frankrijk.nl

15 mooie Franse kastelen in de herfst

Pompoenen langs de oprijlaan, een haardvuur in de ridderzaal: deze Franse kastelen hebben in het najaar nog meer charme dan anders. Helaas, deze herfst moeten we het doen met een virtueel rondje. We nemen je mee naar de Loirevallei, Dordogne, Bourgogne, Elzas en andere delen van Frankrijk.

Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château d'Amboise (Loirevallei)

Château d’Amboise (Loirevallei)

In dit beroemde kasteel aan de Loire brandt vanaf de herfst een groot haardvuur in de prachtige Salle du Conseil. Je loopt er bovendien in de voetsporen van Leonardo da Vinci en François I.


Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Vaux-le-Vicomte (Ile-de-France)

Château de Vaux-le-Vicomte (Ile-de-France)

Dit 17e-eeuwse kasteeltje ten oosten van Parijs heeft prachtige Franse tuinen (van Le Notre) en vanaf eind november krijgt Vaux-Le-Vicomte bijzonder sfeervolle kerstversiering!


Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Chenonceau (Loirevallei)

Château de Chenonceau (Loirevallei)

Door de vele bossen heeft de Loirevallei een prachtige été indien en dat is mooi te zien rondom Château de Chenonceau. Een bijzonder elegant kasteel, dat voor een groot deel over de rivier de Cher gebouwd is.


Mooiste plekken in de Dordogne Beynac kasteel dorp

Château de Beynac et Cazenac (Dordogne)

Met alle streekmarkten vol walnoten en paddestoelen is de Périgord Noir een feest in de herfst. Tijdens een bezoek aan het spectaculaire kasteel van Beynac ruik je bovendien de houtvuren uit de huizen van het lager gelegen dorp.

Lees ook: De mooiste plekken in de Dordogne


Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Villandry (Loirevallei)

Château de Villandry (Loirevallei)

De indrukwekkende tuinen van Villandry hebben elk seizoen wat te bieden, maar de vele pompoenen en sierkolen in het najaar zijn wel erg leuk om te zien. Meer info


Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Fontainebleau (Ile-de-France)

Château de Fontainebleau (Ile-de-France)

Fontainebleau is een supermooi chateau vol meubels en schilderijen, grotendeels uit de tijd dat Napoleon er woonde. Het bos van Fontainebleau is ook erg romantisch deze tijd van het jaar. Met veel rotspartijen, bruine varens en paddestoelen. Fijne tussenstop langs de A6, op een uurtje ten zuidoosten van Parijs! Meer info


Mooiste kastelen Frankrijk kasteel top10 - Château de Rochepot (Bourgogne)

Château de la Rochepot (Bourgogne)

Prachtig hoe de herfstkleuren van de bossen rondom Beaune zich herhalen in het dak van Rochepot. De typisch Bourgondische dakpannen vormen glanzende mozaïeken in rood, geel en bruintinten. Je kunt het kasteel al zien liggen vanaf de snelweg (A6) en ook de binnenkant van dit kasteel was de moeite waard (compact en charmant, plus leuk café met terras in de vroegere stallen). Meer info


Chateau du Rivau

Château du Rivau (Loirevallei)

Ook de tuinen van het kasteel van Rivau liggen nu vol met pompoenen (citrouilles en potirons). Sowieso is dit een bijzonder – en relatief onbekend! – chateau in de Loirevallei. Met veel moderne kunst en leuke verrassingen voor kinderen in de tuinen. Meer info


Château Haut-Koeningsbourg Elzas mooiste kastelen frankrijk

Château de Haut-Koenigsbourg (Elzas)

Het silhouet van het imposante kasteel van Haut-Koenigsbourg steekt deze tijd van het jaar extra mooi af boven de roestkleurige bossen en wijnvelden van de Elzas! Meer info


Château de Chambord (Loirevallei)

Château de Chambord (Loirevallei)

Onvergetelijke ervaring bij kasteel van Chambord: in de herfst de herten horen burlen! Er lopen namelijk veel herten rond op het kasteeldomein en er bestaan excursies om dit magische moment mee te maken. Meer info

Lees ook: Zo mooi is de Sologne in de herfst


Château de Versailles

Château de Versailles (Ile-de-France)

Oktober is een van de mooiste momenten om Versailles te bezoeken, als het herfstlicht het paleis een gouden gloed geeft! Ook het dorpje van Marie-Antoinette, verderop op het domein, doet uitgebreid aan de herfst. Met pompoenen en geroosterde kastanjes. Lees onze tips voor een weekendje Versailles


katharenkasteel Queribus

Château de Quéribus (Occitanië)

Zo mooi is het uitzicht deze tijd van het jaar vanaf de ruïne van het katharenkasteel Queribus in de Aude. Lees ook: De mooiste plekken in Occitanië


kasteel van Chantilly Pixabay

Château de Chantilly (Hauts-de-France)

Net te noorden van Parijs ligt het elegante kasteel van Chantilly. Met tuinen van Le Nôtre, beschilderde vertrekken (zoals het aapjeskabinet!), een gigantische schilderijencollectie, prachtige oude paardenstallen en een paardenmuseum. Lees ook: Chantilly, prachtig kasteel bij Parijs


chateau de Brissac

Château de Brissac (Loirevallei)

Brissac, vlak bij Angers, is met zijn 7 verdiepingen het ‘hoogste’ kasteel van Frankrijk. Een elegante verschijning omringd door park met een riviertje en een kleine wijngaard. Sympathieke rondleidingen bovendien, langs onder meer de oude keuken van het chateau. Meer info


Château de la Napoule (Côte d’Azur)

En tot slot, een kasteel in de Provence! Een bijzondere sfeer is er namelijk ook in het 12e-eeuws kasteel van Mandelieu-la-Napoule. Vlak bij Cannes. Je bezoekt hier een mooie tuin aan zee en tussen de oude muren kun je beelden zien van de excentrieke Amerikaanse kunstenaar die hier als laatste woonde. Meer info


In normale tijden zijn Beynac, Brissac en Rivau geopend tot begin november. De andere kastelen in dit lijstje zijn het hele jaar open.

LEES OOK:
Bijzonder! Logeren in romantische Franse kastelen
Guédelon, kasteel in aanbouw in de Bourgogne

Beeld: CDT Dordogne (Beynac), CC/Dennis Jarvis (Chenonceau), CC/Christian Grelard (Rivau), CC/Kalzennyg (Chambord), CC/Nicolas Mirguet (Vaux-le-Vicomte), CC/Jean-Claude Mouton (Amboise), CC/J. Bleroux (Villandry), CC/Patrick Jacob (Rochepot), CC/IlGhiso80 (Haut-Koenigsbourg),  CC/BeAM25 (Fontainebleau) Foto linksboven/homepage: Château du Rivau – CRT Centre – Val de Loire/Le Petit Macaron, CC/Petre Reed (Versailles), CC/Romain Decker (Queribus), CC/Konstantin Malanchev (Napoule), CC/elorapujol (Brissac).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *