frankrijk.nl

5 dingen waar een Fransman geen grappen over maakt

Over sommige zaken dollen de Fransen niet. Er zijn Franse instituten en gewoontes waar je beter niet aan kunt komen.

1. Het recht op een wijntje bij de lunch

Het drankgebruik mag dan enorm zijn afgenomen in Frankrijk sinds de jaren 60*, het recht op een glaasje wijn in de lunchpauze blijft heilig. In reactie op een voorstel voor een nieuwe anti-alcoholwet gaf Emmanuel Macron twee jaar gelden aan zelf ook midi et soir (’s middag’s en ’s avonds) wijn te drinken. Zijn voorganger Hollande liet het zelfs eens aankomen op een politieke rel. Toen zijn ambtgenoot uit Iran eiste dat er geen wijn op tafel zou komen bij een staatslunch in het Elysée, annuleerde Hollande de hele ontmoeting. Pas de vin, pas de répas (geen wijn, geen lunch). 

wijntje bij de lunch

2. Bonjour-zeggen

Ook Bonjour-zeggen is een serieuze zaak in Frankrijk, zoals veel Nederlanders weleens gemerkt hebben tijdens hun vakantie. Wie het woord vergeet bij een ontmoeting moet daarna erg zijn best doen om alsnog een glimlachje los te krijgen. Omgangsvormen zijn nu eenmaal belangrijk in Frankrijk en Bonjour is het ‘Sesam-open-u’ voor een conversatie. Een restauranthouder aan de Côte d’Azur maakte er zelfs een grap van: de prijzen in zijn café nemen af naar beleefdheid (zie foto hieronder).

bonjour en merci zeggen in Frankrijk

3. Geen grappen maken over Frankrijk, s.v.p.

De Fransen klagen wat af over hun eigen land. Ook bekritiseren ze vaak het gedrag van hun landgenoten op vakantie in andere landen (eigengereid, arrogant). En halen ze hun nationale sportelftallen wreed door de mangel als die verliezen… Maarrr, dit recht is wel voorbehouden aan de Fransen zelf. Kritiek van een buitenlander valt zelden lekker in een conversatie, zelfs als de Fransman het stiekem volkomen met je eens is.

Fransen geen grappen Lambert Wilson - film Barbecue

4. Goed stokbrood of niets

Niet àlles was vroeger beter: de kwaliteit van het stokbrood is in Frankrijk vooruit gegaan sinds de jaren ’60. In de naoorlogse jaren werd de baguette steeds industriëler. Maar in de jaren ’80 kwam er weer vraag naar traditioneel stokbrood, met een langere rijstijd en zonder chemische toevoegingen. Sinds 1993 zijn de richtlijnen voor zo’n baguette de tradition officieel vastgelegd. Ook is het Franse stokbrood onlangs voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco, als belangrijk symbool van de Franse cultuur.

10 soorten brood in Frankrijk

5. Geen gedonder met luxe Franse wijnen

Kwalitatief stokbrood is belangrijk, maar maak ook geen grappen over goede Franse wijnen. Die dienen met gepaste eerbied gedronken te worden en dat levert weleens problemen op met steenrijke Russen, die kicken op extreem dure wijnen. Mooi verhaal uit het decadente skioord Courchevel: een Franse restauranthouder gooide daar eens een stel Russische gasten de deur uit toen ze eisten dat hij glühwein maakte van Pétrus, een bordeaux die al snel 4.000 euro per fles kost. Eenzelfde soort ‘zonde’: kir maken met een hele goede Chablis. Of de topwijn die de Franse buurman meebracht in de sangria gieten…  Je bent gewaarschuwd.

Zie onder een scène uit de film Barbecue (2014): “Wélke wijn heb je in de sangria gedaan??”

* In 1965 dronken de Fransen nog 160 liter wijn p.p./jaar, nu minder dan 40 liter p.p./jaar.

LEES OOK:
7 dingen die je nooit tegen een Fransman moet zeggen
Franse stokbroodetiquette
10 opvallende Franse wetten

Tekst: Nicky Bouwmeester/frankrijk.nl Beeld:CC/Julian Walker (terras), CC/Andreas-Kusumahadi (stokbrood). Beeld linksboven: François Cluzet in de film Les Petits Mouchoirs, waarvan overigens een tweede deel in de maak is!

Eén reactie op “5 dingen waar een Fransman geen grappen over maakt”

  1. william schreef:

    160 liter per jaar ??? Peanuts…..na een pauze van +/- 20 jaar door een nah,heb ik die goede gewoonte weer opgepikt en drink u,ik ben er 52,een fles of 3 daags,da’s zo’n 700 liter…..En nee,ik ben geen “jambers” persoon,gehuwd,kids,vast inkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *