frankrijk.nl

De mooiste Bûches de Noël

Boomstammetjes raken nooit uit in Frankrijk: elke Kerst strijden beroemde patissiers en chef-koks weer om de origineelste vormen en lekkerste smaken.

Het is een eeuwenoude Franse traditie: bij kerstavond hoort een boomstammetje. Ooit een echt stuk hout dat langzaam moest opbranden in de haard om de familie van een goede oogst te verzekeren in het komende jaar. Hoe langer de boomstam bleef branden, hoe beter de volgende oogst zou uitpakken, zo was het bijgeloof. Later werd het een nagerecht dat de vorm van het blok hout imiteerde.

Bûche de Noël 2017 van het hotel Plaza-Athenée in Parijs (CC/Studio des Fleurs)

Traditioneel is de bûche de Noël een opgerolde cake gevuld met een crème au beurre van chocolade. Tegenwoordig kan eigenlijk alles, zowel qua vorm als qua vulling – zolang het maar opvalt.

Lees ook: Wat doen de Fransen eigenlijk met de Kerst?

Zie hier verschillende bûches van bekende patissiers in Parijs van de afgelopen jaren.

kerststammetjes uit Frankrijk 2018

Bûche in de vorm van ee treintje van luxehotel Shangri-La in Parijs

kerststammetjes uit Frankrijk 2018 Boomstammetje van macaronkoning Pierre Hermé, met een zaag erbij!

kerststammetjes uit Frankrijk 2018

Kerststam van chocolatier Pierre Marcolini.

kerststammetjes uit Frankrijk 2018

De daken van Parijs bij Senoble, een bekende patissier uit de Bourgogne.

kerststammetjes uit Frankrijk 2018 ‘Masha en de beer’ voor Café Pouchkine

kerststammetjes uit Frankrijk 2018 Kerstballen-bûche van Hôtel de Berri in Parijs kerststammetjes uit Frankrijk 2018

Boomstam van profiteroles door patissier Arnaud Lahrer. Bûche met honing en biscuit de Savoie in het Ritz Hôtel op Place Vendôme.

kerststammetjes uit Frankrijk 2018 Chocolatier Jean-Paul Hevin maakte deze bûche met 75% cacao en amandelbiscuit.

kerststammetjes uit Frankrijk 2018 Hôtel Prince de Galles: onder de krokante buitenkant van pomme de pin zit vloeibare witte chocolade met dennenhoning.

kerststammetjes uit Frankrijk 2018 Witte ijsbank voor Hotel Le Royal Monceau, gemaakt door Pierre Hermé

kerststammetjes uit Frankrijk 2018 Levensechte rauwe cacaoboon in het Park Hyatt Paris Vendôme.

kerststammetjes uit Frankrijk 2018 Doosje met truffels, helemaal van chocolade, ook het ‘hout’, van Hotel Bristol in Parijs.

LEES OOK:
De beste patissiers van Parijs
Mmm, moelleux au chocolat
5 Franse desserts voor de feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste weetjes, nieuwste adresjes en insidertips voor Frankrijk? Meld je dan aan voor onze 2-wekelijkse nieuwsbrief.

Schrijf je nu in!