frankrijk.nl

De 10 mooiste landschappen van Bretagne

Bretagne is veelzijdiger dan je zou denken! De kust heeft al veel verschillende landschappen en sferen, en ook het binnenland heeft extreem mooie plekken om een vakantiehuis te huren. De regio opgedeeld in 10 bestemmingen.

1. Saint-Malo en de Baai van Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michiel mag dan geografisch bij Normandië horen, het bekende rotseiland is op afstand te bewonderen vanaf de kust rond Cancale, een heerlijk oesterstadje. Mooie douanierspaden voeren naar Saint-Malo, een vroegere piratenstad, bekend om het grootste getijdenverschil van Europa. Departement: Ile-et-Vilaine

 Fort du Guesclin - Saint-CoulombSaint-Coulomb, tussen Cancale en Saint-Malo

2. Dinard en de Kapen

Dit deel van de Bretonse noordkust omvat sfeervolle kustplaatsen als Dinard, Saint-Briac-sur-Mer en Pléneuf-Val-André. En ook indrukwekkende landtongen, zoals Cap Fréhel en Cap d’Erquy, prachtige azuurblauwe baaien en witte zandstranden, met een steeds weer andere lichtinval… Departementen: Côtes-d’Armor & Ile-et-Vilaine (Dinard en Saint-Briac)

Bretagne Noord-kust Dinard Cap Frehel

3. Roze Granietkust en de Baai van Morlaix

De Côte de Granit Rose is een unieke kustlijn met bijzonder gevormde rotsfor­maties in roze kleuren. Aan de westkant wordt de Granietkust begrenst door de Baie van Morlaix met de karakteristieke haven van Roscoff en het adembenemende Ile de Batz, dat je in een dag kunt bezoeken. Departementen: Côtes d’Armor (Granietkust) en Finistère (Baie de Morlaix)

Bretagne Graniet kust BretagneGranit Rose en rechts 2x de Baie de Morlaix bij Roscoff  

4. Monts d’Arrée en het binnenland van Bretagne

Bretagne biedt niet alleen kust maar ook een mooi groen binnenland vol valleien, bossen, rivieren en kanalen. Wandelaars genieten van de Montagnes Noires en de heuvels van Arrée (bijna 400 meter hoog), met een indrukwekkend uitzicht tot zee. Departementen: Côtes d’Armor (zuiden) en Finistère (Monts d’Arrée).

Saint-Rivoal Wandelaars in Parc Naturel Regional d'Armorique

5. Brest en het land van de Abers

Het puntje van Finistère kijkt uit op ongerepte eilanden en vuurtorens in een schuimende oceaan. Minder bekend is dat dit ook het land is van de abers – de diepe riviermondingen – die lijken op fjorden. Departement: Finistère

Crozon, Vue de l'AberDe Aber van Crozon

6. Quimper en de Cornouaille

Deze authentieke kuststreek is een paradijs voor surfers. De bijzondere landschappen rond Quimper vormen al eeuwen een bron van inspiratie voor kunstenaars, zoals het stadje Pont-Aven, waar Gauguin verbleef, of de havenplaats Douarnenez, de hoofdstad van de sardientjes. En de baai van Concarneau – recht tegenover de Iles des Glénan –  is een van de mooiste van de regio. Departement: Finistère

Lees ook: Morbihan & Finistère, favoriete plekken in Zuid-Bretagne

Plage du Ris - Surfen in Bretagne

7. Brocéliande

Het middeleeuwse bos van Brocéliande, bekend uit de legendes over ko­ning Arthur, is een mysterieus stukje natuur in het hart van Bretagne, bij het plaatsje PaimpontDepartement: Morbihan

Broceliande Bretagne

8. Golf van Morbihan en Zuid-Bretagne

Dit deel van Bretagne is bekend door badplaats Carnac, met zijn veld vol megalieten, en het mooie schiereiland van Quiberon dat ruige rotsen afwisselt met idyllische stranden. Ook de Golf van Morbihan zelf is prachtig, met tientallen kleine rotseilandjes en in de verte Belle-Ile-en-MerDepartement: Morbihan 

Lees ook: De mooiste eilanden van Frankrijk

Morbihan Bretagne Carnac Quiberon

9. Rennes en de Vilaine

Mooie historische en levendige (studenten)stad dat Rennes, waar je bovendien heel aardig kunt winkelen. Net buiten de stad ligt het groene rivierdal van de Vilaine en mooie vestingstadjes als Fougères en Vitré. Departement: Ille-et-Vilaine

Mooie historische en levendige (studenten)stad RennesHet plein voor de opera van Rennes

10. De eilanden van Bretagne

Rondom de hele kust van Bretagne liggen ze: beeldschone eilanden met charmante vissersplaatsen en een zeldzame natuur, die er in veel gevallen opvallend exotisch uitziet. Belle-Ile-en-Mer, Ile de Bréhat, Ile de Batz, Ile d’Ouessant en de Iles des Glénan horen wat ons betreft bij de allermooiste eilanden van Frankrijk.

Belle Ile-en-Mer - Le phare des PoulainsBelle-Ile-en-Mer

Bréhat

Beeld: @CRT Bretagne. (1) Donatienne Guilardeau,(2) Simon Bourcier, Yannick le Gal,  Jacqueline Piriou, (3) Emmanuel Berthier (4)  Yannick Le Gal, Jacqueline Piriou, Alexandre Lamoureux  (5) Bernard Begne, (6) Yannick Le Gal (surf),Donatienne Guilardeau (Douarnez), (7)  Pixabay/Bastien Ruhland (8) Ronan Gladu (huîtres), Jacqueline Piriou, Yannick Le Gal, (9)  Yannick Derennes, (10) Yannick Le Gal. Brehat / Bloemen (Unsplash)

Bretagne 10 gezichten kaart

Cap Frehel Bretagne

Meer leuke Frankrijk-tips lezen? Kijk op frankrijk.nl en meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
15 dingen waaraan je een Bretonse kunt herkennen
Ongelofelijk mooi filmpje van Bretagne
Zuid-Bretagne, de omgeving van Quimper en Carnac
Kleine familiecampings aan zee (in o.a. Bretagne)

3 reacties op “De 10 mooiste landschappen van Bretagne”

  1. Naiade Mannaert schreef:

    Er is echt veel te ontdekken op deze site, met zeer veel leuke tips.

  2. Véronique Lutens schreef:

    Dit vind ik een mooie site om iets nieuw te ontdekken

  3. Gerda Dooijenburgh schreef:

    leuke site heel veel te lezen en te ontdekken tevens goed voor vakantie tips bedankt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *