frankrijk.nl

7 topkaasjes uit Noord-Frankrijk

Ha, straks weer mooie kaasplankjes samenstellen voor de feestdagen! Hoe selecteer je daarvoor de kazen? Een mogelijk thema is kaasjes kiezen uit dezelfde Franse regio. Dit zijn alvast onze favorieten uit Noord-Frankrijk ofwel Nord-Pas-de-Calais (Hauts-de-France).

1. Maroilles AOP

De koning van het Noord-Franse kaasplateau die ook verwerkt wordt in veel streekgerechten, zoals de tarte aux maroilles. Deze rauwmelkse kaas werd al in de 10e eeuw gemaakt door monniken en is te herkennen aan zijn vierkante vorm, gele tot oranje korst en, eh, nogal pertinente geur. Neus dicht en eten, want wàt een romige textuur en lekker pittige smaak! 

Franse kazen grootste stinkkazen stinkers Maroilles

2. Coeur d’Arras

Hartvormig kaasje met een lichtoranje korst dat tot de familie van de maroilles behoort. Ook de coeur d’Arras is dus een schimmelkaas met een uitgesproken geur en karakter. Niet te verwarren met de witte Neufchâtel-kaasjes, die ook de vorm van een hart hebben, maar die uit Normandië komen en een stuk milder zijn.

coeur d'arras Franse stinkkazen

3. Boulettes d’Avesnes

Van onderen…!! Deze rode keutelvormige kaasjes zijn regelrechte stinkbommen! Ze worden gemaakt van vermalen maroilles waaraan peterselie, dragon en specerijen (zoals paprikapoeder) zijn toegevoegd. Een kruidig kaasje dus maar lang niet zo sterk van smaak als zijn geur doet vermoeden.

Franse stinkkaas uit Noord-Frankrijk

4. Mimolette of Boule de Lille

Grappig, de Fransen noemen dit vaak een ‘typisch Hollandse’ kaas, maar in Nederland is mimolette helemaal niet (meer) bekend. Deze bolvormige kaas komt sinds de 17e eeuw uit de omgeving van Lille en is te herkennen aan zijn opvallende kleur: van binnen zo oranje als een wortel! Vooral oude mimolette is heerlijk want brokkelig en met een vleugje hazelnoot in de nasmaak.

Franse kaasjes uit Noord-Frankrijk mimolette

5. Sablé de Wissant

Rauwmelkse kaas uit Wissant, een vissersplaatsje vaan de Opaalkust. De korst van deze kaas is gewassen in witbier, wat het een bijzondere frisse smaak geeft. Soms is dit kaasje ook gepaneerd, om het een ‘zanderige’ stijl te geven, in stijl met de herkomst. Bedacht door de broers Bernard van een bekende ambachtelijke kaasboerderij bij Boulogne-sur-Mer.

schimmelkaaske Noord-Frankrijk

6. Fleur d’Audresselles

Nog een kaasje uit het kustgebied van Pas-de-Calais. Ook Fleur d’Audresselles wordt gemaakt met melk uit de duingebieden en dit kaasje krijgt nog een extra zilte noot door het gebruik van zeezout uit Guérande. Doet ook een beetje denken aan twee karaktervolle roodschimmelkazen uit andere contreien: munster (Elzas) en livarot (Normandië).

Franse kaasjes uit Noord-Frankrijk

7. Crémet du Cap Blanc-Nez

In Nederland is dit verrukkelijk romige kaasje met een ronde donzige witte onder meer te vinden bij kaaswinkel Abraham Kef in Amsterdam. Net als de sablé van Wissant wordt de crémet du Cap Blanc-Nez gemaakt van de melk van koeien die grazen op extra zilte weilanden boven op de krijtrotsen langs zee. En dat proef je!

Franse kaasjes uit Noord-Frankrijk

Niet in dit lijstje want nét een beetje te veel van het goede op olfactorisch gebied… de vierkante roodschimmel vieux-boulogne Deze in bier gewassen kaas heeft zo’n sterke geur dat hij door testpanels van mensenneuzen én van computerneuzen is aangewezen als de grootste stinkerd van het kaasplateau! Lees ook: Top10 Franse stinkkazen (pfiew!)

De hierboven genoemde Frères Bernard zijn echt een grote naam op kaasgebied in Noord-Frankrijk (samen met affineur Philippe Olivier). Weet je dat je kunt logeren op hun kaasboerderij vlak bij de kust? Een deel van die boerderij is tegenwoordig een Logis Hotel met mooie cottages en een restaurant: La Ferme du Vert.

Franse kaasjes uit Noord-Frankrijk

LEES OOK:
17x wat we zo fijn vinden aan Noord-Frankrijk
De Opaalkust: de mooiste Noord-Franse kustplaatsen
15 Franse kazen die je ooit geproefd moet hebben

Beeld: maroilles (CC-BY Frederique Voisin Demery), coeur d’Arras (NickyB), boulette d’Avesnes (CC-BY Ancalagon), mimolette (CC-BY Chris Waits), wissant (CC-BY Pierre-Yves Beaudouin), crémet (CC-BY The Supermat), fleur d’audresselles (CC-BY Frères Bernard), winkel (NickyB)

3 reacties op “7 topkaasjes uit Noord-Frankrijk”

  1. Daar wij eenMore than Bed and Breakfast hebben vinden wij het item kaasjes heel leuk.
    Voor laatkomers, lekkerbekken etc. bieden wij ‘n z.g.
    kaasplank dit was weer leuke aanvulling!

  2. Ines schreef:

    Ik mis wel meerdere kaasjes in dit overzicht, maar de Langres mag volgens mij toch echt niet ontbreken! Zo heerlijk! Zowel zo, als op een toastje, maar ook uit de oven…wij hebben zo regelmatig een kaasfondue voor twee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *