frankrijk.nl

Kerstkasteel bij Parijs: Vaux-le-Vicomte

Een van de vele mooie kastelen rondom Parijs is Vaux-le-Vicomte, ten zuidoosten van de stad. Voor de kerstdagen wordt het kasteel extra mooi versierd met lichtjes in de tuinen, kransen en kerstbomen in alle vertrekken en feestelijke delicatessen in de grote salon en keuken.

Rondom Parijs liggen diverse prachtige kastelen, zoals Fontainebleau, Chantilly, Breteuil, Versailles niet te vergeten en ook het elegante Château de Courances, dat een hoofdrol speelde in de leuke Franse film C’est la vie. Maar één château onder de rook van Parijs maakt extra veel werk van de feestperiode. Vaux-le-Vicomte, vlak bij Mélun, verandert elke winter in een sprookjeskasteel.

chateau de Vaux-le-Vicomte Parijs

De ondergang van een kasteelheer

Fouquet, de belastinginspecteur van Lodewijk de Veertiende, liet Vaux-le-Vicomte bouwen in de 17e eeuw. Het kasteel werd Fouquet’s levenswerk én zijn ondergang. Want de Zonnekoning was zo gepikeerd door het somptueuze en weinig bescheiden bouwwerk van zijn ondergeschikte, dat hij Fouquet in de gevangenis gooide wegens ‘staatsfraude’.

chateau de Vaux-le-Vicomte Parijs tuinen kerstversiering CC Vaux-le-Vicomte/Erwann-Maignan

De mooie oude keuken van Vaux-le-Vicomte en tijdens de kerstperiode is de ruimte gevuld met lekkernijen. Pain d’épices, zuurstokken, macarons, piramides van chocolade… Kinderen kunnen zich verkleden als musketier of prinses en het hele kasteel is feestelijk aangekleed tijdens de winter.

chateau de Vaux-le-Vicomte Parijs tuinen kerstversiering

Met een laan van verlichte kerstbomen in de tuin, lampjesslingers op de façade, vin chaud, kastanjes en bûches de Noël in het café en versierde koetsen, waarmee bezoekers een ritje kunnen maken. Ook in de zomer kun je Vaux-le-Vicomte  bij kaarslicht bezoeken overigens: elke zaterdagavond van mei tot oktober zijn er rondleidingen ‘à la chandelle’ in het kasteel, afgesloten met een vuurwerk.

Vaux-le-Vicomte, meer informatie: www.chateau-vaux-levicomte.com. Bestel hier online kaartjes voor Vaux-le-Vicomte met korting!

Meer weten over de kerstsferen in Parijs en zijn regio? Ga naar de website en.visitparisregion.com

Beeld: CC/Vaux-le-Vicomte, Collectif Image en Erwann Maignan en Franklin Lecointre.

chateau de Vaux-le-Vicomte Parijs De tuinen van Le Nôtre

LEES OOK:
Wintertips voor Parijs
De mooiste Bûches de Noël 2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button