frankrijk.nl

Vaux-le-Vicomte: kasteel in kerstsfeer vlak bij Parijs

Een van de mooiste kastelen rondom Parijs is Vaux-le-Vicomte, met tuinen die door Le Nôtre getekend zijn. Vooral in december is dit een echt sprookjeskasteel, met indrukwekkende kerstversieringen.

Rondom Parijs liggen diverse prachtige kastelen. Zoals Fontainebleau, Chantilly en Versailles. Maar één château onder de rook van Parijs maakt extra veel werk van de feestperiode. Vaux-le-Vicomte, vlak bij Mélun, verandert elke winter in een soort sprookjeskasteel.

Vaux-le-Vicomte kerstkasteel bij Parijs

De ondergang van een kasteelheer

Vaux-le-Vicomte is in de 17e eeuw gebouwd voor Nicolas Fouquet, de belastinginspecteur van Lodewijk de Veertiende. Het kasteel werd Fouquet’s levenswerk én zijn ondergang. De Zonnekoning was namelijk pas amusé door het somptueuze en weinig bescheiden onderkomen van zijn ondergeschikte. Dus liet hij Fouquet in de gevangenis gooien wegens ‘staatsfraude’.

Ook de huidige eigenaren zijn getroffen door het noodlot. In 2019 werden de kasteelvrouw en -heer overvallen in hun privé-appartementen, waarbij flink wat geld en sieraden geroofd zijn.Maar de publieke collectie van het kasteel bleef onaangetast. Dus als bezoeker geniet je nog steeds van de vele mooie wandkleden, beschilderde plafonds, barokke meubels en kroonluchters. Ook de tuinen van Le Notre zijn indrukwekkend: hij gebruikte ze als inspiratiebron voor Versailles!

chateau de Vaux-le-Vicomte ParijsDe tuinen van Le Nôtre

Kasteel in kerstsfeer

Het gehele kasteel heeft dit seizoen een uitbundige sfeer. Met gigantische kerstbomen, verlichting op de façades, vin chaud en bûches de Noël in het café en versierde koetsen in het koetsmuseum. In de oude keuken van het kasteel zie je pain d’épices, zuurstokken en piramides van macarons. En kinderen mogen zich in dit kasteel verkleden als musketier of prinses.

chateau de Vaux-le-Vicomte Parijs tuinen kerstversiering

Mooie plek om te bezoeken dus, ook in andere seizoenen. Ook in de zomer kun je het kasteel bij kaarslicht zien. Elke zaterdagavond van mei tot oktober zijn er rondleidingen ‘à la chandelle’ afgesloten met een vuurwerk.

Vaux-le-Vicomte, meer informatie en openingstijden. Bestel hier online kaartjes voor Vaux-le-Vicomte 

COVID-19 informatie: de binnenruimtes van het kasteel zijn op het moment gesloten, maar de Tuinen zijn wel open voor bezoek.

Hoe kom je vanaf Parijs in Vaux-le-Vicomte ?

Met de trein: neem treinlijn P (transilien Ligne P) vanaf het Gare de l’Est in Parijs naar Verneuil l’Etang (35 minuten reistijd). Neem vanaf daar de shuttlebus (Châteaubus) naar het kasteel (20 minuten/circa €10).
Met de auto: circa 50 minuten.

chateau de Vaux-le-Vicomte ParijsHet koetsmuseum

LEES OOK:
8x doen in Parijs deze winter
De mooiste kerstetalages van Parijs

Beeld: en.visitparisregion.com CC/Vaux-le-Vicomte, Collectif Image en Erwann Maignan en Franklin Lecointre. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *