frankrijk.nl

Wijnbluffen tegen een Fransman

Je bent uitgenodigd bij Fransen thuis en er komt een deftige fles op tafel. Een belangrijk gebaar van gastvrijheid en vriendschap… en indirect ook een test om te zien hoeveel jij van wijn weet. 8 tips voor iedereen die niet zo heel goed in de cépages en aroma’s zit.

1. Herken de situatie

Stof op de fles, oude jaartallen en woorden als Cru classé of Grand Cru op het etiket zijn weggevers. Maar vaak kun je ook aan de glimmende ogen van je gastvrouw of -heer zien dat er iets bijzonders uit de kelder is getrokken. Als het etiket ook nog subtiel jouw kant op wordt gezet dan kun je bijna zeker zijn dat het hier niet gaat om een lokaal huiswijntje.

2. Lok je gastheer/vrouw uit de tent

Herken je deze signalen, geen paniek, een Pétrus of een Romanée-Conti zal het heus niet zijn. Maar goeie kans dat je Franse buren nu op het punt staan een wijn van 20 tot 50 euro te ontkurken. Laat merken dat jij die goede wijn al op afstand hebt gespot door simpelweg te zeggen Tiens, c’est une belle bouteille (kijk eens wat een mooie fles). Een veilige en strategische openingszet, want de schenker zal nu dankbaar gebruikmaken van jouw voorzet om uit te weiden over wat er voor geweldigs voor je staat.

Wijnbluffen tegen een Fransman

3. Start niet op zijn Hollands

Je weet nu zeker dat je wat lekkers staat te wachten en je bent nieuwsgierig. Maar wacht met je klaarstaande glas pakken tot echt iedereen klaar is om te proeven. Klinkt als een open deur, maar in Nederland zijn we wat relaxter in het nemen van een eerste slok in kleiner comité, terwijl een deel van het gezelschap nog even naar de keuken loopt bijvoorbeeld… Not done in Frankrijk waar soms tergend lang gewacht wordt tot de allerlaatste gast present is en iedereen klaarzit voor de gezamenlijke toost.

4. Proosten comme il faut

Om te toosten steek je je glas omhoog en zeg je santé of (populairder) tchin-tchin. Aanstoten hoeft niet per se en het geldt in sommige Franse kringen zelfs als niet sjiek – dus wacht op wat je buren doen. Net als bij ons is elkaar aankijken terwijl je proost wel echt een dingetje in Frankrijk (maar die grap van de 7 jaar slechte sex die je anders te wachten staat moet je nu vooral niet gaan vertalen).

Wijnbluffen tegen een Fransman

Lees ook: De 7 grootste kaasplank-blunders

5. Rollen en snuiven

En nu aan de slag, maar – ho – nog steeds niet drinken. Geef je glas eerst een subtiele zwieper (gecontroleerde beweging, denk aan het bankstel) om de wijn door het glas te laten draaien en steek vervolgens je neus in het glas. Heus, als je hierbij geen al te plechtige gebaren maakt, staat dit in Frankrijk nooit overdreven. Ook huiskamer-wijnproeven begint immers met ruiken, dat weten alle wijnliefhebbers. Laat je alleen niet verleiden tot spontane commentaren over de aroma’s (gevarenzone), een verwachtingsvol knikje is ruim voldoende. En de uitslovers kunnen vooruit met: ‘Mmm, un joli nez..’

6. Daar ga je

En dan over tot het echte werk. Neem de eerst slok met een lichte slobber (waarbij je hoorbaar wat lucht tussen je lippen zuigt terwijl je drinkt) en trek een geconcentreerd gezicht. Het moeilijkste is voorbij, je hoeft hierna eigenlijk alleen nog maar te glimlachen. Ah oui, très bon ce vin. Je zegt niet meer en niet minder. Een win-winsituatie want als de wijn tegenvalt, zal de Fransman denken dat je beleefd bent. En als het inderdaad een steengoede fles is dan zal hij je op waarde schatten. Goh zie je schat, die Nederlanders, die kun je echt niet van alles voorzetten.

7. Breng het tot een goed einde

Je bent nu warmgelopen en misschien zelfs een tikje overmoedig aan het worden. Hou het sober en zeg geen dingen als ‘ik ben gek op merlot’, terwijl er een bourgogne (100% pinot noir) voor je neus staat, want anders is alles voor niets geweest. Houd je drink-tempo bovendien zo laag mogelijk, zelfs als het zalig spul is, want als het echt een hele goede wijn betreft dan heeft je Franse gastheer er maar eentje van voor vanavond. Gênant voor hem dus, als de bodem van de fles al binnen een halfuurtje bereikt is.

Wijnbluffen tegen een Fransman

8. Vraag een aandenken

En een sluwe afsluiter voor je weggaat: vraag of je een foto van het etiket mag maken als aandenken van dit memorabele wijnmoment. Vous permettez? Komt over als het ultieme compliment aan de schenker en het is meteen de ideale manier om thuis meer te weten te komen over wat je zojuist gedronken hebt. Er bestaat namelijk een handige Franse app, Vivino, die je aan de hand van de foto van een etiket alles vertelt over de kwaliteit en de prijs van een wijn. Kwestie van even zeker weten dat je je toch niet hebt laten flessen door de buurman met een goedkoop rotwijntje in een deftige fles.

Cultscène uit L’Aile ou la Cuisse met Louis de Funès (1976)

LEES OOK:
Wijn inslaan in de Bourgogne: handige tips!
10 manieren om koffie te bestellen in Frankrijk 
Wijnfles openen zonder kurkentrekker

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Pierre Metivier (etiketten), CC/Le Vin Parfait (kurken), CC/Lyn Rostertater (fles bordeaux). Linksboven: Louis de Funès in de film L’Aile ou la Cuisse.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *