frankrijk.nl

10 opvallende Franse wetten

Nederlanders steken nogal eens de draak met Franse bureaucratie. Veel te veel regels, zo streng en onpraktisch in onze ogen. Maar aan sommige wetten zou Nederland best een voorbeeld kunnen nemen (zoals nr. 1, 3 en 7!).

1. Franse supermarkten mogen geen eten weggooien

Franse supermarktketens zijn verplicht om onverkochte etenswaren aan te bieden bij voedselbanken in plaats van ze weg te gooien of te vernietigen (lees: overgieten met chloor om te voorkomen dat clochards de vuilnisbakken doorzoeken).

2. Je kunt in Frankrijk trouwen met iemand die overleden is

Sinds 1914 zijn postume huwelijken toegestaan in Frankrijk. Aanvankelijk was deze wet bedoeld voor de kinderen van gesneuvelde soldaten. Maar in 1959 blies president Charles de Gaulle de wet nieuw leven in na een ramp met een stuwdam in de Provence. Een jonge zwangere weduwe mocht haar verongelukte verloofde toen alsnog huwen. Deze mogelijkheid bestaat nog altijd, mits de betrokkenen aantoonbare intenties hadden om te trouwen voordat één van tweeën overleed én de president toestemming geeft.

3. Photoshop-waarschuwing in reclames

Sinds 2017 is een wet van kracht die Franse reclames verplicht de tekst ‘photographie retouchée’ (bewerkte foto) toe te voegen als het model in de foto geretoucheerd is met Photoshop. Dat geldt voor aanpassingen van het lijf, niet voor het gezicht: het doel is anorexia voorkomen bij jongeren. Deze wet is een vervolg op de Loi Mannequin die te magere modellen op de catwalk verbiedt.

4. Wie géén orgaandonor wil zijn, moet zich schriftelijk afmelden in Frankrijk

Sinds 1 januari 2017 hoeven Fransen zich niet meer aan te melden als ze orgaandonor willen worden, maar moeten ze schriftelijk bezwaar aantekenen als ze dat niet willen, in het Régistre National des Refus. Dat gaat nog verder dan de nieuwe donorwet die er in 2020 komt in Nederland, waarbij je eerst 2 keer per brief gevraagd wordt naar je voorkeur.

voordeur Parijs

5. Franse huisbazen mogen niemand uit huis zetten in de winter

Volgens de zogeheten trêve hivernale mogen huisbazen hun huurder tussen 1 november en 31 maart niet uit huis zetten. Zelfs al is er sprake van illegale onderhuur, heeft de huurder een huurachterstand of was er een uitzettingsprocedure in gang. Deze Franse wet moet voorkomen dat huurders in de winterkoude op straat komen te staan.

6. Minimaal 35% van de gespeelde muziek op de Franse radio moet Franstalig zijn

Sinds 1996 gold in Frankrijk het quotum van minimaal 40% Franstalige muziek op de radio (waarvan minstens de helft recente producties, dus niet alleen nostalgische chansons). In 2017 heeft het Franse parlement deze regel ietsje afgezwakt: nog maar 35% hoeft Franstalig te zijn. En voor enkele radiozenders die gespecialiseerd zijn in underground- of internationale muziek geldt zelfs een uitzonderingsregel van 10%.

7. Franse restaurants moeten klanten een gratis karaf kraanwater bieden

Volgens een Franse wet uit 1967 moeten restauranthouders hun klanten op verzoek een gratis fles kraanwater schenken bij de maaltijd. Even anders dan in Nederland of België, waar restaurants soms doodleuk een karaf weigeren en alleen fleswater bieden. De karaf met kraanwater is in Frankrijk onderdeel van het ‘couvert’ in restaurants, net als zout en peper en een mandje brood. Franse caféhouders daarentegen zijn niet verplicht om een gratis glas water te schenken.

karaf water verplicht in Frans restaurant

8. Na 20.00 uur is er geen reclame meer op de publieke televisiezenders

Het kabinet van Sarkozy zat achter deze wetgeving uit 2009, die de publieke Franse zenders verbiedt om na 20.00 uur reclames uit te zenden. Dat betekent dat televisieprogramma van die zenders ’s avonds niet onderbroken worden door reclamepauze’s, wat rustgevender is voor televisiekijkers. De Franse steden Forcalquier (Provence) en Grenoble (Rhône-Alpes) gaan nog een stapje verder: daar zijn affiches en buitenreclames al geheel of grotendeels verboden op straat.

9. Schoolkantines moeten ruim een week lang een ‘bewijsmaaltijd’ bewaren

Als bewijs- en onderzoeksmateriaal bij gevallen van voedselvergiftiging moeten schoolkantines en bedrijfskantines van al hun geserveerde gerechten minstens één monster 8 dagen lang bewaren. Een zogeheten plat-témoin, een ‘bewijsgerecht’.

10. Geen alcohol op de werkvloer, behalve wijn, bier en cider

Volgens de Franse ‘Code du Travail’ is alcohol op de werkvloer strikt verboden tenzij het ‘wijn, bier, cider of poiré (perencider)’ betreft. Alleen champagne en sterke drank zijn dus uit den boze, maar hiermee kom je als werknemer toch een heel eind zou je zeggen.

LEES OOK:
6 Franse verkeersboetes om te vermijden
10 dingen die de Fransen nét even anders doen
Franse stokbrood-etiquette
7 dingen die anders zijn in de Franse opvoeding

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: copyright Magali (verkeersbord), Nicky Bouwmeester (karaf), Bladsurb (voordeur in Parijs).

8 reacties op “10 opvallende Franse wetten”

 1. R schreef:

  Begrijp niet dat jullie dit goede wetten vinden. Het druist totaal in tegen je persoonlijke vrijheid !

 2. Tinne schreef:

  Ik zou graag willen weten wat deze donorwet voor gevolgen heeft voor een vakantieganger of voor degene die een vakantiehuis bezitten in Frankrijk . Kunt u dit voor ons uitzoeken en beantwoorden ?

 3. Max schreef:

  Jammer van de donorwet, je organen zijn al bij voorbaat eigendom van de staat …

 4. Saskia Disant schreef:

  Ik vind het een SUPER initiatief om de plastic zakjes af te schaffen. Alleen hebben de supermarkten blijkbaar nog een flinke voorraad op te maken, want voorlopig zie ik waar ik boodschappen doe, nog geen enkele verandering … (platteland Tarn)

 5. barbara schreef:

  punt 8:
  TF1 heeft wel degelijk reclame na 8 uur !!!
  ieder half uur en soms wel 10 min. lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *