frankrijk.nl

Milieusticker nodig voor Parijs?

Parijs is sinds 2017 een permanente milieuzone waar automobilisten alleen nog met een milieuvignet mogen rijden. Geldt deze maatregel ook voor Nederlanders? Heb je een milieusticker nodig op de ringweg van Parijs? En hoe kun je zo’n sticker kopen?

milieusticker Parijs automobilisten

Het milieuvignet voor Parijs in 7 vragen

 1. Waarom hebben automobilisten een milieusticker nodig in Parijs?

Parijs is sinds 2017 een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR) waar alle voertuigen een speciaal vignet moeten dragen op de voorruit. Deze milieusticker, het vignet Crit’Air genaamd, bestaat in 6 categorieën, afhankelijk van hoe schoon het voertuig is. De lagere categorieën krijgen rijbeperkingen opgelegd op dagen met veel luchtvervuiling, de zogeheten ‘pics de pollution’. Voertuigen die in Categorie 5 (o.a. diesels van voor 2001) vallen mochten sinds 2019 al niet meer Parijs en ook niet op de ring rijden. Sinds 1 juni 2021 geldt dat ook voor voertuigen uit Categorie 4 (diesels van voor 2006): die zijn sindsdien permanent verboden in een gebied dat strekt tot aan de buitenring van Parijs de A86.

2. Voor wie is de milieusticker in Parijs van toepassing?

Het milieuvignet van Crit’Air is verplicht voor alle voertuigen die op doordeweekse dagen overdag in de binnenstad van Parijs rijden: auto’s, bussen, vrachtwagens, scooters… En dus ook voor de auto’s of caravans van buitenlandse automobilisten.

3. Heb je het milieuvignet ook nodig voor de ringweg van Parijs?

JA! Op de ringweg en in het hele gebied rond Parijs tot de ringvormige autoroute A86 heb je tegenwoordig een Franse milieusticker nodig.

Lees ook: 7 dingen die je moet weten over de périphérique van Parijs

4. Welke boete riskeer je zonder milieusticker in Parijs?

Automobilisten die op een doordeweekse dag tussen 8.00 uur en 20.00 uur de binnenstad van Parijs binnenrijden zonder vignet riskeren een boete van €68.

5. Geldt deze milieuregel alleen voor Parijs of ook voor andere Franse steden?

Het Crit’Air-vignet is permanent verplicht in Parijs, Grenoble, Lyon, Lille en Straatsburg. In diverse andere Franse steden heb je het ecovignet alleen nodig op dagen met extreme luchtvervuiling, zoals in Annecy, Dijon, Clermont-Ferrand, Montpellier, Marseille, Orléans, Bordeaux, Pau, Rennes, Valence, Toulouse.

Lees ook: milieuvignet nodig op de Franse autoroutes?

6. Heeft elke Franse stad een eigen milieusticker?

Nee, er is slechts één soort sticker voor heel Frankrijk – de Crit’Air’ – en het vignet is onbeperkt geldig. Zolang het vignet leesbaar blijft, hoeft het niet te worden vernieuwd.

7. Hoe kun je zo’n Franse milieusticker bestellen en wat kost het?

Het Crit’Air-vignet kun je alleen online bestellen op een website van de Franse overheid: www.certificat-air.gouv.fr. Klik op ‘applying for your certificate‘. Je moet naam, adres en kenteken invullen, betalen per creditcard en daarna ontvang je het passende vignet automatisch thuis per post. Het vignet kost €4,51 inclusief verzendkosten naar Nederland, levertijd 10 dagen.

Vignet bestellen via servicebureau: duurder maar wel gemakkelijker

Als je het invullen van een anderstalig formulier op Crit’Air maar gedoe vindt en bereid bent om te betalen voor het gemak van een Nederlandse servicebedrijf, dan kan dat. Vignet-bestellen.nl bemiddelt voor Nederlandse voertuigbezitters bij het verkrijgen een milieusticker voor Frankrijk. Zij vragen € 15,44 voor het order- en verwerkingsproces. Plus de kosten van het vignet. En je kunt hier ook terecht voor een Zwitsers vignet of een Duitse milieusticker.

Tips over parkeren in Parijs. Wij raden je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage!

LEES OOK:
Autorijden in Parijs: 7 handige tips & adviezen
Hotels met zwembad langs de autoroute
Knipperlichtgedrag en nog 9 dingen die de Fransen net even anders doen

Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl (laatste update 1/6/2021). Beeld: CC/Luc Mercelis (Champs-Elysées), stickers CC/Crit’Air. Bron: Nouvelle étape Crit’Air

AL ONZE FRANKRIJK-TIPS ONTVANGEN? VOLG ONS OP FACEBOOK OF SCHRIJF JE IN VOOR ONZE 2-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF 

4 reacties op “Milieusticker nodig voor Parijs?”

 1. Nicky schreef:

  NB! In aanvulling op antwoord 1: Marcel v.d. P. voegde per e-mail toe dat voertuigen van voor 1997 die NIET op benzine of diesel rijden maar op schone brandstoffen zoals LPG, waterstof of hybride-vormen, wél in aanmerking komen voor het Franse milieuvignet. En zelfs voor de hoogste categorieën. Merci Marcel, voor deze precisiering

 2. Fred schreef:

  Als men binnenkort voor ieder Europees land een andere sticker nodig heeft en dan nog een tolbadge voor ieder, zal ik waarschijnlijk nog een boete krijgen omdat ik niet meer door de vooruit kan kijken.

 3. RL schreef:

  Wéér een sticker er bij. Kan nog wel naast de Nederlandse parkeervergunning en de Duitse milieusticker.
  En dan bij de spiegel nog de tolbadge waarvan de voet muurvast zit.

 4. rob schreef:

  Misschien wordt het tijd dat alle steden in Europa dit gaan overnemen. Blijft een vorm van automobilist pesten. Als iedereen dit doet, doet het niet zo zeer en krijgen gemeenten weer een extra centje om hun financiële gaten te dempen