frankrijk.nl

17x typisch Noord-Frankrijk

Sinds vorig jaar het departement bij de nieuwe regio Hauts-de-France, samen met Picardië. Maar wij blijven Nord-Pas-de-Calais gewoon lekker Noord-Frankrijk noemen. En dit zijn 17 redenen waarom we het een heel fijn gebied vinden!

1. De kust van Noord-Frankrijk is prachtig: lange zandstranden gaan over in spectaculaire krijtrotsen en beroemde kliffen, zoals de Cap Blanc Nez en Cap Griz Nez, net ten zuiden van Calais.

Cap Blanc Nez- E Desaunois 2

2. Je vindt er lekker ouderwetse badplaatsen met houten badhuisjes en jaren twintig-villa’s, zoals Wimereux en Le Touquet.

3. De Noord-Franse keuken heeft genereuze Vlaamse trekjes, met ongecompliceerde plats du jour zoals mosselen met versgebakken frieten of een stoofpotje met konijn, bier en pruimen.

Noord-Frankrijk moules-frites

4. Convivialité (gezelligheid) is troef in Noord-Frankrijk, geen cliché. Wie de film Bienvenue chez les Ch’tis gezien heeft weet hoe de Fransen er zelf over denken: hoe noordelijker je je bevindt in Frankrijk, hoe opener en vriendelijker de bewoners zijn en dat merk je echt.

5. Lille is een gezellige stad met een oud centrum, vol leuke winkelstraten, brasserieën en uitstekende musea – zoals het Palais des Beaux-Arts en het museum voor de moderne kunst (LaM).

Noord-Frankrijk Lille

6. Sowieso is Nord-Pas de Calais een culturele regio bij uitstek: na Parijs heeft het de hoogste dichtheid aan musea van het land!

7. Het nu 5 jaar oude Louvre-Lens (foto), een dependance van het beroemdste Franse museum op de plek van een vroegere kolenmijn.

Louvre Lens

8. Andere culturele hotspots in de regio zijn voor ons La Piscine in Roubaix, een museum in een vroeger artnouveau-zwembad (waanzinnig!), het mooie Matisse Museum in Le Cateau-Cambrésis of het gave kant- en mode museum in Calais,

9. Ontdekking: de Zeven-Valleienstreek, een mooi gebied voor landelijke uitstapjes te midden van weilanden, appelboomgaarden, bossen en beekjes.

10. Voor een lokaal aperitief schuif je in Frans Vlaanderen aan in een estaminet, gezellige bruine café’s waar vaak tientallen plaatselijke bieren op de kaart staan.

Noord-Frankrijk Estaminet

11. Ook zijn er in Noord-Frankrijk steeds meer adressen die traditionele drank- en eetgebruiken een moderne twist geven, zoals de hippe rotisserie Froggy’s tavern in Montreuil-sur-Mer (ook al zo’n mooi plaatsje).

12. Tot zo’n 30 jaar geleden was Nord een typisch mijngebied en dat industriële verleden ervaar je levendig in het fascinerende Historisch Mijncentrum van Lewarde.

Noord-Frankrijk montreuil

13. Montreuil-sur-Mer (foto) is een charmant dorpje met stadswallen dat vroeger aan zee lag en tegenwoordig uitzicht geeft op een glooiend groen landschap.

14. Ook Arras is een gezellige stad: klein en sfeervol met twee monumentale pleinen vol terrassen, interessante bezienswaardigheden en een beroemde streekmarkt.

Arras Nord-Pas-de-Calais

15. Letterlijk ‘waanzinnig’ is La Coupole, een futuristische raketlanceerbasis die tijdens WOII door de nazi’s werd gebouwd vlak bij Saint-Omer. Je weet echt niet wat je ziet…

16. Saint-Omer ligt bovendien in een mooie landelijke streek, met een beschermd moeras- en polderlandschap, waar je mooie boottochtjes kunt maken.

17. De betere stinkkazen komen uit deze hoek van Frankrijk: wie durft probeert de Maroilles (foto), Coeur d’Arras, Vieux Boulogne en de Boulettes d’Avesnes. Oui, ça pique le nez…!

Noord-Frankrijk Maroilles

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: E. Desaunois/Pas de Calais Tourisme (Cap Blanc Nez), Sanaa (Louvres-Lens), Frédérique Voisin-Demery (Maroilles), Rictor Norton & David Allen (Montreuil), Marine Escoin (moules-frîtes), Kevin (estimanet), Guillaume Bavière (Lille). Ivan Vandeboom (La Piscine), Guillaume Baviere (Arras).

LEES OOK:
Even wennen: zo heten de nieuwe regio’s van Frankrijk
3 leuke slaapadresjes in Lille
Stedentrip Lille, het perfecte moeder-dochterweekend

Reacties zijn gesloten.