEn nu nemen we dit stadje als startpunt om even van de ViaRhôna af te wijken.

Fietsen over La Dolce Via in de Ardèche

Nostalgisch begin

De Dolce Via is een fietsroute van 90 km lengte die ons door de natuur van de Ardèche zal leiden. Om deze route op te pikken vanaf de ViaRhôna steken we de Rhône over, via de prachtige 184 meter lange brug die je van Tain l’Hermitage naar Tournon brengt. Tournon is ook al zo’n idyllisch stadje, maar we fietsen door om naar het 7 km verder gelegen treinstation van de Train de l’Ardèche te rijden, in Saint-Jean-de-Muzols. Deze historische stoomtrein rijdt dwars door de binnenlanden van de Ardèche naar Lamastre. De fietsen mogen gratis mee in een speciale wagon. Even anderhalf uur achterover leunen op de houten banken en genieten van een nostalgische rit langs gorges, oude mijnen en door piepkleine dorpen!

Beginnen bij het eindpunt

Lamastre is een gezellig stadje. Leuk om doorheen te fietsen en een kopje koffie of lunch te pakken op een van de vele terrasjes in het oude centrum. Wij gaan echter meteen op pad. De Dolce Via is een fiets- en wandelroute die grotendeels over het traject van de voormalige oude spoorlijn loopt. Wij nemen de route eerst een stuk in westelijk richting en buigen daarna in een oostwaartse lus weer terug naar de ViaRhôna: die kun je bij La Voulte-sur-Rhône (40 km ten zuiden van Tain l’Hermitage) weer oppikken.

Fietsen over La Dolce Via in de Ardèche

Van Lamastre naar Cheylard

Onze eerste stop maken we 8 km na Lamastre, bij Marie Café dat op 1 km van de route ligt. Niet te missen: haar naam prijkt op een bord langs het fietspad en we dalen af (dat wordt een klim straks!) naar het kleine dorpje Saint-Basile. De specialiteiten van Marie Café: l’Assiette Végetarienne, een bord vol groente en l’Assiette Bistro, met caillettes, een heerlijk gekruide gehaktbal. In slechts 2 woorden samen te vatten: veel en lekker! Daar kunnen we met gemak de rest van de dag op verder fietsen!

Lunchstop

We vervolgen onze weg door een lieflijk, groen en glooiend landschap. We zijn blij deze lunchstop te hebben genomen want tot aan Cheylard (en ook erna) zien we onderweg geen enkel ander restaurant meer zo dicht langs de route. Onthouden dus, als je dit traject fietst!

Hotel Cheylard is trouwens een goede basis om te verblijven omdat hier een tweede tak van de Dolce Via begint, richting Saint-Agrève. Een goed alternatief is Hôtel-restaurant Le Provençal. Dit sympathieke hotel ontvangt elke zomer een grote horde fietsers en biedt ze simpele maar goede kamers, een garage voor de fietsen, een zwembad en een fijn (eet)terras.

Fietsen over La Dolce Via in de Ardèche

Van Cheylard naar Les Ollières-sur-Eyrieux

Opgepept door een lekker kopje koffie stappen we vol goede moed weer op de pedalen. We kijken onze ogen uit: mooie vergezichten op de rivier onder ons in een puur natuurlijke omgeving. Als we aankomen bij het dorp Saint-Martin-de-Valamas, ruiken we onraad. Zijn we nou gewoon de verkeerde kant opgereden vanuit Cheylard? Ja dus! Daar is een tweesplitsing met een vertakking van de route naar Saint-Agrève. En daar zitten wij nu op.

Niet zeuren, omdraaien en gaan. Eerst terug naar Cheylard en daar de bordjes richting La Voulte volgen. Elk nadeel heb z’n voordeel want nu ervaren wij dat dit traject toch wel een vals plat heeft: we zoeven letterlijk terug!

Toch even checken: we komen erachter dat we zo’n klein bordje van de Dolce Via hebben gemist en in dit geval bleek onze ijzeren stelregel – bij twijfel rechtdoor – niet te werken. Verstandig dus om bij deze fietstocht niet blind te gaan op de wegbewijzering maar mee te kijken op een kaart of GPS.

Echte Ardèche-uitzichten

Tijdens ons laatste traject van die dag naar Ollières-sur-Eyrieux worden we beloond met het mooiste stuk: door de Eyrieux-vallei. Alsof we door de Gorges de l’Ardèche fietsen! Robuuste rotsblokken houden de rivier in bedwang, die soms op drift raakt bij kleine watervalletjes of wordt ingetoomd door grote en kleine stuwdammen. Het blijft wel opletten want ook hier fietsen we deels over onverharde gravelpaden. Voor ons gevoel dalen we meer dan dat we klimmen, ook al is het verschil minimaal. Precies goed voor een relaxte-late-middag-rit.

Fietsen over La Dolce Via in de Ardèche

De perfecte plek voor een tussenstop

Net voor sluitingstijd arriveren we bij Camping Le Mas de Champel in Ollières-sur-Eyrieux. Deze camping ligt direct aan de Dolce Via en we kunnen nog net een duik nemen in het zwembad voordat we aan tafel gaan in het restaurant. Wij slapen die nacht in een mobilhome maar kunnen het niet nalaten om even een blik te werpen op de speciale fietserstentjes en tipi’s die ze ook verhuren. Ideale stop voor fietsers onderweg! Dit is qua locatie ook een prima adres om een dagje halt te houden want hier kun je met een kano of kayak de vallei ontdekken. Of een avonturenparcours (klimmen, abseilen) van Aquarock uitproberen.

Fietsen over La Dolce Via in de Ardèche

Terug naar af

De volgende dag rijden we het laatste stuk fluitend over een gloednieuw stukje Dolce Via. Dat voert door een bosrijke omgeving naar Saint-Laurent-du-Pape om dan uiteindelijk via La Voulte-sur-Rhône de ViaRhôna weer op te pikken en ons terug te leiden naar ons startpunt, Tain l’Hermitage. Goed voor nog eens ruim 30 fietskilometers.

Conclusie

De Dolce Via is een fietsrondje waar je – als je trein of bus (zie onder) neemt – minimaal 2 dagen maar ook gemakkelijk 3 of 4 dagen voor kunt uittrekken. En oh wat is het leuk om te doen! Met de fietstas én de bidonnetjes gevuld voelt het als een mini-vakantie vanaf je vakantiestek!

Fietsen over La Dolce Via in de Ardèche

Hier lieten we het echter niet bij. We maakten ook een hele andere, net zo verrassende fietstocht aan de andere kant van de Rhône, in de Drôme. Lees ook over onze fietsrit door de Vallée de l’Isère.

Praktische info Dolce Via

Wij namen de nostalgische stoomtrein ‘Le Mastrou’ om onze fietstocht te kunnen beginnen in Lamastre. Vanaf 1 april tot 30 november kun je echter ook de lokale fietsbus pakken die in juli en augustus 4x per dag tussen Valence en Cheylard rijdt (in het weekend minder vaak, let op).

Wij hadden een globale kaart bij ons maar adviseren je een gedetailleerde kaart te kopen en/of de Dolce Via-route te downloaden. Handig: hierop kun je ook de dichtstbijzijnde restaurants en slaapadresjes langs de route vinden. Handige links zijn ook: de website van de Ardèche en deze van de Dolce Via.

De fietstocht is goed te doen met kinderen, maar neem daar dan wel de tijd voor, want diverse trajecten voelen toch wel als vals plat. Er zijn ook reisorganisaties die georganiseerde fietstochten aanbieden (met verblijf onderweg en bagagevervoer). Leuke stops onderweg: Aquacentrum Eyrium, aan het Lac des Collanges, met zwembad en glijbanen (op 4 kilometer van Cheylard), kano/kayakvaren of het avonturenparcours bij Ollières-sur-Eyrieux.

Lunchtip! Er zijn meer mooie picknickplekken dan restaurants onderweg, dus koop dat stokbroodje en andere lekkere dingen om van te genieten in het gras of aan een picknicktafel.

De route is gemakkelijk: moeilijkheidsgraad 1 (op een schaal van 4) met een gemiddeld hellingspercentage van 3%.Houdt er wel rekening mee dat een groot deel van het pad bestaat uit grint, dus de route is minder geschikt voor racefietsen.

Fietsverhuur (normaal, mountainbike of E-bike) is te vinden in Ollieres-sur-Eyrieux, Saint-Martin-en-Valamas, Lamastre, Tournon-Saint-Jean en Saint-Agrève. Wij huurden bij Intersport in Tournon een E-bike voor €39/dag incl. fietstassen. Zij bieden ook de mogelijkheid om de fiets achter te laten bij hun andere winkel in Saint-Agrève of vice versa. Reserveren: Intersport +33(0)4 75 08 54 17.

Hotel Fac&Spera in Tain l'Hermitage

Slaapadressen. Wij verbleven in Tain l’Hermitage in het centrale Hotel Pavillon de l`Ermitage, dat in 2019 een volledig nieuwe, hippe look én naam heeft gekregen: Hotel Fac&Spera. Tegenwoordig geldt dit hotel als dé hotspot van het stadje, met moderne kamers, een heerlijk buitenzwembad met terras, fraaie Spa met o.a. sauna, hammam en jacuzzi, een wijnbar en het inmiddels geprezen restaurant Marius.

Er is ook een goeie Camping Municipal aan de rand van Tain l’Hermitage, direct langs de ViaRhôna. Vanaf dit jaar kun je ook overnachten in het charmante hotel Le Pied du Géant. Kijk ook naar onze andere slaap- en eetadresjes in Tain en Tournon.

Meer informatie over de trajecten van de DolceVia kijk op de website van Ardèche-guide.com.

LEES OOK:
Fietsreis met kinderen door de Ardèche, ja leuk!
Indiana Jones-ervaring in klimpark in de Ardèche
ViaRhôna, prachtige fietsroute door het Rhônedal
De grot van Chauvet, must-see in de Ardèche

Tekst & beeld: Josee Schouten & Carole Goelitz – fietsWandelNB, Hotel Fac&Spera: ©Fac&Spera. M. Chapoutier

Fietsen over La Dolce Via in de Ardèche

 

 

 

Eén reactie op “La Dolce Via, prachtige fietsroute in de Ardèche”

  1. Bruno SAULET schreef:

    Bonjour, si vous souhaitez réaliser un plus grand tour avec la Dolce Via au départ de la gare de Valence, voici une idée: https://photos.app.goo.gl/tgCBubAf5vpxzE71A

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *